«Σκοτώνουν» επενδύσεις και απασχόληση
Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελλάδα έχει στην κατάταξη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας την 87η θέση μεταξύ 137 χωρών. Ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν 134 κριτήρια, τα οποία είναι ενταγμένα σε 12 κατηγορίες για να αξιολογήσουν την ανταγωνιστικότητα στις οικονομίες των διάφορων χωρών. Το τελευταίο δωδεκάμηνο η Ελλάδα υποχώρησε ακόμη μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ενώ έμεινε ακόμη πιο πίσω στις 8 από τις 12 κατηγορίες στις οποίες είναι κατανεμημένα τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας. Μια οικονομία η οποία είναι 87η μεταξύ 137 οικονομιών δεν μπορεί να ελπίζει στην κάλυψη της απόστασης που τη χωρίζει από τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, πολύ περισσότερο να ενταχθεί στην πρωτοπορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Με βάση την αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 132η θέση, την πέμπτη από το τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των δημόσιων δαπανών. Καταλαμβάνει επίσης την 133η θέση, την τέταρτη από το τέλος, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου στην επίλυση διαφορών. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα σε ό,τι αφορά την επίδραση της φορολογίας ως κινήτρου για τη δημιουργία απασχόλησης, όπου η Ελλάδα έρχεται 136η, δηλαδή δεύτερη από το τέλος. Η πατρίδα μας καταλαμβάνει, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Τσίπρα, την τελευταία θέση μεταξύ 137 χωρών ως προς το εάν η φορολογία αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις.
Πλήρης δικαίωση Μητσοτάκη
Το περιεχόμενο της έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα αποτελεί πλήρη δικαίωση των θέσεων που διατύπωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ. Υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική, η οποία στηρίζεται στην υπερφορολόγηση, δημιουργεί αντικίνητρα για τις επενδύσεις και στέκεται εμπόδιο στη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων πλήρους απασχόλησης.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη σωστής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών έξω από το πλαίσιο της κομματικής, πελατειακής πολιτικής που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι χωρίς την αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την αναδιοργάνωση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης, δεν μπορούμε να καλύψουμε το τεράστιο επενδυτικό έλλειμμα, το οποίο είναι πλέον της τάξης των 20 δισ. ευρώ το χρόνο.
Αυτά ακριβώς υποστηρίζουν ο Κλάους Σβαμπ και οι συνεργάτες του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο ασκεί τεράστια επιρροή στη διαμόρφωση των απόψεων και των προτεραιοτήτων των επενδυτών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επιπλέον, ο κ. Σβαμπ υπογραμμίζει ότι η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα θα καθορίζεται ολοένα περισσότερο από την ικανότητα καινοτομίας μιας χώρας. Τα ταλέντα θα γίνουν πιο σημαντικά από το κεφάλαιο και συνεπώς ο κόσμος θα κινείται από την εποχή του καπιταλισμού στην εποχή των ταλέντων (talentism).
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε όλες του τις παρεμβάσεις για την οικονομία στην αναγκαία αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, στο άνοιγμα των ΑΕΙ στον ιδιωτικό τομέα και το διεθνή ανταγωνισμό, στη μαθητεία των φοιτητών και σπουδαστών στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην απόκτηση δεξιοτήτων, στην αύξηση των δαπανών για έρευνα και καινοτομία, στην ψηφιοποίηση της οικονομίας και την αντιστροφή του λεγόμενου brain drain για να μετατραπεί, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, σε brain gain.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Αυτά που λέει ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Μητσοτάκης, ευθυγραμμίζονται με τα κριτήρια που διαμορφώνουν σε διεθνές επίπεδο τη συμπεριφορά και τις κινήσεις των επενδυτών. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη για να χαράξουν διορθωτική πορεία και να σταματήσει η Ελλάδα να κατατάσσεται τελευταία και προτελευταία μεταξύ 137 κρατών στην προσέλκυση επενδύσεων μέσω της φορολογικής πολιτικής και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Η κυβέρνηση, αντί να λάβει υπ’ όψιν της την τεκμηριωμένη κριτική που της ασκεί ο κ. Μητσοτάκης αλλά και τις πιο έγκυρες διεθνείς εκθέσεις για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες της πίσω από τη δημιουργία κλίματος τεχνητής πόλωσης.
Χάνουμε χρόνο και επενδύσεις
Η απροθυμία της κυβέρνησης να χαράξει διορθωτική πορεία οδηγεί στην απώλεια πολύτιμου χρόνου και στην αποεπένδυση ακόμη και σε κλάδους της βιομηχανίας όπου, θεωρητικά, δεν θα έπρεπε να έχουμε πρόβλημα.
Ετσι, η εταιρία Froneri, κοινοπραξία της Nestlé και της R&R Ice Cream, ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής παγωτού που ελέγχει στον Ταύρο, με απώλεια πάνω από 100 θέσεις εργασίας. Εντύπωση επίσης προκαλεί η απόφαση της πολυεθνικής Ελαΐς-Unilever να βάλει πωλητήριο για τις δραστηριότητές της στον κλάδο του ελαιολάδου και των μαργαρινών, στον οποίο αντιστοιχεί το 20% του συνολικού κύκλου εργασιών της στην Ελλάδα. Επιδίωξή της είναι να πωλήσει τα γνωστά εμπορικά σήματα Αλτις, Ελάνθη, Solon, Vitam, Flora, Becel, Super Fresco.
Είναι φανερό ότι, όταν παρατηρείται συρρίκνωση των δραστηριοτήτων βιομηχανιών στον κλάδο του ελαιολάδου, των μαργαρινών και του παγωτού, οι οποίοι θεωρούνται αρκετά εύκολοι με βάση τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην αναπτυξιακή, βιομηχανική απογείωση, την οποία περιγράφει η κυβερνητική επικοινωνιακή προπαγάνδα, ενώ η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Επιβάλλεται η αλλαγή οικονομικής πολιτικής, η οποία προϋποθέτει την κυβερνητική αλλαγή και το σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να γίνει με την ελληνική οικονομία και ειδικά τη βιομηχανία για να μπούμε σε περίοδο σταθερής και δυναμικής ανάπτυξης και μας το επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία οι ξένοι ειδικοί και οι οργανισμοί, όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Η κριτική Θεοδωράκη
Η κυβέρνηση Τσίπρα αρνείται να προσαρμόσει την οικονομική πολιτική της στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να υπάρξει μεγάλη αύξηση των επενδύσεων και δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, προσωπικότητα με μεγάλη πορεία στην ελληνική Αριστερά σε πιο δύσκολες περιόδους και δημιουργός με παγκόσμια αναγνώριση, χαρακτήρισε, με δημόσια παρέμβασή του, την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή ανώνυμη εταιρία.
Είπε συγκεκριμένα: «Ας δούμε τα χαρακτηριστικά αυτής της πλειοψηφίας. Θεωρώ ότι κατ’ ουσίαν έχει μεταβληθεί σε μία ανώνυμη εταιρία με 153 προνομιούχους μετόχους. Γιατί προνομιούχους; Γιατί τα έσοδά τους από το εθνικό λογιστήριο είναι τα μόνα σταθερά σε σχέση με τα έσοδα και τις οικονομίες όλων των υπόλοιπων Ελλήνων που ακολουθούν ελεύθερη (συνεχή) πτώση».
Με την κακή πολιτική διάθεση και την ιδιοτέλεια που χαρακτηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ουσιαστική βελτίωση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Η δραστική βελτίωση περνάει υποχρεωτικά από την κυβερνητική αλλαγή και το σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης Μητσοτάκη.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής