Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα μην έχοντας από τι άλλο να πιαστεί, προσπαθεί να χτίσει το προφίλ του, ενόψει μάλιστα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, παρευρισκόμενος σε εγκαίνια, επισκεπτόμενος εταιρείες και προωθώντας το δικό του success story φορώντας το κοστούμι του «επιχειρείν». Αυτή η προσπάθεια όμως «σκοντάφτει» σε εμπόδια γαλλικής… αρχιτεκτονικής.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, περιέγραψε ένα όχι και τόσο ελπιδοφόρο μέλλον για την χώρα μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας έως ότου αποπληρώσει το 75% των χρεών της.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, συνεχίζει να επενδύει πολλά στην σημερινή επίσκεψη, καθώς θέλει να αυξήσει τις μετοχές του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Από την μία θέλει να ενισχύσει την άποψη πως ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν τον πυλώνα της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης και φυσικά να ανέβει στην Θεσσαλονίκη έχοντας «κλέψει» λίγο από την λάμψη του νεώτερου προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας…Από την άλλη, επιθυμεί με τις ελληνογαλλικές επαφές, να στείλει το μήνυμα στο εξωτερικό, πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της απέναντι στην αυστηρή Γερμανία.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Το Μέγαρο Μαξίμου μην έχοντας καταφέρει να βρει μόνιμους και στιβαρούς διαδρόμους επικοινωνίας με το Βερολίνο, είναι λογικό να θέλει να χτίσει ισχυρές συμμαχίες με χώρες οι οποίες έχουν δείξει στο πρόσφατο παρελθόν πως στηρίζουν την Ελλάδα. Όμως, το γεγονός πως Τσίπρας και Μακρόν αποτελούν δύο πολιτικούς με διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές βάσεις αποτελεί επικοινωνιακό και πρακτικό σκόπελο.
Το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου για τα εργασιακά δημιουργεί ένα αρνητικό «δεδικασμένο» για την Ελλάδα στην διαπραγματευτική της προσπάθεια με τους δανειστές. Σύμφωνα με άκρως αποκαλυπτικό άρθρο των Financial Times, τα πρώτα μέτρα του νέου Προέδρου της Γαλλίας προβλέπουν την ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, με παράκαμψη των σωματείων, για την συντριπτική πλειοψηφία των νομικών προσώπων (ως και 50 εργαζόμενοι), αλλά και τη διευκόλυνση των απολύσεων, καθώς θα εισαχθεί πλαφόν στις αποζημιώσεις ακόμα και για παράνομες απολύσεις. Στόχος- όπως ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε- είναι να δοθεί τέλος σε προνόμια, να τονωθεί η απασχόληση, να δοθεί μεγαλύτερη ασφάλεια στους εργοδότες και εξασφαλίσεις στους εργαζόμενους.
Όλα τα παραπάνω σίγουρα δεν αποτελούν ιδανικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό που θα μπορούσε να παραδειγματιστεί η ελληνική κυβέρνηση από την γαλλική είναι η αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, την ώρα που στην χώρα μας κάθε τέτοια προσπάθεια τορπιλίζεται από τους ίδιους τους υπουργούς που την υπογράφουν.
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή επίσκεψη είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση να δείξει το καλό της πρόσωπο, να ξεπεράσει -θετικά- τον εαυτό της και, ο Αλέξης Τσίπρας να έχει μία πιο ζωηρή εμφάνιση από αυτήν που είχε στο τετ α τετ με τον Μπαράκ Ομπάμα.
*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής σύνταξης του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter