Τι εκτιμάτε για την πορεία της Συνταγματικής Αναθεώρησης μετά και την πρώτη ψηφοφορία;
Δυστυχώς, η εμμονή της κυβέρνησης σε παρωχημένες ιδεοληψίες κινδυνεύει να καταστήσει το μεγάλο στοίχημα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε μία ακόμα χαμένη ευκαιρία για την πατρίδα μας. Οι διαφοροποιήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, στην πρώτη ψηφοφορία, απέναντι στις προτάσεις της πλειοψηφίας που οι ίδιοι υπέγραψαν, απέδειξαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινεί μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της Βουλής σαν ένα εκκρεμές, μεταξύ φαιδρότητας και γραφικότητας.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αποκάλυψαν με τον πιο ηχηρό τρόπο πως ο κ. Τσίπρας δεν θα διστάσει να «κάψει» ακόμα και τις δικές του προτάσεις προκειμένου να μπορεί ενδεχομένως να επαναλάβει τα γνώριμα παιχνίδια του εις βάρος του κορυφαίου θεσμού του πολιτεύματός μας, τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πώς κρίνετε τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο άρθρο 16 που η Ν.Δ. θεωρεί κομβικό;
Η χώρα φαίνεται να πληρώνει ένα βαρύ τίμημα από την ιδεοληψία της κυβέρνησης και των κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι με τη στάση τους μεταθέτουν μια αναγκαία μεταρρύθμιση για το άδηλο μέλλον. Για να τεκμηριώσουν, μάλιστα, την ατολμία τους να στηρίξουν μια σημαντική αλλαγή, δεν διστάζουν να μετέλθουν φαιδρά επιχειρήματα.
Κορωνίδα αυτών, ο ισχυρισμός πως η κυβέρνηση τάσσεται κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 για να μην πάρουν δάνεια οι φοιτητές. Πέραν του φαιδρού…
Γιατί χαρακτηρίζετε κυβέρνηση μειοψηφίας μια κυβέρνηση που πρόσφατα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές;
Jo Nesbo στον Ε.Τ.: Δούλεψα σε ταξί, σε εργοστάσιο και σε ψαρότρατα πριν γίνω συγγραφέας
Από την πρώτη στιγμή της διάσπασης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. η Ν.Δ. επεσήμανε πως η πολιτική ζωή κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον ενός πολιτικού παραδόξου. Η κυβέρνηση να διαθέτει μεν την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής αλλά να στηρίζεται στη μειοψηφία του Σώματος, που εκ των πραγμάτων καθιστά τη δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης πολιτικά ανεπαρκή.
Για την άρση αυτού του αδιεξόδου υπάρχουν δύο μόνο οδοί: είτε οι βουλευτές να καλούνται να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη της Βουλής στην κυβέρνηση σε κάθε νομοσχέδιο και κάθε άρθρο είτε να οδηγηθούμε άμεσα στη μόνη καθαρή και πολιτικά βιώσιμη λύση: Την ανάδειξη μιας νέας, καθαρής πλειοψηφίας που θα προκύψει έπειτα από προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Με άλλα λόγια, εκλογές.
Γιατί η Ν.Δ. περιγράφει όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες ως «συνολική κοινοβουλευτική παρακμή» και ποια στάση θα τηρήσετε από δω και πέρα;
Η Ν.Δ. έχει επισημάνει στο πλέον υψηλό επίπεδο την παρακμή των κοινοβουλευτικών θεσμών. Ο ίδιος ο πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποστείλει, μάλιστα, σχετικές επιστολές στον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να επισημάνει την προκλητική υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου από τη νομοθέτηση μέσω αλλεπάλληλων τροπολογιών και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Εχουμε θέσει τον ίδιο τον κ. Βούτση ενώπιον των θεσμικών του ευθυνών.
Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ σε μεθόδους κακής νομοθέτησης, ενώ επί των ημερών της τα κυβερνητικά στελέχη δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Αυτό το θλιβερό ρεκόρ, δυστυχώς, βαραίνει τον ίδιο τον κ. Βούτση, ο οποίος δέχεται αδιαμαρτύρητα την υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών θεσμών από μια κυβέρνηση που κάποτε φιλοδοξούσε να είναι «κάθε λέξη του Συντάγματος».
Ποια η άποψή σας για τις μετακινήσεις βουλευτών; Ασκήσατε πολύ σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην Κ.Ο. της Ν.Δ. έχουν ενταχθεί βουλευτές προερχόμενοι από άλλα κόμματα.
Από την πρώτη στιγμή η Ν.Δ. άσκησε δριμεία κριτική κατηγορώντας ακόμα και για ελαστικές συνειδήσεις τους βουλευτές εκείνους που υπέκυψαν στα θέλγητρα του υπουργικού θώκου που πρόσφερε ο κ. Τσίπρας. Μιλήσαμε καθαρά και χωρίς υπεκφυγές για ανήθικες συναλλαγές της κυβέρνησης προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία.
Και επισημάναμε πως η κ. Παπακώστα, η κ. Κουντουρά και ο κ. Κόκκαλης παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ανταλλάσσοντας την ψήφο τους με μια θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο του κ. Τσίπρα.
Από την άλλη πλευρά, αντίθετα, η προσχώρηση βουλευτών στη Ν.Δ. πραγματοποιήθηκε επί κοινών πολιτικών αρχών και από τη σύμπλευσή τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι με ανταλλάγματα. Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, η Ν.Δ. βρίσκεται στην αντιπολίτευση, όπου δεν υπάρχουν υπουργικοί θώκοι.
Επιπλέον, είναι σημαντικό πως όσοι εντάχθηκαν στη Ν.Δ. ήταν βουλευτές της αντιπολίτευσης και παρέμειναν βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με άλλα λόγια, οι μετακινήσεις προς τη Ν.Δ. δεν αλλοίωναν τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν από τη λαϊκή βούληση, μέσω των τελευταίων εκλογών.
Από την έντυπη έκοδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής