Γράφει ο Γιώργος Σερφιώτης
Ας το παραδεχθούμε, εχθές κέρδισαν οι τρομοκράτες. Δυστυχώς. Πως αλλιώς να το προσεγγίσουμε ως θέμα, όταν οι εχθροί της Δημοκρατίας και των πολιτών της χώρας, καταφέρνουν να τραυματίσουν έναν πρώην Πρωθυπουργό; Εχθές αποτύχαμε ή μάλλον εχθές είδαμε το αποτέλεσμα της αποτυχίας μας ως συντεταγμένη πολιτεία, να προστατέψουμε έναν συμπολίτη μας που κλήθηκε να υπηρετήσει τη χώρα του σε μια δύσκολη στιγμή του πρόσφατου παρελθόντος.
Δεν είναι μικρό πράγμα να δέχεται τρομοκρατικό πλήγμα ένας πρώην Πρωθυπουργός. Πολλώ δε μάλλον όταν ο άνθρωπος αυτός συνειδητά δεν είχε εμπλακεί με την πολιτική, επιλέγοντας να είναι η επαγγελματική του πορεία εφόδιο και εχέγγυο για τη συνδρομή, όποτε του ζητήθηκε, υπέρ της πατρίδας του. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος υπήρξε για χρόνια ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους τραπεζικούς, έχοντας διατελέσει για οκτώ χρόνια Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1994-2002) και για επίσης οκτώ χρόνια Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2002-2010).
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Το πλήγμα, λοιπόν, δεν είχε ως στόχο μονάχα τον άνθρωπο αλλά και το παράδειγμα του ανθρώπου. Ήταν ένα χτύπημα προς τη δημόσια προσφορά, προς το δημόσιο καθήκον που αισθάνεται και θέλει να υπηρετεί κάθε ευσυνείδητος πολίτης, σε μια περίοδο που η χώρα έχει απεγνωσμένα ανάγκη από ανανέωση και αναβάθμιση του πολιτικού της προσωπικού. Καθότι κάποιες προσπάθειες έχουν ήδη ξεκινήσει από μεριάς συγκεκριμένων κομμάτων προς την κατεύθυνση εξεύρεσης δραστήριων, μορφωμένων και επιτυχημένων επαγγελματιών με διάθεση για προσφορά στα κοινά, το χτύπημα στο Λουκά Παπαδήμο έρχεται να «αναβάλει» ίσως τη συμμετοχή για πολλούς.
Η σκέψη πως εάν πετύχεις και δεχθείς να υπηρετήσεις το εθνικό συμφέρον, ενδέχεται να μπεις στο στόχαστρο τρομοκρατών, δεν είναι και το πλέον θελκτικό επιχείρημα για να δεχθεί κάποιος να αναλάβει ευθύνες στη δημόσια σφαίρα. Γιατί άλλο είναι να δεχθείς την κριτική, ακόμα και αν είναι σκληρή ή άδικη για μια επιλογή στα πεπραγμένα σου και άλλο να δεχθείς τρομοκρατικό χτύπημα για να «πληρώσεις με αίμα» τις επιλογές σου.
Επομένως, ασχέτως εάν ως πολίτες συμφωνούσαμε ή όχι με τις επιλογές που έκανε ο Λουκάς Παπαδήμος όντας Πρωθυπουργός, δεν νοείται να μην στεκόμαστε υπερασπιστές στο πλευρό του, απέναντι σε κάθε έναν που επιλέγει να ορίζει με την ωμή βία την καθημερινότητα μιας πολιτείας και των πολιτών της. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, ως δημοκρατικοί πολίτες που δρέπουμε τα οφέλη επειδή κάποιοι άλλοι θυσιάστηκαν για να μας τα εξασφαλίσουν, να βγούμε δυναμικά μπροστά και να πούμε «ως εδώ» στο καρκίνωμα της τρομοκρατίας.
«Ως εδώ», καμία ανοχή και κανένας χώρος για να ξαναφυτρώσει ο σπόρος των τρομοκρατών. Είναι προς το πραγματικό συμφέρον των πολιτών, προς το συμφέρον της Ελλάδος να βάλουμε τέλος στη δράση τους. Το πλήγμα μπορεί να μας στόχευσε έμμεσα ως πολίτες, αλλά παράλληλα είχε ως ακροατήριο και όλους όσους μας παρακολουθούν από το εξωτερικό. Για τους Ευρωπαίους, ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν συνομιλητής, για τους υπόλοιπους ένας τεχνοκράτης εγνωσμένου επιπέδου. Το τρομοκρατικό πλήγμα κέντρισε εξόχως αρνητικά την προσοχή τους, επισημαίνοντας την πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι δυστυχώς μια χώρα που έχει ενεργές τρομοκρατικές ομάδες, ικανές να πλήξουν ακόμα και έναν πρώην Πρωθυπουργό.
Οι αρνητικές συνέπειες του πλήγματος είναι πολλές, πάρα πολλές και θα μπορούσαμε να καλύψουμε πολλές γραμμές ακόμα. Όμως το μήνυμά μας πρέπει να είναι ένα και ξεκάθαρο. «Ως εδώ», τέρμα στη βία και την τρομοκρατία! Παρότι, λοιπόν, το πλήγμα είναι βαρύ, ίσως να επιφέρει έμμεσα και κάτι το θετικό, την επαγρύπνηση και επανασυσπείρωση των πολιτών γύρω από τον κοινό στόχο για τερματισμό της ανοχής στη βία. Ας είναι αυτό η συλλογική ευχή και στόχευσή μας, για να έχουμε καλύτερες ημέρες στη χώρα. Ευχές για γρήγορη και πλήρη ανάρρωση στον πρώην Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τους συνοδούς του.