Το Συνέδριο εστίασε στην επίδραση του real estate στις υποδομές και υπηρεσίες του τουρισμού, στην ανάπτυξη περιοχών που βρίσκονται εκτός τουριστικού χάρτη, καθώς και στη διαμόρφωση της ταυτότητας μίας περιοχής με βάση τις στρατηγικές του κτηματομεσιτικού τομέα. Συζητήθηκαν, επίσης, οι επιπτώσεις της επιχειρηματικής αξιοποίησης της κύριας και εξοχικής κατοικίας στις υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις, και πώς ο θεσμός της Χρυσής Βίζας επηρεάζει την τουριστική ανάπτυξη και τη δημογραφία περιοχών – ειδικά των ακριτικών. Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη ισορροπίας μεταξύ επενδυτικού ενδιαφέροντος, βιωσιμότητας και προστασίας των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος.
Το Συνέδριο έφερε κοντά κορυφαίους επαγγελματίες από τους τομείς του τουρισμού, της ανάπτυξης ακινήτων και των επενδύσεων, παρουσίασε έρευνες και case studies, ενώ συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τη συνεργασία των δύο κλάδων. Τις εργασίες χαιρέτισαν οι: Ανέστης Αναστασίου, Υπεύθυνος του Ακαδημαϊκού Προγράμματος Τουρισμού και Φιλοξενίας του ACT (American College of Thessaloniki), ο Δρ Νίκος Χουρβουλιάδης, Διευθυντής Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACT, και ο Δρ Πρόδρομος Μοναστηρίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Thessaloniki Convention Bureau.
Σαουδική Αραβία: Στρατηγική προσέλκυσης 150 εκατ. τουριστών έως το 2030
Με στόχο να προσελκύσει 150 εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το 2030, η Σαουδική Αραβία θέτει φιλόδοξους στόχους για να αυξήσει τη συμβολή του τουριστικού τομέα στο ΑΕΠ της, φτάνοντας το 16%. Όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Δενδρινός, Chief Executive Officer της Nesaj Real Estate Co., Saudi Arabia, σε διαδικτυακή σύνδεση, η Σαουδική Αραβία έχει αντιληφθεί τη σημασία της διαφοροποίησης ή της “απεξάρτησής” της χώρας από την παραγωγή του πετρελαίου, καθώς αναγνωρίζει ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Έτσι, έχει ήδη δρομολογήσει την υλοποίηση μεγάλων τουριστικών έργων, προκειμένου να καταστεί ελκυστική για ξένους επισκέπτες. Το 2015, η Σαουδική Αραβία υποδέχτηκε 64,5 εκατομμύρια τουρίστες, με το 90% να την επιλέγει για προσκυνηματικούς λόγους, ενώ το 2021 ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε σε 67,3 εκατομμύρια. Στην ίδια χρονιά, η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε επενδύσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, με έμφαση στην ανάπτυξη πεντάστερων ξενοδοχείων και πολυτελών βιλών.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το 2034 το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να φτάσει τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια, από ένα τρις δολάρια το 2023, με τον τουρισμό να συμμετέχει στο 16% στην οικονομία της. Ένα ακόμη σημαντικό σημείο που ανέφερε ο κ. Δενδρινός είναι η προσαρμογή των Σαουδαράβων στις ανάγκες του τουριστικού τομέα. Δεδομένου ότι η παροχή υπηρεσιών στους τουρίστες δεν αποτελεί παράδοση για τη χώρα, ήδη έχει ξεκινήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κατάρτιση του τοπικού πληθυσμού, ώστε να καλύψει τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και την υποδοχή ξένων επισκεπτών.
Η Σημασία της Γεωγραφίας στον Τουρισμό και την Ανάπτυξη Ακινήτων
«Ο τουρισμός έχει δύο πυλώνες: τη Γεωγραφία και το Marketing. Μέχρι τώρα δίναμε σημασία κυρίως στο δεύτερο. Ήρθε όμως η ώρα να αναδειχθεί η σημασία του πρώτου», τόνισε από την πλευρά του ο Δρ Γεώργιος Ζωγράφος, PhD, Property Development Consultant και επίκουρος καθηγητής Τουρισμού στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Η εγγύτητα της Βόρειας Ελλάδας με τα Βαλκάνια και την Ευρασία τής επιτρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα πλεονεκτήματα της γειτονικής σχέσης, σημείωσε ο κ. Ζωγράφος. Όπως είπε, το 2024 οι ξένες επενδύσεις, κυρίως από τις γειτονικές χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία, ανήλθαν στην περιοχή σε τρία δισ. ευρώ, έναντι των 2,133 δισ. ευρώ το 2023, και τόνισε εμφατικά ότι την περίοδο 2015-2024 διαμορφώθηκαν συνολικά σε 153,1 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι οι επενδυτές είναι ηλικίας μεταξύ 40 και 60 χρόνων και το 50% επενδύει στην αγορά διαμερισμάτων. Ξεχωριστή μνεία έκανε για το Πόρτο Χέλι στην Πελοπόννησο, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να προσελκύει σημαντικούς και πολυάριθμους επενδυτές ακινήτων και εκτίμησε ότι σύντομα θα ευνοηθούν και τα νησιά και οι περιοχές που βρίσκονται κοντά του, όπως οι Σπέτσες.
