«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά μια τετραετή περίοδο και νομίζω ότι αυτό είναι λογικό, καθώς χρειαζόμαστε χρόνο και προβλεψιμότητα προκειμένου να αυξήσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες», προσέθεσε.
«Σε κάθε περίπτωση, αισθάνομαι ότι είναι μια δικαίωση αυτή η συμπερίληψη στη Λευκή Βίβλο, μιας πάγιας θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έρχεται τώρα και δικαιώνεται και αναμένουμε το τελικό και οριστικό κείμενο για να γνωρίζουμε το βαθμό της δημοσιονομικής ευελιξίας τον οποίον θα έχουμε σχετικά με τις αμυντικές μας δαπάνες για τα επόμενα χρόνια», είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός.
«Θέλω επίσης να θυμίσω ότι στις αρχές Απριλίου θα βρεθώ στη Βουλή, όπου θα παρουσιάσω τους βασικούς άξονες του νέου δεκαετούς σχεδίου για τους εξοπλισμούς της πατρίδας μας. Σε μια συζήτηση που ελπίζω να μπορέσει να έχει άλλα χαρακτηριστικά από τις συζητήσεις των τελευταίων μηνών. Διότι μπορούμε να διαφωνούμε σε πολλά, αλλά θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον στα ζητήματα των αμυντικών δαπανών μπορούμε να βρούμε ένα στοιχειώδες κοινό πλαίσιο συνεννόησης, καθώς η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας είναι προϋπόθεση ελευθερίας και ευημερίας», υπογράμμισε.
Όσον αφορά τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις, λέγοντας πως «η Τουρκία είναι χώρα υπό ένταξη στην ΕΕ». Μάλιστα, διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση πως «δεν υπάρχει ακόμα προγραμματισμένη ημερομηνία για επίσκεψή μου στην Άγκυρα».
Για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, είπε: «Θα ζητούσε να μπορέσουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Από το 2006 μίλησα για την αναθεώρηση του άρθρου 86 για να μην έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις ευθύνες πολιτικών. Ο κύριος Τριαντόπουλος με μια γενναία πράξη κάνει αυτό που όλοι ζητούσαμε: Να δικαστεί από φυσικό δικαστή. Απορώ πώς η Αντιπολίτευση και ειδικά το ΠΑΣΟΚ να λένε σήμερα το ανάποδο από αυτό που έλεγαν πριν μία εβδομάδα». «Θα ηγηθώ της προσπάθειας να αλλάξουμε το άρθρο 86 όπως έχω δεσμευτεί» πρόσθεσε.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στην συνέντευξη Τύπου
Δημήτρης Γκάτσιος (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Λευκή Βίβλος. Αναφέρατε σήμερα το πρωί ότι συμπεριλαμβάνονται πάγιες ελληνικές θέσεις. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν όσα προβλέπονται και πότε περιμένετε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες. Ευχαριστώ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελπίζω η ρήτρα διαφυγής να ενεργοποιηθεί το συντομότερο και να αφορά ενδεχομένως και το έτος 2025. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά μία τετραετή περίοδο και νομίζω ότι αυτό είναι λογικό, καθώς χρειαζόμαστε χρόνο και προβλεψιμότητα προκειμένου να αυξήσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες. Σε κάθε περίπτωση, αισθάνομαι ότι είναι μια δικαίωση αυτή η συμπερίληψη στη Λευκή Βίβλο μιας πάγιας θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έρχεται τώρα και δικαιώνεται. Αναμένουμε το τελικό και οριστικό κείμενο, για να γνωρίζουμε το βαθμό της δημοσιονομικής ευελιξίας τον οποίο θα έχουμε σχετικά με τις αμυντικές μας δαπάνες για τα επόμενα χρόνια. Θέλω επίσης να θυμίσω ότι στις αρχές Απριλίου θα βρεθώ στη Βουλή, όπου θα παρουσιάσω τους βασικούς άξονες του νέου 12ετούς σχεδίου για τους εξοπλισμούς της πατρίδας μας, σε μια συζήτηση που ελπίζω να μπορέσει να έχει άλλα χαρακτηριστικά από τις συζητήσεις των τελευταίων μηνών. Διότι μπορούμε να διαφωνούμε σε πολλά, αλλά θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον στα ζητήματα των αμυντικών δαπανών μπορούμε να βρούμε ένα στοιχειώδες κοινό πλαίσιο συνεννόησης, καθώς η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας είναι προϋπόθεση ελευθερίας και ευημερίας.
