Ο εντοπισμός του σημείου αυτού – σημειωτέον ότι μόνον στον ωκεανό υπάρχουν βαθύτερα σημεία της επιφάνειας του φλοιού της Γης (βλ. Τάφρος των Μαριανών με βάθος 10.971 μ. στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό) – έγινε στο πλαίσιο λεπτομερούς χαρτογράφησης της στεριάς της Ανταρκτικής κάτω από τους αιώνιους πάγους της.
O χάρτης της Ανταρκτικής κάτω από τους αιώνιους πάγους
Αποκάλυψη: Αυτό το πλάσμα θα κυβερνήσει τη Γη αν πεθάνουν όλοι οι άνθρωποι σύμφωνα με επιστήμονες
Η διεθνής ομάδα των ερευνητών, υπό ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που ειδικεύονται στους παγετώνες, δημιούργησαν τον χάρτη χρησιμοποιώντας δεδομένα που συγκέντρωσαν 19 ερευνητικά ινστιτούτα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στην Ανταρκτική, δηλαδή μεταξύ άλλων απεικονίσεις ραντάρ και δορυφορικές φωτογραφίες του πάχους του πάγου και του εδάφους που βρίσκεται από κάτω.
O χάρτης και τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Nature Geoscience.
Oι ερευνητές γνώριζαν ότι ο μεγάλος αυτός παγετώνας στην ανατολική Ανταρκτική έκρυβε από κάτω μια κοιλότητα, αλλά δεν είχαν ιδέα πόσο βαθιά ήταν. Είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες για μια ακριβή μέτρηση, αλλά δεν είχαν αποδώσει. Με τη νέα τεχνική οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν το βάθος της στα 3,5 χλμ (2,17 μίλια ή 11.482 πόδια) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να συμπεράνουν ότι είναι το βαθύτερο σημείο της Γης στη στεριά. Η κοιλότητα αυτή έχει μήκος περίπου εκατό χλμ. και πλάτος περίπου 20 χλμ. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό της, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρα Μάθιου Μόρλιγχεμ, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν καλύτερα πώς θα αντιδράσει τα επόμενα χρόνια η Ανταρκτική στην κλιματική αλλαγή. Γνωρίζοντας καλύτερα το τοπίο κάτω από τους πάγους της μπορούν να δημιουργήσουν ακριβέστερα μοντέλα για την άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των ωκεανών.