Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το 2015 μαζί με τον Βαρουφάκη έκανε την περήφανη διαπραγμάτευση που κατέληξε σε ένα επαχθές Mνημόνιο με βαριά φορολογικά μέτρα. Οι συνέπειες εκείνης της περιόδου φαίνονται τώρα στην πραγματική οικονομία.
Η κρίση έχει φτάσει στον κλάδο των τροφίμων, καταγράφεται σημαντική μείωση πωλήσεων σε βασικά είδη όπως το γάλα και το ψωμί ενώ κλείνουν εργοστάσια επεξεργασίας λαδιού και παγωτών.
Η πολιτική της υπερφορολόγησης και η θωράκιση του κομματικού κράτους με στελέχη από τη σκληρή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει χάος στην αγορά και μπλοκάρει κάθε επένδυση. Η κατάσταση που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες στο ΚΑΣ και οι «γραφειοκράτες» που ήθελαν να κλείσουν το taxibeat αναδεικνύουν τη σκοτεινή όψη της πραγματικότητας που βιώνουν οι επιχειρήσεις.
Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες για την επιχειρηματικότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παρουσίασε την ετήσια έρευνά του για την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών.
Η Ελλάδα έχασε άλλη μία θέση σε σχέση με πέρυσι υποχωρώντας στην 87η ενώ αντιθέτως η Αλβανία ανήλθε στην 75η. Το 2014 η χώρα μας είχε ανέβει στην 81η (από την 91η το 2013), ενώ η Αλβανία βρισκόταν στην 100ή.
Δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια οι γείτονες ανέβηκαν 25 θέσεις, ενώ εμείς υποχωρήσαμε άλλες έξι – για τη Βουλγαρία δεν συζητάμε καν, έχουν ξεφύγει «βαθμολογικά».
Σε μία άλλη έρευνα του Ινστιτούτου Fraser του Καναδά, η Ελλάδα κατετάγη στην ταπεινωτική 116η θέση μεταξύ 159 χωρών σε ό,τι αφορά το Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας και βρίσκεται ανάμεσα σε χώρες όπως η Νιγηρία και το Μπαγκλαντές.
Μέσα σε ένα χρόνο η χώρα μας έχασε 27 θέσεις κυρίως λόγω του μεγέθους του κράτους και του δαιδαλώδους ρυθμιστικού πλαισίου, όπου είμαστε κυριολεκτικώς ουραγοί.
Τώρα που αποφάσισε να ασχοληθεί ο Τσίπρας με τις επενδύσεις, οι «επενδύσεις»… έχουν σταματήσει να ασχολούνται μαζί του. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εχθρικά τον ιδιωτικό τομέα και βάζει στο στόχαστρο κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία.
Ο πρωθυπουργός την πάτησε όπως ο τσοπανάκος στο γνωστό μύθο που φώναζε συνέχεια «λύκος, λύκος» και όταν τελικά εμφανίσθηκε το «θηρίο», κανείς από το χωριό δεν ήρθε να τον βοηθήσει.
Μένει ώσπου να φύγει…
Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι η πολιτική του διάσωση περνά μόνο μέσα από την ισχυρή ανάκαμψη στην οικονομία. Για αυτό το λόγο προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσελκύσει επενδυτές αλλά οι υπουργοί του δεν πιστεύουν σε αυτή την πολιτική και δεν τον ακολουθούν.
Η αξιοπιστία της κυβέρνησης στον τομέα των επενδύσεων είναι στο ναδίρ και κάθε περιστατικό τύπου taxibeat επιδεινώνει το κλίμα και αποθαρρύνει την επιχειρηματικότητα.
Ωστόσο υπάρχει και ένα καλό από τα πεπραγμένα του κ. Τσίπρα. Η μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ του ιδιωτικού τομέα είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Η απόπειρα του υπουργείου Μεταφορών να βάλει φρένο στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαμεσολάβησης για υπηρεσίες ταξί προκάλεσε πρωτοφανές κύμα στήριξης των εταιριών «beat» από τους πολίτες μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η έξοδος από την κρίση περνά από τον ιδιωτικό τομέα γιατί βαρέθηκαν να ακούν για μαγικές λύσεις που έχουν άσχημο τέλος. Οπως στο μύθο με το λύκο…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής