Λίγες μέρες πριν από την κάλπη, πώς κρίνετε τον -έως σήμερα- προεκλογικό αγώνα στο Δήμο Θεσσαλονίκης;
Ολοι οι υποψήφιοι για το Δήμο Θεσσαλονίκης βιώνουμε έναν πραγματικά πρωτόγνωρο προεκλογικό αγώνα. Η βασική αιτία γι’ αυτό είναι ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος, ο «Κλεισθένης». Εχω πει επανειλημμένα ότι ο «Κλεισθένης» είναι ένας κακός νόμος, όμως αυτόν έχουμε και με αυτόν πορευόμαστε. Το γνωρίζαμε πριν πάρουμε την απόφαση να διεκδικήσουμε το Δήμο Θεσσαλονίκης Συνέπεια του «Κλεισθένη» είναι να διεκδικούν το Δήμο Θεσσαλονίκης 22 υποψήφιοι, αριθμός πολύ μεγάλος. Είναι, ωστόσο, πολύ βασικό ότι μέχρι σήμερα μεταξύ των υποψηφίων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ο πολιτικός πολιτισμός. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν μετεκλογικά συνεργασίες για τη διοίκηση του δήμου.
Θεωρείτε ότι έχετε καταφέρει να καταστήσετε ξεκάθαρο το προεκλογικό πρόγραμμά σας στους δημότες;
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχω κάνει μέχρι σήμερα έξι εκδηλώσεις. Σε όλες παρουσίασα το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του συνδυασμού μου στους πολίτες, το οποίο συγκροτήθηκε με τη συνδρομή εξειδικευμένων και καταρτισμένων συμβούλων, με τη βοήθεια της οικογένειάς μου, αλλά και με πολλές από τις προτάσεις που μας κατέθεσαν συνδημότες με βάση τα καθημερινά τους προβλήματα. Θα συνεχίσω να επικοινωνώ το πρόγραμμά μου στους πολίτες μέχρι την τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου. Εχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να παρουσιάζει μια πολύ διαφορετική εικόνα από τη σημερινή της εγκατάλειψης η Θεσσαλονίκη και δε μένουμε σε θεωρητικού χαρακτήρα τοποθετήσεις. Δουλεύουμε και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος.
Ποιο ήταν το κίνητρο να μεταπηδήσετε από την κεντρική πολιτική σκηνή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Να υπενθυμίσω, κατ’ αρχάς, ότι ξεκίνησα από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού διετέλεσα για τρεις θητείες δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Συκεών. Για πολλά χρόνια με τίμησε ο κόσμος με την ψήφο του και με εξέλεξε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διετέλεσα για έξι θητείες βουλευτής και δύο φορές υπηρέτησα τους πολίτες από υπουργικές θέσεις, από αυτήν του υφυπουργού Αθλητισμού και από εκείνη του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης. Κατά πάσα πιθανότητα θα εκλεγόμουν πάλι βουλευτής, αν το επεδίωκα, τουλάχιστον αυτό έδειχναν οι δημοσκοπήσεις τον περασμένο Οκτώβριο, όταν επέλεξα να διεκδικήσω το Δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό που θέλω είναι να δουλέψω για την πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη. Να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να γίνει πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα πλεονεκτήματα για να το πετύχει αυτό και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.
Χαρακτηρίζετε ανεξάρτητη την υποψηφιότητά σας. Τάσσεστε κατά των κομματικών υποψηφιοτήτων; Και αν ναι, γιατί;
Πεποίθησή μου είναι ότι τα κόμματα δεν πρέπει να έχουν θέση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το πίστευα από την πρώτη στιγμή που διεκδίκησα την εκλογή μου στο Δήμο Συκεών και αυτό ακολούθησα σε όλη την πολιτική μου διαδρομή. Το κομματικό χρίσμα δεν αποτελεί πλεονέκτημα για έναν υποψήφιο δήμαρχο, αφού προσθέτει δεσμά σε ένα χώρο αυτοδιοίκησης και προσωπικής σχέσης με τους πολίτες.
Εφόσον περάσετε στο β’ γύρο των εκλογών, από πού σκοπεύετε να αντλήσετε επιπλέον ψήφους;
Δημήτρης Μαμαλούκας στον ΕΤ: «Η ελπίδα αντίβαρο στον φόβο του θανάτου»
Ο συνδυασμός μου είναι ανεξάρτητος και πιστεύω ότι θα με ψηφίσουν άτομα από όλους τους πολιτικούς χώρους. Πιστεύω ότι θα με ψηφίσει η συντριπτική πλειοψηφία των Νεοδημοκρατών και ένα μεγάλο μέρος από το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά. Εχω έρθει για να ενώσω.
Ποιες είναι οι προσωπικές σχέσεις σας με τον κ. Ταχιάο; Θα μπορέσετε να συνεργαστείτε μαζί του από την 1η Σεπτεμβρίου;
Επανειλημμένα έχω αναφέρει ότι η υποψηφιότητά μου έχει ως στόχο να ενώσει και όχι να διχάσει και να δημιουργήσει αντιθέσεις. Τάσσομαι υπέρ των συνεργασιών για το καλό της Θεσσαλονίκης, για να δημιουργήσουμε την πόλη του μέλλοντος. Η πόλη μας μάς χρειάζεται όλους. Θα συνεργαστώ με όλους αυτούς που έχουν διάθεση να προσφέρουν για να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια, που έχουν τη διάθεση να σηκώσουν τα μανίκια και να εργαστούν σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πώς κρίνετε τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη; Θα της βάζατε θετικό ή αρνητικό πρόσημο;
Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που επικροτούν τα θετικά και αποφεύγουν τους μηδενισμούς. Η πρώτη θητεία της διοίκησης Μπουτάρη είχε θετικά, ωστόσο η εικόνα δεν παρέμεινε η ίδια στη δεύτερη θητεία, όταν παρουσιάστηκαν πολλές διαφωνίες και δεν παρήχθη έργο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, την οποία εμείς θέλουμε να αλλάξουμε. Και αφού το είπαμε, θα το κάνουμε.
Θέλουμε να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη παγκόσμιο τουριστικό προορισμό
Ποιοι θα είναι οι τρεις βασικοί άξονες της διοίκησής σας στην περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;
Η καθαριότητα της Θεσσαλονίκης είναι ανεπαρκής και εμείς θα την κάνουμε μία πόλη καθαρή. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ικανό και έμπειρο προσωπικό στο συγκεκριμένο τομέα. Αυτό που χρειάζεται είναι η διοικητική οργάνωση και η κάλυψη των κενών στην υλικοτεχνική υποδομή. Στις άμεσες προτεραιότητές μας περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης.
Θα δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις για καινοτόμες επενδύσεις στην πόλη μας και θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να φέρουμε περισσότερους τουρίστες στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ενισχυθεί και η οικονομία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θέλουμε να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη παγκόσμιο τουριστικό προορισμό για 365 μέρες το χρόνο, κάτι που θα κάνουμε με τη δυναμική καμπάνια Thessaloniki destination και να γίνει το λιμάνι της σημείο εκκίνησης κρουαζιέρας. Στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών θα συμβάλει και το ψηφιακό μουσείο για τον Μέγα Αλέξανδρο που θα ιδρύσουμε. Στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει μητρόπολη για 80 εκατομμύρια ανθρώπους από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της παρευξείνιας ζώνης.
Από την έντυπη έκδοση