Σε αυτό το κλίμα συντείνουν και οι πιέσεις που ασκούνται από κορυφαίους tour operators όπως η TUI, η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής γυρίζει τα guarantee (εγγυημένα) συμβόλαια που έχει συνάψει με Ελληνες ξενοδόχους σε allotment (μη εγγυημένες κρατήσεις), κινήσεις οι οποίες θα γίνουν την προσεχή εβδομάδα και στην Ελλάδα. Στη δίνη του προβλήματος ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βραχυχρόνιες μισθώσεις, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές εταιρίες και προμηθευτές όλων αυτών.
Με πρώτο θύμα τον τουρισμό της Αθήνας και δεύτερο αυτό της Θεσσαλονίκης η τουριστική βιομηχανία της χώρας αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις ύστερα από 7 έτη συνεχούς ανόδου. Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι στην πρωτεύουσα κεντρικά ξενοδοχεία του Συντάγματος βρίσκονται με πληρότητα της τάξεως του 10-15% αυτή την περίοδο, ενώ υπάρχει παράλληλα και συνεχές μπαράζ ακυρώσεων και αναβολών σε συνέδρια και incentives.
Προς ώρας τα ξενοδοχεία resort δεν φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν. Οι προκρατήσεις σημειώνουν πτώση κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ κορυφαίοι tour operators προετοιμάζονται να εμφανίσουν ακόμη και ακυρώσεις πτήσεων και προς την Ελλάδα. Η αγορά των ΗΠΑ πλήττεται άμεσα αφενός με την κατάρρευση της κρουαζιέρας, αφετέρου και την ταξιδιωτική οδηγία Τραμπ. Κοινός τόπος είναι ότι η προβληματικότητα της αγοράς δεν επηρεάζει μόνο το ξενοδοχείο (που συμβάλει με ποσοστό 67% στα συνολικά έσοδα του τουρισμού), αλλά όλη την τουριστική αλυσίδα, όπως προμηθευτές, τουριστικά γραφεία κ.λπ.
Στην κατεύθυνση μείωσης του λειτουργικού κόστους για τους μήνες της κρίσης, στήριξης της απασχόλησης και εξασφάλισης της ρευστότητας κινούνται τα μέτρα που προτείνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, στο θετικό σενάριο αναμένεται να ισορροπήσει μετά τα τέλη Μαΐου.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πρώτιστο μέλημα όλων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η ψυχραιμία, η υπευθυνότητα, η συνεργασία, όπως και η απαραίτητη κρατική ενίσχυση, είναι ο μόνος σίγουρος και ασφαλής δρόμος για να ξεπεραστεί κι αυτή η μείζονα παγκόσμια πρόκληση. Οπως σημειώνει: «Στο πλαίσιο της συνεχούς συνεργασίας του ΞΕΕ με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ζητήσαμε και λάβαμε νέο επικαιροποιημένο κατάλογο οδηγιών προφύλαξης από τον κορονοϊό, τον οποίο και αποστείλαμε ήδη στα ξενοδοχεία όλης της χώρας. Ολα τα ξενοδοχεία είναι ενημερωμένα από την κορυφαία επιστημονική ομάδα του ΕΟΔΥ και συστήνουμε τη σχολαστική τήρηση όλων των οδηγιών, προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικά η υγεία εργαζομένων και επισκεπτών.
Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι η καλύτερη εγγύηση πως η Ελλάδα παραμένει ένας ασφαλής προορισμός». Υπογραμμίζεται ότι το ΞΕΕ, όντας θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας στον τουρισμό, κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Τουρισμού τις προτάσεις του για τους τρόπους ενίσχυσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας.
Ο ΣΕΤΕ, σε ενημερωτικό του σημείωμα, υποστηρίζει ότι στην περίπτωση που εξαιτίας των αιτούμενων μέτρων τεθούν θέματα κρατικής ενίσχυσης, αυτά θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν με την επίκληση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, του προσωρινού χαρακτήρα τους για όσο διαρκεί η κρίση και βέβαια ειδική συνεννόηση με την ΕΚΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπου αυτό απαιτείται».
Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ για στήριξη του κλάδου
› Τα μέτρα που προτείνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για άμεση εφαρμογή είναι:
Οινοποιία «Τσάνταλη»: Σε 4-6 μήνες αναμένεται η απόφαση για την αίτηση πτώχευσής της
- Μείωση 100% του μη μισθολογικού κόστους που αφορά τους εργοδότες, με ταυτόχρονη διατήρηση της εισφοράς υπέρ των εργαζομένων, από 1/3/2020 έως 31/5/2020, για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο στόχος εδώ είναι η δραστική μείωση του κόστους των επιχειρήσεων και η προσπάθεια διατήρησης των θέσεων εργασίας.
- Αναστολή καταβολής των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ, Σπατόσημο ΤΕΕΑ, ασφαλιστικές εισφορές), συμπεριλαμβανομένων και των δόσεων τυχόν ρυθμίσεων, έως 31/5/2020, με δυνατότητα παράτασης μετά την επανεξέταση της κατάστασης πλησιάζοντας στην ανωτέρω ημερομηνία. Με την παρέλευση του χρόνου της αναστολής, δυνατότητα ρύθμισης των παραπάνω υποχρεώσεων.
- Πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση και την επαναπρόσληψη του προσωπικού τουριστικών επιχειρήσεων.
- Να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων ημερών εργασίας των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο για τη λήψη επιδόματος ανεργίας κατά 30 ημέρες σε όλες τις περιπτώσεις, με παράλληλη αύξηση των ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας από 400 σε 500 στην τετραετία, ειδικά για το έτος 2021.
