Ας τις δούμε αναλυτικά:
Οξεία πυώδης θυρεοειδίτιδα
Δεν είναι συχνή και παρουσιάζεται ξαφνικά με πόνο στον τράχηλο, δυσκολία στην κατάποση, κακουχία, πυρετό και ρίγος. Ο θυρεοειδής αδένας διογκώνεται, είναι θερμός και επώδυνος κατά την ψηλάφηση. Ο ασθενής δεν μπορεί να γείρει τον λαιμό του προς τα πίσω και κάθεται με το κεφάλι προς τα εμπρός, για να ελαττωθεί η πίεση στον θυρεοειδή αδένα.
Τα συνηθέστερα παθογόνα μικρόβια είναι ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, το κολοβακτηρίδιο, ο πνευμονιόκοκκος και η σαλμονέλα.
Η φλεγμονή μπορεί να εξελιχθεί σε απόστημα του θυρεοειδούς, οπότε απαιτούνται χειρουργικός καθαρισμός και παροχέτευση της περιοχής. Η θεραπεία κατά κανόνα είναι η χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού. Χειρουργικός καθαρισμός και παροχέτευση απαιτούνται σε περίπτωση αποστήματος.
Επιλόχεια θυρεοειδίτιδα
Η επιλόχεια θυρεοειδίτιδα παρουσιάζεται 3-6 μήνες μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα, η πορεία και η θεραπεία είναι αντίστοιχα της αφανούς θυρεοειδίτιδας. Το τι την προκαλεί δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.
Θυρεοειδίτιδα από ακτινοβολία
Η θυρεοειδίτιδα εξ ακτινοβολίας παρουσιάζεται μετά τη λήψη θεραπευτικού ραδιενεργού ιωδίου (Ι-131) ή εξωτερικής ακτινοβολίας στην περιοχή του τραχήλου. Η έκταση της βλάβης του θυρεοειδούς εξαρτάται από τον τύπο και τη δόση της ακτινοβολίας.
- Θεραπεία με ραδιοϊσότοπα:Η θεραπευτική χορήγηση του ραδιενεργού ιωδίου-131 για τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού ή του καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει οξέα φλεγμονώδη φαινόμενα με πόνο και ευαισθησία του θυρεοειδούς, καθώς και συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού. Τα φαινόμενα εκδηλώνονται την πρώτη εβδομάδα μετά τη λήψη του ραδιενεργού ιωδίου και διαρκούν 3-4 εβδομάδες. Η χορήγηση του ραδιενεργού ιωδίου δεν προκαλεί ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς, διότι η νέκρωση των θυρεοειδικών κυττάρων δεν επιτρέπει την κακοήθη εξαλλαγή.
- Εξωτερική ακτινοβολία:Η εξωτερική ακτινοβολία στην περιοχή του τραχήλου μπορεί να προκαλέσει βρογχοκήλη, καρκίνο του θυρεοειδούς, υποθυρεοειδισμό και νόσο του Graves. Καρκίνος παρουσιάζεται με αυξημένη συχνότητα σε άτομα στα οποία χορηγήθηκε κατά την παιδική ηλικία ακτινοβολία για τη θεραπεία διόγκωσης του θύμου, υπερτροφικών αμυγδαλών ή ακμής. Οι θεραπείες αυτές δεν χρησιμοποιούνται πλέον.
Ασθενείς με νόσο του Hodgkin’s, οι οποίοι υποβάλλονται σε θεραπεία με ακτινοβολία, παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα προβλημάτων θυρεοειδούς έως και 25 χρόνια μετά τη θεραπεία. Οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα από τον γενικό πληθυσμό καρκίνο του θυρεοειδούς, νόσο του Graves και υποθυρεοειδισμό.
Θυρεοειδίτιδα Riedel
Είναι σπάνια μορφή θυρεοειδίτιδας, που τη συναντάμε, κυρίως, σε γυναίκες μέσης ηλικίας και παρουσιάζεται σαν σκληρή μάζα στην περιοχή του αδένα. Χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη ίνωση του θυρεοειδούς, ο οποίος ψηλαφίζεται σκληρός, πετρώδους σύστασης και καθηλωμένος στους παρακείμενους ιστούς. Μπορεί να συνοδεύεται από πιεστικά τοπικά φαινόμενα, όπως βρόγχος φωνής, διήθηση του λαρυγγικού νεύρου και δυσφαγία. Συνυπάρχει υποθυρεοειδισμός σε ποσοστό 30%.
Θεωρείται ότι είναι μια μορφή αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας, ινώδης παραλλαγή της νόσου του Χασιμότο. Η θεραπεία αποσκοπεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αν υπάρχει υποθυρεοειδισμός, χορηγείται Τ4. Αν υπάρχουν έντονα πιεστικά φαινόμενα, απαιτείται χειρουργική αφαίρεση του ισθμού ή όλου του θυρεοειδούς. Κάποιες μελέτες προτείνουν τη χορήγηση κορτιζόνης ή ταμοξιφαίνης, ενός αντιοιστρογόνου που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του ορμoνοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού.
*Από το ένθετο Θυρεοειδής που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις Σήμερα
ΕΡΤ: Αποφάσισε την τοποθέτηση νέων γενικών διευθυντών – Πρόσωπο έκπληξη
Τα μαύρα πρόβατα των βασιλικών οικογενειών – Ιστορίες που έβαλαν φωτιά στα παλάτια
Τα μεγάλα αγκάθια των καναλιών – Τα μπάτζετ, οι δύσκολες συμφωνίες και τα πρόσωπα φωτιά
5 tips για να ανακουφιστείς γρήγορα από φούσκωμα στο στομάχι
Δεν παχαίνουν… ομορφαίνουν – Η καλύτερη συνταγή για την Τσικνοπέμπτη