Μαρία Ψαρά (STAR): Κύριε Πρόεδρε, θα σας πάω πίσω στην Αθήνα, όπου η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα στην πρόταση Τριαντόπουλου να πάει απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο, παρακάμπτοντας την Προανακριτική. Θα ήθελα το σχόλιό σας για τις αντιδράσεις των κομμάτων και να ρωτήσω επίσης αν η αίτηση του κ. Τριαντόπουλου συνιστά πλέον και ένα προηγούμενο για άλλα πολιτικά πρόσωπα που μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με εισαγγελικές διατάξεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποφεύγω να τοποθετούμαι γενικά για τα εσωτερικά τεκταινόμενα όταν βρίσκομαι στις Βρυξέλλες, αλλά θα απαντήσω στην ερώτησή σας, κα Ψαρά. Έχω ήδη τοποθετηθεί μέσω δήλωσής μου για το ζήτημα αυτό, αλλά θα ζητούσα πραγματικά από όλες και από όλους να μπορέσουμε να δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα. Είμαι 21 χρόνια βουλευτής και το 2006, για πρώτη φορά, μίλησα τότε για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86, έτσι ώστε να μην δίνουμε την εντύπωση ως πολιτικό σύστημα ότι έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν αντιμετωπίζουμε τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών. Από τότε έγιναν κάποια βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Mε δική μας πρωτοβουλία αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία κατήργησε ουσιαστικά την αποσβεστική προθεσμία και τώρα ουσιαστικά ο κ. Τριαντόπουλος, με μια γενναία -κατά την άποψή μου- πράξη, κάνει αυτό το οποίο επί της ουσίας όλοι ζητούσαμε. Και τι είναι αυτό; Να δικαστεί τελικά από τον φυσικό του δικαστή. Και θα έλεγα ότι με έναν τρόπο αυτή η επιλογή, που συνιστά και επιλογή και πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ανοίγει τον δρόμο και για μία πιο γενναία συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 86, στην κατεύθυνση για την οποία όλοι μιλούσαμε. Πραγματικά απορώ πώς είναι δυνατόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ειδικά το ΠΑΣΟΚ, να έρχονται σήμερα και να λένε το ακριβώς ανάποδο από αυτό το οποίο έλεγαν πριν από μια εβδομάδα. Δεν νομίζω ότι χτίζουμε έτσι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικού συστήματος. Εγώ, ως ένας πολιτικός ο οποίος αγωνίστηκα πάντα σε αυτή την κατεύθυνση, θα ηγηθώ της προσπάθειας να αλλάξουμε το άρθρο 86, όπως έχω δεσμευτεί. Νομίζω ότι και οι πολίτες προτιμούν και οι πολιτικοί να δικάζονται από τους φυσικούς τους δικαστές, εν προκειμένω από το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο έχουμε, από το να γίνεται η ποινική τους μεταχείριση αντικείμενο μιας κομματικής αντιπαράθεσης. Εξάλλου, έχουμε δει πολλές προανακριτικές και εξεταστικές και ξέρουμε που αυτές έχουν καταλήξει.
