Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες και χρειάζεται μηχανικός αερισμός σε Μονάδα εντατικής θεραπείας. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ δεν είναι γνωστή.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι συχνά προηγείται μια λοίμωξη πχ του αναπνευστικού συστήματος. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό.
Η οσφυονωτιαία παρακέντηση είναι βασική μέθοδος διάγνωσης του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ
Είναι συχνή νόσος; Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται;
Το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ προσβάλλει 1-2 ανά 100.000 ανθρώπους. Εμφανίζεται σε κάθε ηλικία, αν και πιο σπάνια σε παιδιά. Μπορεί επίσης να προσβάλλει και εγκύους και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του εμβρύου.
Σε τι οφείλεται;
Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενη ερώτηση, ο μηχανισμός είναι η αυτοάνοση προσβολή του νευρικού συστήματος και μάλιστα του ελύτρου μυελίνης, δηλαδή του καλύμματος που περιβάλλει τα νεύρα, όπως το μονωτικό πλαστικό περιβάλλει το καλώδιο. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστό.
Υπάρχουν παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ;
Είναι γνωστό ότι της εκδήλωσης του συνδρόμου, συχνά προηγείται μια λοίμωξη πχ του αναπνευστικού συστήματος, ή και άλλοι παράγοντες όπως χειρουργικές επεμβάσεις, λοίμωξη από HIV, νόσος του Hodgkin κ.ο.κ.
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ;
• το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ συνήθως αρχίζει με μούδιασμα και αδυναμία στα πόδια. Το μούδιασμα μπορεί να είναι αρχικά μια αίσθηση φαγούρας ή μια αίσθηση «σαν βελόνες». Η αδυναμία εκδηλώνεται ως αστάθεια στο περπάτημα
• η αδυναμία «ανεβαίνει» με την πάροδο των ημερών και προσβάλλει και τα χέρια. Εκδηλώνεται με δυσκολία σε καθημερινές κινήσεις πχ ο ασθενής βλέπει ότι δεν μπορεί να γράψει καλά, του πέφτουν τα πράγματα κλπ
• ενίοτε προσβάλλεται η ούρηση και η αφόδευση
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
• σε πιο βαριές περιπτώσεις επηρεάζονται τα νεύρα που ελέγχουν τους μύες της κατάποσης, της φώνησης και της αναπνοής, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πνίγεται με το σάλιο του, να εξασθενεί η φωνή του και κυρίως να μην μπορεί να πάρει ανάσα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι επιβεβλημένη η άμεση μεταφορά στο Νοσοκομείο
• η παράλυση στους μύες των άκρων, φτάνει στο μέγιστο σε διάστημα (κατά μέσο όρο) τριών εβδομάδων. Ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις η εικόνα είναι δραματική και εξελίσσεται μέσα σε ώρες.
Είναι επικίνδυνο το σύνδρομο; Ποιες είναι οι επιπλοκές;
Το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ μπορεί, όπως αναφέρθηκε, να προσβάλλει τους αναπνευστικούς μύες και να χρειαστεί μηχανικός αερισμός. Σε τέτοιες βαριές περιπτώσεις, απειλείται η ζωή του ασθενούς. Η αναγκαία μακρόχρονη παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει επακόλουθα όπως οι λοιμώξεις, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, καρδιακές επιπλοκές κλπ.
Επίσης, ο ασθενής μπορεί να αναρρώσει από το σύνδρομο αλλά να παραμείνει σε κάποιο βαθμό η αδυναμία στα χέρια ή και τα πόδια, αλλά και το μούδιασμα. Η τελική έκβαση θα κριθεί μετά από αρκετούς μήνες.
Πως μπαίνει η διάγνωση του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ;
1. η διάγνωση του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ ξεκινάει από το ιστορικό: ένας ασθενής που λίγες μέρες μετά από μια «γρίπη» αρχίζει και αισθάνεται μουδιασμένα και βαριά τα πόδια του, σέρνει τα βήματα κλπ είναι μια τυπική εισβολή της νόσου
2. ακολουθεί η νευρολογική εξέταση. Χαρακτηριστική είναι η εξάλειψη των αντανακλαστικών
3. η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την οσφυονωτιαία παρακέντηση και το νευροφυσιολογικό έλεγχο (ηλεκτρομυογράφημα).
Με ποια άλλη νόσο μοιάζει στα συμπτώματα;
Είναι πιθανόν στα αρχικά στάδια της νόσου η κλινική εικόνα να μην είναι τόσο σαφής και χαρακτηριστική.