Η αγορά κατοικίας από επισκέπτες που επιθυμούν να επενδύσουν στον τόπο των διακοπών τους είναι άκρως ελκυστική για τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες, καθώς την αξιολογούν ως επενδυτική ευκαιρία υπενοικιάζοντας την για τον χρόνο που δεν τη χρησιμοποιούν. Αυτό, ωστόσο, δημιουργεί πιέσεις και στις υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν υπό ένα πιο δεσμευτικό και αυστηρά ρυθμισμένο νομικό καθεστώς. Επιπλέον, οι επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και στο τοπίο, που αποτελούν τον κύριο λόγο επισκεψιμότητας, ενδέχεται να υπονομεύσουν το ίδιο το τουριστικό προϊόν. Ο κ. Ζωγράφος στάθηκε ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στις αυξημένες αγορές από ξένους πολίτες κυρίως σε περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Πιερία και η Θράκη. Η αξιοποίηση του προγράμματος Golden Visa δημιουργεί, όμως, και προβληματισμό, ειδικά με την αθρόα αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς στις παραμεθόριες περιοχές όπως στη Θράκη.
Θεματικά Πάρκα και Επενδύσεις στην Ελλάδα
Στην ελκυστικότητα και την προοπτική των Θεματικών Πάρκων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Αβανίδης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας, Kourtidis Group, καθώς και στην υστέρηση της ανάπτυξής τους συγκριτικά με την Ευρώπη. Εκεί αποδίδεται και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων επενδυτών όπως τόνισε. «Αναμένουμε άνθιση των συγκεκριμένων project στη χώρα μας, και στη Βόρεια Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη», σημείωσε ο κ. Αβανίδης, παρουσιάζοντας το νέο μεγάλο project της Kourtidis Group, το «Alexander Theme Park». Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως εκπαιδευτικό/ψυχαγωγικό Θεματικό Πάρκο αφιερωμένο στη ζωή και την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2026, στην περιοχή μεταξύ Καβάλας και Σερρών, κοντά στην Αμφίπολη. «Η ανασκαφή του τύμβου Καστά, και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σημαντικά κομμάτια της ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου διαδραματίστηκαν σε εκείνο τον τόπο, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα Θεματικό Πάρκο, το πρώτο παγκοσμίως που θα είναι αφιερωμένο σε αυτόν», επισήμανε ο κ. Αβανίδης.
Το real estate, προσέθεσε ο κ. Αβανίδης, συμβάλλει στη δημιουργία τουριστικού προϊόντος σε περιοχές εκτός χάρτη, όπως είναι η περιοχή της Ανατολικής Καβάλας, «που ζει προς το παρόν στη σκιά της προβεβλημένης τουριστικής περιοχής της Δυτικής Καβάλας, αλλά σύντομα θα τραβήξει την προσοχή και θα αποκτήσει υπεραξία».
Η Ανάπτυξη της Ξενοδοχειακής Αγοράς στη Θεσσαλονίκη
Η ξενοδοχειακή αγορά στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά ανέφερε κατά την παρουσίαση σχετικής έρευνας, ο Stefan Merkenhof, Director Tourism & Leisure της CBRE Atria και Managing Consultant της GBR Consulting. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή, επεσήμανε, είναι η τάση που παρατηρείται προς τα πεντάστερα ξενοδοχεία, που κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στην αγορά, ενώ τα ξενοδοχεία με λιγότερα αστέρια δείχνουν να παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία.
Όπως τόνισε ο κ. Merkenhof, το 2024 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 4.600 ξενοδοχειακές μονάδες, με τις 151 να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Από τις ξενοδοχειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης, το 50% βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Ο ίδιος επισήμανε ότι η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από ποικιλόμορφο και ανταγωνιστικό τοπίο, καθώς δραστηριοποιούνται μεγάλες διεθνείς αλυσίδες, ελληνικά brands και τοπικοί επιχειρηματίες. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Merkenhof υπογράμμισε την άνθηση του τομέα κατασκευής και πώλησης διαμερισμάτων σε πολίτες ξένων χωρών, μία δραστηριότητα που ανταγωνίζεται πλέον τις παραδοσιακές ξενοδοχειακές μονάδες.
Ο τουρισμός ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης
«Η φετινή σεζόν εξελίσσεται θετικά και επιβεβαιώνει τον ρόλο του τουρισμού ως βασικού πυλώνα του ΑΕΠ, με ιδιαίτερη σημασία για περιοχές που δεν διαθέτουν άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες», σημείωσε ο Τάσος Ανδρεάδης, Chief Executive Officer, STANTA S.A., υπογραμμίζοντας πως η τουριστική δραστηριότητα κατανέμει την οικονομική ανάπτυξη πιο δίκαια στην επικράτεια. Τα ακίνητα σε απομακρυσμένες ή λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές αξιοποιούνται πλέον πιο δημιουργικά και παραγωγικά, δίνοντας νέα πνοή στις τοπικές κοινωνίες. Όσον αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση, ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι απαραίτητα ανταγωνιστική προς τις υφιστάμενες τουριστικές μονάδες, αρκεί να υπόκειται σε σαφές νομικό πλαίσιο και κανόνες.
«Όταν οι επισκέπτες επιλέγουν έναν προορισμό, ‘καταναλώνουν’ το σύνολο των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, ευνοώντας και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις» ανέφερε. Υπογράμμισε τις προκλήσεις για το φυσικό περιβάλλον, ειδικά σε περιοχές με έντονη τουριστική ανάπτυξη, μία συζήτηση που αφορά πλέον και την Ελλάδα, έχοντας ξεκινήσει από χώρες όπως η Ισπανία με τα αποτελέσματα του υπερκορεσμού να είναι ορατά και στο περιβάλλον και στις αστικές περιοχές. Η ανάγκη, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μετατοπιστεί η τουριστική ροή προς λιγότερο κορεσμένους προορισμούς, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές πιέσεις.
Ο κ. Ανδρεάδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων επαγγελματικών χώρων στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα. Επίσης τόνισε ότι η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων πολύ σύντομα θα αναδείξει την ανάγκη υλοποίησης project σε πανεπιστημιουπόλεις, χώρους εστίασης και αναψυχής.