Κάθε φωτότυπος έχει ορισμένα λεπτά ασφαλούς έκθεσης στον ήλιο καθημερινά, πάντα με αντηλιακό και τις σωστές ώρες. Ο φωτότυπος καθορίζεται από το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών του κάθε ανθρώπου και έτσι έχουμε χωριστεί σε 6 φωτότυπους.
Οι βασικοί φωτότυποι των Ελλήνων
Οι Έλληνες ανήκουμε κυρίως στον τρίτο ή τον τέταρτο φωτότυπο, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε μικρότερο κίνδυνο για ηλιακά εγκαύματα, αφού περισσότερο κινδυνεύουν οι φωτότυποι 1 ή 2 στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν δέρμα που μαυρίζει καθόλου ή ελάχιστα, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια.
Δείκτης προστασίας αντηλιακού με βάση τον φωτότυπο
Επιλέγουμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας αν έχουμε φωτοτυπο 1 και 2 (δείκτης πάνω από 25 τους χειμερινούς μήνες και 50 τους καλοκαιρινούς). Φωτοτυποι 3 και 4 μπορούν να χρησιμοποιούν τους ίδιους δείκτες, όταν όμως μαυρίσουν μπορούν πέσουν σε δείκτη 30 ή 20. Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται σε ιδανική ποσότητα για να «πετύχουμε» το δείκτη προστασίας που αναγράφει και επιπλέον να το ανανεώνουμε αν ιδρώνουμε κάθε 2-4 ώρες και μετά το κολύμπι.
Τι ισχύει για τα παιδιά
Τα παιδιά έως 2 ετών, ειδικότερα, πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακά με φυσικά και χημικά φίλτρα, καθώς τα χημικά προφυλάσσουν καλυτέρα από την υπεριώδη Α, η ένταση της οποίας είναι σχεδόν η ίδια όλη την διάρκεια της ημέρας.
Στην παραλία ή στην πόλη
Μεικτά αντηλιακά πρέπει να φοράνε και οι ενήλικες στην παραλία, γιατί τα φυσικά φίλτρα είναι αυτά που είναι ανθεκτικά στο νερό. Στην πόλη μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο χημικά φίλτρα γιατί απλώνονται καλυτέρα. Επειδή το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκύψει ακόμα και κάτω από την ομπρέλα ή όταν κολυμπάμε στη θάλασσα, γι’ αυτό και πρέπει να βάζουμε πάντα αντηλιακό
Σωστή ποσότητα και υφή αντηλιακού
Η ποσότητα του αντηλιακού που πρέπει να χρησιμοποιούμε για να ισχύει ο δείκτης προστασίας, είναι μια συσκευασία των 50 γραμμάριων το μήνα για πρόσωπο και λαιμό και των 200 για σώμα. Οι ποσότητες βέβαια είναι ανάλογες του μεγέθους του καθενός μας. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε επίσης στα αντηλιακά είναι η υφή και για ποια περιοχή του σώματος το θέλουμε. Έτσι, άτομα με ακμή πρέπει να προτιμούν ειδικά μη λιπαρά αντηλιακά ή αυτά που είναι σε μορφή γέλης, ενώ μεγαλύτερα άτομα πιο πλούσιες υφές κρέμας που βοηθούν το δέρμα τους να παραμένει πιο ενυδατωμένο και ελαστικό. Αν πρόκειται να κάνουμε χρήση σε αραιωμένο τριχωτό κεφαλής ή σε άνδρες με αυξημένη τριχοφυΐα, τότε τα σπρέι είναι πιο κατάλληλα. Τα αντηλιακά, όπως και όλες οι κρέμες, είναι ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες, για αυτό δεν τα αφήνουμε στο αμάξι και τα προφυλάσσουμε από τον ήλιο στην παραλία.