Πολλά άλλα αίτια μπορεί να προκαλέσουν πχ αδυναμία και μούδιασμα στα πόδια : παράδειγμα η οσφυϊκή δισκοκήλη, οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης, η αυχενική μυελοπάθεια κ.ο.κ. Ωστόσο, με την πλήρη νευρολογική εξέταση μπορεί κανείς να υποψιαστεί την έναρξη του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ και να γίνει γρήγορα η διάγνωση.
Ποια είναι η φυσική πορεία της νόσου, δηλ. ποια θα είναι η εξέλιξη αν δεν κάνει κανείς τίποτα;
Το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ συνήθως εκδηλώνεται σε πλήρη μορφή μέσα σε 2-4 εβδομάδες. Ακολουθεί σταδιακή συνήθως βελτίωση, ανάλογα και με την υποστηρικτική θεραπεία, η οποία θα διαρκέσει από 6 έως και 12 μήνες. Σε βαριές περιπτώσεις, όπως προαναφέρθηκε, απειλείται η ζωή του ασθενούς.
Ποια είναι η αντιμετώπιση;
Δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία για το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ δηλ. θεραπεία που να σταματάει ριζικά την πορεία της νόσου. Ως υποστηρικτική αγωγή:
1. χορηγείται ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη. Ορισμένες φορές γίνεται πλασμαφαίρεση
2. εφαρμόζεται φυσικοθεραπεία για τις κινήσεις των άκρων και τους αναπνευστικούς μύες.
Έκρηξη κρουσμάτων Γκιγιέν-Μπαρέ στο Περού: Το σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί παράλυση
Έξαρση κρουσμάτων του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ, στο Περού οδήγησε τις αρχές να κηρύξουν εθνική κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.
Πρόκειται για σπάνια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί οξεία νευροπάθεια, παράλυση και μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατο.
Die FDA warnte vor dem „sehr seltenen“ Impfschaden Guillain-Barré-Syndrom, einer Nervenkrankheit, die zu Muskelschwäche und tödlicher Atemlähmung führen kann.
Peru rief gestern wegen der Häufigkeit des Guillain-Barré-Syndroms den Gesundheitsnotstand aus. https://t.co/0eNCVZ0Zfr
— Stefan Homburg (@SHomburg) July 10, 2023
«Κηρύσσεται κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο για 90 ημέρες εξαιτίας της ασυνήθιστης αύξησης των κρουσμάτων του συνδρόμου Γκιγέν-Μπαρέ», διευκρίνισε το περουβιανό υπουργείο Υγείας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Το μέτρο αφορά 25 νομούς της χώρας 33 εκατομμυρίων κατοίκων.
Καταγράφεται «μεγάλη αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, που μας υποχρεώνει να λάβουμε μέτρα σε επίπεδο κράτους για να προστατεύσουμε την υγεία και τη ζωή του πληθυσμού», εξήγησε στον Τύπο ο υπουργός Υγείας, ο Σέσαρ Βάσκες.
Nach einem ungewöhnlichen Anstieg von Fällen der Nervenkrankheit Guillain-Barré-Syndrom hat #Peru den Gesundheitsnotstand ausgerufen. Seit Januar sei die Zahl der Erkrankungen auf 180 angestiegen, vier Menschen seien bereits gestorben. https://t.co/Gq6CZ4YOlr
— ZEIT ONLINE (@zeitonline) July 10, 2023
Η θεραπεία
Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει μεταξύ άλλων την αγορά ανοσοσφαιρίνης για τη θεραπεία ασθενών τα δυο επόμενα χρόνια.
Έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι και ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 180 την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.
Το σύνδρομο Γκιγέν-Μπαρέ είναι σπάνια αυτοάνοση νευρολογική πάθηση –αποκαλείται επίσης οξεία πολυνευροπάθεια–, που χαρακτηρίζεται από προοδευτική μυική αδυναμία σε δύο ως τέσσερις εβδομάδες και μπορεί να πλήξει και το αναπνευστικό σύστημα.
Από τα πιο συχνά συμπτώματά του είναι το μούδιασμα και η αδυναμία ως παράλυση των άκρων.
Ειδήσεις σήμερα
Παραλίγο τραγωδία στην Κρήτη – Κλείδωσαν μωρό σε αυτοκίνητο και πήγαν βόλτα
Ίσμα Τουλάτου: Tα συλλυπητήρια για τον θάνατο της δημοσιογράφου – Κατάφερε να σωθεί το βρέφος