Γιάννης Καντέλης (ΣΚΑΪ): Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το αν έχει προγραμματιστεί το Ανώτατο Συμβούλιο με την Τουρκία, η δική σας συνάντηση με τον κ. Tayyip Erdoğan και αν αυτό επηρεάζεται από τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, για τις οποίες θα ήθελα και ένα σχόλιό σας, δηλαδή για τη σύλληψη του κ. İmamoğlu.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να ξεκινήσω με το δεύτερο και να εκφράσω και εγώ την ανησυχία μου για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ο σεβασμός των πολιτικών ελευθεριών αποτελεί βασικό συστατικό μιας δημοκρατίας. Θέλω να θυμίσω ότι η Τουρκία, στα χαρτιά τουλάχιστον, είναι χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια χώρα η οποία φιλοδοξεί να συνάψει πιο στενές σχέσεις με την Ένωση. Προφανώς αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αυτές τις έχουμε διαπραγματευτεί τα τελευταία χρόνια. Τώρα, για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, όχι, δεν υπάρχει ακόμα καμία προγραμματισμένη ημερομηνία για επίσκεψή μου στην Άγκυρα.
Νίκος Αρμένης (ΑΠΕ – MEGA): Κύριε Πρόεδρε, καταλαβαίνω ότι και ως Ελλάδα και ως Ευρώπη σκληραίνουμε τη στάση μας στο μεταναστευτικό. Ήθελα να ρωτήσω αν υπήρξε κάποια απόφαση που λάβατε σε αυτή την άτυπη συνάντηση με τους υπόλοιπους ηγέτες που είχατε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα, κ. Αρμένη, θα σας έλεγα ότι ήταν στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό. Θέλω να θυμίσω ότι από το 2020 υιοθετούμε μία σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική, η οποία προτάσσει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Τότε θα έλεγα ότι ήμασταν λίγοι αυτοί που υιοθετούσαμε αυτή την πολιτική. Τώρα αποτελεί ουσιαστικά κοινό τόπο ότι δεν μπορούμε να έχουμε μία συνεκτική μεταναστευτική πολιτική χωρίς αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και χωρίς να περιορίζουμε τις ροές όσων εισέρχονται παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαίρομαι γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να κατευθύνεται και προς μία δεύτερη προτεραιότητα την οποία έθετε πάντα η ελληνική κυβέρνηση, που δεν είναι άλλη από τις αποτελεσματικές επιστροφές. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα οκτώ στους δέκα παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στην Ευρώπη, δηλαδή άνθρωποι οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο, δεν επιστρέφουν και μένουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Και αυτό, προφανώς, είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει. Το σχέδιο κανονισμού, όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα συμμετέχει σε μία κλειστή ομάδα χωρών που, θα έλεγα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων για πιο καινοτόμες ιδέες γύρω από το μεταναστευτικό. Αναμένουμε άμεσα τη δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της λίστας των ασφαλών χωρών προέλευσης. Θα ακολουθήσουν οι ασφαλείς τρίτες χώρες. Και πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να σκεφτούμε και έξω από το πλαίσιο το συνηθισμένο, για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Η πολιτική της κυβέρνησης σε αυτό είναι πολύ σαφής: όποιος δικαιούται άσυλο στη χώρα μας είναι ευπρόσδεκτος να παραμείνει στην Ελλάδα. Όποιος δεν δικαιούται, όμως, άσυλο, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τον γυρίσουμε στη χώρα από την οποία ξεκίνησε τη διαδρομή του.
Αδαμαντία Λιόλιου (OPEN): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο αίτημα για συνάντησή σας με τον Donald Trump αφού ο ίδιος έχει αναλάβει τα ηνία της εξουσίας στις ΗΠΑ. Και θα βάλω στο τραπέζι ότι ο Πρόεδρος Erdoğan τουλάχιστον γνωρίζουμε ότι έχει κλείσει ένα ραντεβού τον Απρίλιο. Και αν ενδεχομένως η συνάντηση των δύο ανδρών, Erdoğan και Trump, θα προλειάνει το έδαφος ή θα θέσει κάποια ζητήματα για τη μεταξύ σας συνάντηση, με τον κ. Erdoğan.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τώρα μου κάνατε πολλές υποθετικές ερωτήσεις. Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο προγραμματισμένο ραντεβού του Προέδρου Erdoğan με τον Πρόεδρο Trump, ούτε υπάρχει κάποια προγραμματισμένη δική μου συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump. Εκτιμώ ότι αυτή θα γίνει κάποια στιγμή, αλλά δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να σας πω. Σε κάθε περίπτωση θέλω να τονίσω, το έχω πει πολλές φορές, ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σταθερές, έχουν βάθος, στηρίζονται πάνω σε κοινά συμφέροντα, δεν ετεροπροσδιορίζονται από τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία. Η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας, ένας πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και μία χώρα η οποία πιστεύω ότι, σε αυτό το ευμετάβολο γεωπολιτικό περιβάλλον, νομίζω ότι μπορεί να είναι και πολύ χρήσιμη, θα έλεγα, ως μία χώρα αξιόπιστη στη Μέση Ανατολή, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ. Μπορεί σε αυτή την καινούργια θεώρηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής να είναι εξαιρετικά χρήσιμη.
