Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα από εκδήλωση του Economist ότι αυτή την εβδομάδα θα γίνει το κάλεσμα από τον ΕΟΠΥΥ στους παρόχους που θα συμμετάσχουν.
Μηνύματα για πρόληψη θα λάβουν 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών. Οι εξετάσεις που θα παρέχονται δωρεάν είναι τεστ Παπ, hpv dna test, κολποσκόπηση, βιοψία, αναλόγως την ηλικία και τα ευρήματα. Το πρόγραμμα αυτό, σε συνδυασμό με τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του ιού hpv (για κορίτσια και αγόρια) θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει σε εξάλειψη των νέων περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εξαιτίας του HPV ως το 2030. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε στον Economist ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας τύπος καρκίνου που είναι δυνατόν να εξαλειφθεί.
Το υπουργείο Υγείας μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2023 “τρέχει” και τα υπόλοιπα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί. Πρόκειται για ακόμη ένα κατά του καρκίνου και ένα για καρδιαγγειακά νοσήματα. Αλλωστε, το 75% των θανάτων οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους. Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη, η υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για καρδιαγγειακά νοσήματα είναι έτοιμη. Οι δικαιούχοι του προγράμματος που θα ειδοποιηθούν – μέσα στον Απρίλιο – να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις είναι οι γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών και οι άντρες 40-70 ετών, αλλά και όσοι πολίτες 30 ετών και άνω έχουν μεταβολικό σύνδρομο.
Παράλληλα, σε διάστημα έξι εβδομάδων θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Προβλέπει εξέταση κολονοσκόπησης σε 3,8 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες από 50 – 70 ετών.
Γρίπη των πτηνών: «Υπαρκτός ο κίνδυνος πανδημίας» - Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας
Η παιδική παχυσαρκία
Ο ευρύτερος σχεδιασμός για τη Δημόσια Υγεία περιλαμβάνει πολλά προγράμματα για την προαγωγή της υγείας. Το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία είναι ένα από τα πλέον βασικά. Θα χωρίζεται σε πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης όταν υπάρχει διαπιστωμένη νόσος σε παιδιά.
Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργηθούν στα σχολεία υγιεινές συνήθειες. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει ποικιλία δράσεων, όπως ενημέρωση των παιδιών, επαφή με τοπικούς παραγωγούς αλλά και δημιουργία λαχανόκηπων μέσα στα σχολεία. Η δευτερογενής πρόληψη αφορά σε δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους και μέσω τηλε-συνεδριών. Μάλιστα, αναμένεται να δημιουργηθεί Κέντρο Καινοτομίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και ήδη έχουν δεχθεί να επαναπατριστούν τρεις κορυφαίοι Ελληνες επιστήμονες πολύ γνωστών πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Στα παιδιά με ήδη διαπιστωμένο πρόβλημα παχυσαρκίας και νόσηση με διαβήτη, για παράδειγμα, θα δίνεται η κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη καθώς και οι ενδεδειγμένες συσκευές τεχνολογίας για να έχουν καλύτερη διαχείριση της πάθησής τους.
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στα Τέμπη: Πότε θα καταθέσουν οι τρεις νέοι κατηγορούμενοι
Φορολογικός οδηγός: Τα 30 SOS τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις
Εκθεση-σοκ από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Καθυστερήσεις σε 779 από 1.162 δημόσια έργα