Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους της Μεσογείου. Δημιουργήθηκε τα τελευταία 10.000 χρόνια και εκτείνεται από τους πρόποδες της Βαράσοβας μέχρι τον κόλπο του Αστακού, σε ένα παραλιακό μέτωπο 50 χλμ. Είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ. Πάνω από 200 είδη πουλιών βρίσκουν εδώ καταφύγιο.
Με αφετηρία το SOCRATES ORGANIC VILLAGE WILD OLIVE, ξεκίνησε το οδοιπορικό στο Μεσολόγγι.
Το SOCRATES ORGANIC VILLAGE WILD OLIVE είναι ένα βιολογικό αγρόκτημα με ελιές, στην περιοχή Αγριλιά Μεσολογγίου, σε απόσταση μόλις 3χλμ. από την ιστορική πόλη του Μεσολογγίου, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός λόφου, περιτριγυρισμένο από τις κατάφυτες βουνοπλαγιές του Αράκυνθου, με μία υπέροχη πανοραμική θέα στους γύρω λόφους & στην μοναδική Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου , σας προσφέρει την ευκαιρία για απόδραση από το χάος των πόλεων σε ένα ήρεμο φυσικό περιβάλλον.
Οι εμπειρίες που σχεδιάζει και υλοποιεί το Messolonghi by Locals δημιουργήθηκαν με συμμετοχικές διαδικασίες και άμεση συνεργασία ντόπιων επαγγελματιών, φορέων και επιχειρήσεων με γνώμονα την ήπια ανάπτυξη της περιοχής και την ανάδειξη της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Περισσότερα στην ιστοσελίδα : https://messolonghibylocals.com/ti-kanoume/
Επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων
Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τον διπλωματούχο ξεναγό, Γεώργιο Αποστολάκο.
Ο κήπος των Ηρών βρίσκεται στην είσοδο της βόρειας πλευράς της πόλης. Πρόκειται για μία έκταση σχεδόν δεκατεσσάρων στρεμμάτων στην οποία κατά την διάρκεια της μάχης για ανεξαρτησία αγωνίστηκαν και θάφτηκαν οι μαχητές της φρουράς της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.
Στο κέντρο του Κήπου των Ηρώων δεσπόζουν το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, αντίγραφο του Γεωργίου Μπονάκου από τον Γάλλο γλύπτη David d’Angers και ο ανδριάντας του Άγγλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα έργο του Γεωργίου Βιτάλη.
Σήμερα στον Κήπο των Ηρώων βρίσκονται περίπου 70 μνημεία Ελλήνων και Φιλελλήνων καθώς και σταυροί, προτομές και ανδριάντες πεσόντων υπέρ της ανεξαρτησίας του Μεσολογγίου. Τα μνημεία του Κήπου αποτελούν ιστορικά και καλλιτεχνικά έργα μεγάλης σημασίας.
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες για διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Μεσημεριανό γεύμα στην ψαροταβέρνα Τουρλίδα
Μέσα στην καρδιά της μεγαλύτερης λιμνοθάλασσας της Ελλάδος βρίσκεται η ψαροταβέρνα Τουρλίδα. Μια μοναδική γευστική εμπειρία στην οποία είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε εξαιρετικής ποιότητας θαλασσινά σε περιβάλλον γαλήνης και αρμονίας.
Επίσκεψη στο διβάρι της Κλείσοβας
Η λιµνοθάλασσα της Κλείσοβας αποτελεί το νοτιο-ανατολικό άκρο του ευρύτερου οικοσυστήματος της Λιµνοθάλασσας του Μεσολογγίου-Αιτωλικού, καλύπτοντας µία έκταση 2.500 εκταρίων περίπου.
Ο μικρός συνεταιρισμός ψαράδων «Αναγέννηση» καταφέρνει κάτι σημαντικό: την απόδοση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στο αυγοτάραχο Μεσολογγίου.
Βαρκάδα στην Κλείσοβα. Bόλτα με γαίτα και οικοπεριήγηση
Η περιήγηση στην λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας είναι μία μοναδική εμπειρία. Με ξεναγό την γεωλόγο-περιβαλλοντολόγο και συνεργάτη του Messolonghi by Locals, κα Σισία Ρούσση, γνωρίσαμε το σπάνιο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας. Επιβιβαστήκαμε στη βάρκα χωρίς καρίνα που έρχεται από τα βάθη του χρόνου, ταξίδεψαμε ανάμεσα στους αργυροπελεκάνους μάθαμε για την ιστορία και ζήσαμε τη μαγεία της πόλης που γεννήθηκε από το νερό.
Στο Λιμάνι Μεσολογγίου μας ενημέρωσε η οικογένεια Καπουρδέλη για την δραστηριότητα αλιευτικού τουρισμού πάνω σε σκάφος, μία μοναδική βιωματική εμπειρία.
Το αλιευτικό σκάφος «ΛΑΜΠΡΙΝΗ» της οικογένειας αποτελεί ένα από τα λίγα που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες ψαρέματος και μαγειρέματος της ψαριάς πάνω σε σκάφος.
Επίσκεψη στην Πλευρώνα
Η αρχαία Πλευρώνα με το εντυπωσιακό τείχος της αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες αιτωλικές πόλεις. Σε ξεχωριστή θέση και σε επαφή με το τείχος βρίσκεται το μικρό θέατρο, το οποίο αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως βουλευτήριο. Η πανοραμική θέα προς τη λιμνοθάλασσα, τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου και τις εκβολές του Αχελώου είναι μοναδική. Το σκηνικό οικοδόμημα σε επαφή με το τείχος και τον αμυντικό πύργο, που χρησιμοποιούνταν και ως αποδυτήρια των ηθοποιών, προσδίδει μία επιπλέον σημαντική κατασκευαστική ιδιαιτερότητα.
Πρόσφατα αποκαταστάθηκε το αρχαίο θέατρο και έγιναν τα εγκαίνια στις 31 Αυγούστου 2023.
Η υλοποίηση του έργου αποτελεί το επιστέγασμα των μακροχρόνιων και εκτεταμένων εργασιών ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Πλευρώνας, από το 2002 μέχρι σήμερα, μέσω διαδοχικών συγχρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Γ’ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ), που έχουν καταστήσει την αρχαία πόλη έναν από τους πλέον οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας.
Το οδοιπορικό ολοκληρώθηκε με ένα ακόμα γαστριμαργικό γεύμα στην «Αλατιέρα».
Ειδήσεις σήμερα
Κατερίνα Στικούδη: Περιμένει το δεύτερο παιδί της και μόλις το ανακοίνωσε επί σκηνής [βίντεο]