Μικρά, σχεδόν αόρατα, ενοχλητικά, με το τσίμπημά τους να μας φαγουρίζει για ώρες. Και είναι αλήθεια, ότι το τσίμπημα ενός κουνουπιού μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι και μερικές ημέρες. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του τσιμπήματος και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου που τσιμπήθηκε από κουνούπι. Το ξύσιμο του τσιμπήματος μπορεί μάλιστα να χειροτερέψει την κατάσταση.
Μερικές φορές ένα τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να αφήσει μικρά, σκουρόχρωμα σημάδια στο δέρμα, ακόμα και καιρό αφότου έχει σταματήσει η φαγούρα. Οι άνθρωποι που έχουν ευαίσθητο δέρμα συνήθως εμφανίζουν αυτά τα επίμονα σημάδια, αλλά δεν είναι και μόνιμα. Για να αποφύγεις αυτό τον υπερχρωματισμό, θα πρέπει να επιλέγεις κρέμες που περιέχουν βιταμίνη C, E ή νιασιναμίδη και να μην ξεχνάς να βάζεις αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 στις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο.
Η πρόληψη είναι το κλειδί
Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις το τσίμπημα ενός κουνουπιού είναι η προετοιμασία και η πρόληψη. Φρόντισε να χρησιμοποιείς κάποιο εντομοαπωθητικό εάν πρόκειται να πας σε μέρη που ξέρεις ότι θα υπάρχουν κουνούπια, όπως σε ένα βραδινό πάρτι δίπλα στην παραλία.
Ακόμα, αν περιορίσεις ή αποφύγεις εντελώς την έκθεση σε συγκεκριμένα πράγματα, μπορεί να καταφέρεις να μειώσεις τις πιθανότητες να σε τσιμπήσει κάποιο κουνούπι.
Όσο για το τι προσελκύει τα κουνούπια…
- Ιδρώτας
- Φως
- Ζέστη
- Γαλακτικό οξύ (παράγεται στους μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης)
- Διοξείδιο του άνθρακα
Αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με μία μεγαλύτερη πιθανότητα να σε τσιμπήσει κάποιο κουνούπι. Και επειδή ένα κοκτέιλ μπορεί να φαίνεται πολύ δελεαστικό, ιδίως τώρα το καλοκαίρι, καλό θα είναι να έχεις πάντα μαζί στην τσάντα σου ένα μικρό μπουκαλάκι με εντομοαπωθητικό ή ένα after bite για ανακούφιση.
Βαρηκοΐα – Απώλεια ακοής: Τι την προκαλεί και σε ποιες περιπτώσεις είναι αναστρέψιμη
Φορείς ιών και μικροβίων τα κουνούπια
Ειδικά από το σούρουπο ως το χάραμα που τα κουνούπια είναι στο… φόρτε τους μπορούν να γίνουν επικίνδυνα αν δεν λάβουμε σωστά τα μέτρα μας! Το τσίμπημα ενός κουνουπιού είναι δυσάρεστο, προκαλώντας κοκκινίλες, κνησμό, οίδημα και ερεθισμό. Ο κίνδυνος όμως που προκύπτει από αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερος, εάν σκεφτείτε ότι, πολλές φορές, τα κουνούπια είναι φορείς ιών και μικροβίων – κάτι που μπορεί να προκαλέσει αρκετά σοβαρότερο “πονοκέφαλο” από ένα δερματικό πρόβλημα.
7 συμβουλές για να κρατήσουμε μακριά τα κουνούπια
- Μην χρησιμοποιείτε αρωματισμένα σαπούνια, αρώματα και σπρέι μαλλιών, καθώς έχουν την τάση να προσελκύουν τα έντομα.
- Αποφύγετε τα ρούχα με έντονα χρώματα ή «λουλουδάτα σχέδια» και προτιμήστε ανοιχτόχρωμα ρούχα.
- Χρησιμοποιείτε άοσμα εντομοαπωθητικά όλο το 24ωρο, αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, ώστε να αερίζεται ο χώρος.
- Οι σίτες σε παράθυρα, πόρτες αεραγωγούς και τζάκια, αποτρέπουν την είσοδο των εντόμων στο σπίτι σας.
- Τοποθετήστε ανεμιστήρες δαπέδου ή οροφής, καθώς ο αέρας απομακρύνει τα κουνούπια.
- Ποτίζετε μόνο τις πρωινές ώρες και φροντίστε να κουρεύετε πάντα το γρασίδι σας, γιατί εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα έντομα.
- Απωθείστε τα κουνούπια με την χρήση ενυδατικών-εντομοαπωθητικών προϊόντων, ανακουφιστείτε από το τσίμπημα των εντόμων, αλλά και από όποια άλλη αιτία μπορεί να σας προκαλέσει ερεθισμό.
Πως θα προστατεύσετε το μωρό από τα κουνούπια
Για να προστατεύσετε το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας από τις δυσάρεστες συνέπειες των τσιμπημάτων από κουνούπια, το Α και το Ω είναι να τα προλάβετε. Η πρώτη γραμμή άμυνας που μπορείτε να δημιουργήσετε, είναι η κουνουπιέρα. Τοποθετήστε ένα διάφανο, αδιαπέραστο από κουνούπια ύφασμα πάνω από την κούνια του μωρού σας και περάστε το κάτω από το στρωματάκι του, ώστε να αποκλείσετε την είσοδο κουνουπιών.
Για προστασία κατά τις ώρες που το μωρό σας δεν βρίσκεται στην κούνια του, αλλά και σε περίπτωση που η πρώτη γραμμή άμυνας αποτύχει, θωρακίστε το μωράκι σας ακόμη πιο αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας κατάλληλα προϊόντα, εξειδικευμένα για νεογέννητα και βρέφη.