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τι αποφασίστηκε για την ευρωπαϊκή άμυνα, την οικονομία και το μεταναστευτικό
Την επιτάχυνση των ενεργειών σε όλα τα μέτωπα, είτε πρόκειται για την ενίσχυση του ανταγωνισμού της οικονομίας και τη μείωση των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είτε πρόκειται για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας, ζήτησαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την Κομισιόν, την Ευρωβουλή και το Συμβούλιο της Ε.Ε.
Στη τακτική Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, εγκρίθηκαν συμπεράσματα με σαφείς εντολές στα άλλα κοινοτικά όργανα, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η επιτάχυνση των ενεργειών για την υλοποίηση των αποφάσεων κυρίως για την οικονομία και τη άμυνα.
Σε σχέση με την ευρωπαϊκή άμυνα, οι ηγέτες χαιρέτισαν τη Λευκή Βίβλο, που παρουσίασε την Τετάρτη η Κομισιόν σχετικά με το σχέδιο ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 800 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.
Τα χρήματα θα προέλθουν από δημόσιες δαπάνες των κρατών-μελών και από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπό μορφή δανείων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε την επιτάχυνση των εργασιών σε όλα τα σκέλη, για να ενισχυθεί επειγόντως η αμυντική ετοιμότητα της Ευρώπης.
Αεράμυνα
Ιδιαίτερα θετική είναι η αναφορά σε αμυντικά προγράμματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, πρόταση που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει καταθέσει από κοινού με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον περασμένο Μάιο.
Επίσης, είναι σημαντικό το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 150 δισ. ευρώ να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και όχι ως μέσο χρηματοδότησης αμυντικών βιομηχανιών τρίτων χωρών, ελληνική θέση που αποτυπώνεται στη «Λευκή Βίβλο».
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για την άμυνα οφείλουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους προβληματισμούς για την ασφάλεια και τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας του συνόλου των κρατών-μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι τομείς προτεραιότητας για δράση σε επίπεδο Ε.Ε. περιλαμβάνουν:
* αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα,
* συστήματα πυροβολικού,
* πυραύλους και πυρομαχικά,
* μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών,
* στρατιωτική κινητικότητα,
* Τεχνητή Νοημοσύνη, κυβερνοπόλεμο και ηλεκτρονικό πόλεμο
Στη ρότα της έκθεσης Ντράγκι
Για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, οι Ευρωπαίοι θα κινηθούν στη βάση των προτάσεων της έκθεσης Ντράγκι. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να συμβάλει στην κάλυψη του χάσματος καινοτομίας και παραγωγικότητας με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων τεχνολογιών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δώσει προτεραιότητα στην απλούστευση και στη μείωση του ρυθμιστικού και διοικητικού φόρτου, στη μείωση των τιμών της ενέργειας και στην κινητοποίηση ιδιωτικών αποταμιεύσεων για την απελευθέρωση των απαραίτητων επενδύσεων στην οικονομία της Ε.Ε.
Σχετικά με την ενέργεια, οι ηγέτες ζητούν να ενταθούν επειγόντως όλες οι προσπάθειες σε επίπεδο Ε.Ε. και κρατών-μελών, προκειμένου να προστατευθούν καλύτερα οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. από το υψηλό ενεργειακό κόστος, να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός προσιτής και καθαρής ενέργειας και να οικοδομηθεί μια γνήσια Ενεργειακή Ενωση πριν από το 2030.
Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση με σκοπό την πλήρη ολοκλήρωση και διασύνδεση της ενεργειακής αγοράς της Ε.Ε., συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ενωσης. Χαιρετίζει σε αυτό το πλαίσιο την παρουσίαση του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και καλεί να ξεκινήσει η υλοποίησή του το 2025.
Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ουκρανία – Οι 26 πλην της Ουγγαρίας υιοθέτησαν τα συμπεράσματα
Η πρωινή σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκίνησε με ανταλλαγή απόψεων με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνέχισε με συζήτηση για το θέμα της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τη Νορβηγία όπου βρίσκεται σήμερα, ενημέρωσε τους ευρωπαίους ηγέτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, για τις τελευταίες εξελίξεις επί του εδάφους και τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις. Σύμφωνα ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Ζελένσκι ενημέρωσε και για τις τελευταίες επαφές του με την αμερικανική κυβέρνηση και τον Αμερικανό Πρόεδρο, καθώς και για τα επόμενα βήματα προς μια «επαληθεύσιμη» κατάπαυση του πυρός και προς τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για μια ειρηνευτική συμφωνία.
Μετά από μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον Ζελένσκι, οι «27» προχώρησαν σε πιο εκτεταμένη συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι οποίες διήρκησαν δύο ώρες. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, επικράτησε η άποψη ότι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται πραγματικές διαπραγματεύσεις και οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα μπορέσουν καλύτερα να επηρεάσουν την όλη διαδικασία.
Όπως και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου, έτσι και σήμερα τα συμπεράσματα για την Ουκρανία αρνήθηκε να προσυπογράψει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Στη δήλωση των 26 ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία, η οποία επισυνάπτεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντικατοπτρίζεται και αυτή τη φορά η «ισχυρή» βούλησή τους να συνεχίσουν την υποστήριξη της Ουκρανίας πολιτικά και στρατιωτικά.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεχίζεται με το γεύμα εργασίας με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί η πολυμέρεια, το σύμφωνο για τους ωκεανούς και άλλα παγκόσμια ζητήματα.
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Όποιος έρχεται στη χώρα παράνομα και δεν έχει λάβει άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφεται» – Τι είπε για την ευρωπαϊκή Άμυνα [βίντεο]
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών τόνισε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Λευκή Βίβλος που παρουσιάστηκε χθες (19/3) για την Άμυνα της ΕΕ περιλαμβάνει πάγιες ελληνικές θέσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την δήλωσή του από το γεγονός ότι στη Σύνοδο θα παραβρεθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω χαιρετίζοντας το γεγονός ότι σήμερα το μεσημέρι θα παραβρεθεί ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με την ευκαιρία αυτή θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα αποτελέσματα της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
«Η Κύπρος και η Ελλάδα αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να κρατήσουμε ζωντανή τη διαδικασία των συζητήσεων για την επανένωση του νησιού στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του και θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας επέλεξε να διορίσει προσωπικό απεσταλμένο, έτσι ώστε αυτή η διαδικασία να κρατηθεί ζωντανή, να συνεχιστεί με συγκεκριμένα παραδοτέα εν όψει της επόμενης συνάντησης, η οποία θα γίνει το καλοκαίρι», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι τόσο στα θέματα ενίσχυσης της άμυνας της ΕΕ όσο και στα θέματα του μεταναστευτικού, περιλαμβάνονται πάγιες ελληνικές θέσεις που δικαιώνονται.
Ειδικά, δε, για το μεταναστευτικό είπε ότι «έχω δώσει σαφή οδηγία στη νέα ηγεσία του υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που κινείται στη λογική ότι όποιος έρχεται στη χώρα παράνομα και δεν έχει λάβει άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφεται στη χώρα από την οποία ήρθε και είναι σημαντικό να έχουμε γι’ αυτό και ευρωπαϊκά εργαλεία».