Τι εισπράξατε από τις αντιδράσεις του κόσμου στις περιοδείες σας;
«Είπα, όταν ξεκινούσα αυτή τη μάχη ως υποψήφιος περιφερειάρχης, πως θα γυρίσω δύο φορές ολόκληρο το νησί και το έκανα! Οδήγησα 37.750 χιλιόμετρα και περπάτησα άλλα 1.353! Γιατί πεποίθησή μου είναι ότι η πολιτική και πόσω μάλλον η Αυτοδιοίκηση δεν ασκείται πίσω από γραφεία αλλά στους δρόμους, δίπλα στον πολίτη και στην καθημερινότητά του. Γραφείο μου θα είναι ο δρόμος, οι πόλεις και τα χωριά της Κρήτης. Εδώ και μήνες δεν έχω σταματήσει να περιοδεύω στην Κρήτη, να συναντώ τους συμπολίτες μου και να συνομιλώ μαζί τους. Στα καφενεία, στην αγορά, στις δουλειές τους, μιλάω με τους μεγαλύτερους αλλά και με τους νέους, με γυναίκες και άνδρες. Ακούω με τη μέγιστη προσοχή τις απόψεις τους. Καταγράφω τα προβλήματα και τα παράπονά τους. Προσπαθώ να καταλάβω, από πρώτο χέρι, τις δυσκολίες της καθημερινότητας, ακριβώς όπως τις βιώνουν εκείνοι. Και το κάνω αυτό γιατί πιστεύω ακράδαντα πως πριν προτείνεις λύσεις, πριν υποσχεθείς οποιαδήποτε λύση σε κάποιο πρόβλημα, πρέπει πρωτίστως να το έχεις κατανοήσει. Και τι διέκρινα όλο αυτό το διάστημα; Αγωνία και απογοήτευση. Από μια Κρήτη αβοήθητη, ανοχύρωτη, στο έλεος του Θεού…».
Γιατί κάποιος να ψηφίσει τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη;
«Βρείτε μου ένα λόγο γιατί κάποιος να ψηφίσει τον Σταύρο Αρναουτάκη. Πόσα χρόνια χρειάζεται να περάσουν ακόμη ώστε να αντιληφθούμε ότι ο νυν περιφερειάρχης δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει; Ακόμη και ο ικανότερος όλων κάποια στιγμή -μετά από τόσα χρόνια στην εξουσία- αδειάζει από ιδέες και ενέργεια. Η όρεξη χάνεται και η παραμονή στην εξουσία γίνεται αυτοσκοπός. Ολοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Επί σειρά ετών η περιφέρεια καρκινοβατεί. Τους τελευταίους μήνες είδαμε και ζήσαμε πολλά! Σε ολόκληρη την Κρήτη βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις: Θρηνήσαμε συνανθρώπους μας. Γεφύρια γκρεμίστηκαν. Δρόμοι άνοιξαν στα δύο. Κατοικημένες περιοχές και χωράφια πλημμύρισαν. Καλλιέργειες θάφτηκαν σε τόνους νερού. Ολόκληρο το οδικό δίκτυο πνίγηκε από τόνους λάσπης και από κατολισθήσεις. Ο ΒΟΑΚ ήταν και είναι σε δραματική κατάσταση. Καμιά υποδομή, κανένας όρος πολιτικής προστασίας! Μόνο στασιμότητα, ολιγωρία, αδιαφορία. Πού είναι η Κρήτη του 21ου αιώνα; Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξή της; Ε λοιπόν, φτάνει! Σε όλα αυτά ερχόμαστε να βάλουμε ένα τέλος! Εχω σχέδιο, έχω όρεξη και δύναμη, έχω ανεξάντλητη αγάπη για τον τόπο μου. Οπότε το ερώτημα είναι απλό: προχωράμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω;».
Δημήτρης Μαμαλούκας στον ΕΤ: «Η ελπίδα αντίβαρο στον φόβο του θανάτου»
Τι λέτε για το χρίσμα που πήρατε από τη Ν.Δ.;
«Φυσικά και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή μου το γεγονός ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, μου ζήτησε να ριχτώ στη μάχη των επερχόμενων περιφερειακών εκλογών. Η εμπιστοσύνη και η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσωπό μου με γέμισε τιμή, ενθουσιασμό αλλά και μεγάλη ευθύνη.
Στο δικό μας τον τόπο δεν υπάρχουν πια κόκκινα, μπλε, πράσινα ή άσπρα καφενεία. Το δικό μας κόμμα, ο δικός μας πολιτικός χώρος, είναι μόνο η Κρήτη. Ο αγώνας για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η Περιφέρεια Κρήτης δεν είναι μόνο κομματικός ή παραταξιακός. Είναι ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή όλων των πολιτών της Κρήτης, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης. Είναι η σύγκρουση της πολιτικής του χθες με την πολιτική του σήμερα. Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η ομάδα που στηρίζει το ψηφοδέλτιό μου υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες, είναι μια ομάδα που απευθύνεται σε όλους τους Κρητικούς. Γιατί η Κρήτη οφείλει να είναι ενιαία!».
Τι μήνυμα στέλνεται στους αναποφάσιστους και σε όσους θεωρούν πως δεν έχουν να περιμένουν κάτι το διαφορετικό από εσάς;
«Κατ’ αρχάς θεωρώ άδικο να λέει κάποιος εκ των προτέρων ότι δεν έχει να περιμένει κάτι το διαφορετικό από τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη. Θα ήθελα να κριθώ από τον κόσμο και μάλιστα αυστηρά, εάν αναλάβω κάποια διοίκηση. Πώς θα κρίνεις κάποιον αν πρώτα δεν έχει δοκιμαστεί; Το μήνυμα αλλά και η προσωπική μου δέσμευση προς όλους τους Κρητικούς είναι ότι θα παλέψω με όλη μου την ψυχή για μια Κρήτη ενιαία χωρίς διακρίσεις. Οραμά μου, είναι μια Κρήτη περήφανη για την ιστορία και την παράδοσή της, αλλά κυρίως αισιόδοξη για το μέλλον της…».
Από την έντυπη έκδοση