- Αναστολή ή δραστική μείωση κατά τουλάχιστον 50%, μόνο για φέτος, της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
- Για τις αεροπορικές εταιρίες που επιχειρούν σε ελληνικά αεροδρόμια, το μέρος των τελών που καταβάλλεται ανά επιβάτη ή ανά πτήση μέσω αυτών στο Δημόσιο ή στα αεροδρόμια και αφορά το τελικό έσοδο του Δημοσίου, όπως αυτό προκύπτει από τις συμβάσεις παραχώρησης, να παραμένει σε αυτές έως 31/5/2020, με δυνατότητα επανεξέτασης ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Για την πολιτική αυτή απαιτείται χρήση κονδυλίων, από αυτά που λαμβάνει η Πολιτεία από τις συμβάσεις παραχώρησης.
- Παροχή κεφαλαίων κίνησης με 100% εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με τραπεζικά κριτήρια, διαδικασία κατά την οποία οι τράπεζες, ανάλογα με το ρίσκο και την κατάσταση της επιχείρησης, θα μπορούν να δανείζουν, ή όπως μέχρι σήμερα γίνεται, ή με εγγύηση του Δημοσίου από την οποία θα προκύπτει αυξημένο κόστος.
- Αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής των δόσεων των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων έως 31/12/2020 και ισόχρονη παράταση του χρόνου αποπληρωμής τους.
› Τα προτεινόμενα μέτρα για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας-ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι:
- Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13% από 1/7/2020 έως 31/12/2020.
- Μετάπτωση του ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές στο 13%, για το ίδιο χρονικό διάστημα.
- Ενίσχυση των δράσεων τουριστικής προβολής.
Ξενοδόχοι: «Μεγάλο το πλήγμα»
Τις πρώτες απώλειες από την εμφάνιση του κορονοϊού στην Ελλάδα μετρούν οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, καθώς οι ακυρώσεις διαδέχονται η μία την άλλη.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην έναρξη της τουριστικής σεζόν, δηλαδή Απρίλιο και Μάιο.
«O δωδεκάμηνος τουρισμός -και δη η Αθήνα- είναι εκείνος που μέχρι στιγμής εμφανίζει πτώση 50% περίπου μέχρι τον Απρίλιο, όχι μόνο εξαιτίας του φόβου των ταξιδιωτών που ακυρώνουν μεμονωμένα, αλλά και γιατί ο προορισμός εξαρτάται κατά ένα μεγάλο βαθμό από συνέδρια και σημαντικές εκδηλώσεις που αναβάλλονται ή ακυρώνονται». Το παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Οσον αφορά τα εποχιακά ξενοδοχεία, ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται υστέρηση (ευτυχώς όχι ακυρώσεις) και ενδεχομένως ο Μάιος να καταλήξει να είναι προβληματικός μήνας για τον τουρισμό.
Τέλος, υπογράμμισε ότι οι πρώτοι που πρέπει να προστατευτούν είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για να μην κλείσουν επιχειρήσεις και χαθούν θέσεις εργασίας.
«Αντιμετωπίζουμε ήδη τις συνέπειες από τον κορονοϊό καθώς βλέπουμε πτώση στον τζίρο του ξενοδοχείου, όπως και πολλές ακυρώσεις σε κρατήσεις που αφορούν την off season (Απρίλιο-Μάιο). Το ξενοδοχείο είναι ανοιχτό χειμώνα, καλοκαίρι και το πλήγμα είναι μεγάλο», είπε ο κ. Ηλίας Βασίλης, ιδιοκτήτης του 5άστερου Hotel Semeli στη Μύκονο.
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες του κλάδου διατηρούν την αισιοδοξία τους για την ερχόμενη σεζόν, καθώς δεν έχουν δεχθεί ακυρώσεις για το επερχόμενο καλοκαίρι και ευελπιστούν ότι θα καλύψουν το χαμένο έδαφος.
«Για τις προκρατήσεις του καλοκαιριού ακόμη δεν υπάρχουν ακυρώσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα μέχρι τότε ως προς το καλύτερο. Οπως έγινε γνωστό από τους ειδικούς η ζέστη βοηθά στην εξάλειψη του ιού. Μας δίνει κουράγιο η Κίνα και η Κορέα, όπου βλέπουμε ότι έχει αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση», τόνισε ο κ. Ιωάννης Ρεβύθης που δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate.
Ικανοποίηση
Ικανοποιημένοι φαίνονται οι επιχειρηματίες από τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης. «Το τι περιμένουμε από την Πολιτεία θα το δούμε σε δεύτερο χρόνο γιατί ακόμη δεν υπάρχει έξαρση του ιού και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι αρκετά και ικανοποιητικά. Θα πρέπει και εμείς με τη σειρά μας οι επιχειρηματίες του τουρισμού να βοηθήσουμε ακολουθώντας κατά γράμμα τα μέτρα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης ώστε να βοηθήσουμε την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς», σημείωσε ο κ. Βασίλης.
Από την πλευρά του, ο κ. Ρεβύθης είπε πως «για ένα χρόνο δεν θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές τιμές και πως πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση στη μείωση του ΦΠΑ στο 24%, πράγμα που δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Επίσης θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που έχουν υποστεί πραγματική ζημιά από την επιδημία του κορονοϊού, όπως πάγωμα χρεών, εφορία, τράπεζες μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής