Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που παίχτηκε στις δικαστικές αίθουσες, ο κόσμος ήταν λιγοστός στις εξέδρες και οι φωνές αλλά και οι αντιδράσεις των παραγόντων συνοδεύτηκαν με άγρια επεισόδια που έχουν φέρει την Ελλάδα μία ανάσα από το ποδοσφαιρικό Grexit.
Μάλιστα το τέλος του φετινού πρωταθλήματος έρχεται μαζί με τη διάσπαση της Σούπερ Λίγκας σε ό,τι έχει να κάνει με την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση αλλά και τις σκέψεις για αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών.
Σε όλα τα προϊόντα (σ.σ. και το ποδόσφαιρο ένα από αυτά είναι) η άποψη του πελάτη έχει πάντα βαρύνουσα άποψη και ο κόσμος που θέλησε να αφήσει τη ζεστασιά και κυρίως την ασφάλεια του σπιτιού του για να πάει στο γήπεδο ήταν λιγοστός.
Δεν είναι καθόλου υπερβολή να ειπωθεί ότι το φετινό πρωτάθλημα παίχτηκε σε άδειες εξέδρες και σε αυτό έπαιξε ρόλο και η απογοήτευση του κόσμου αλλά και οι τιμωρίες των ομάδων που ήταν πάρα πολλές.
Συνολικά 16 παιχνίδια έγιναν κεκλεισμένων των θυρών. Πρωταθλητής σε αυτή την κατηγορία ήταν ο ΠΑΟΚ που αναγκάστηκε να αγωνιστεί στα 8 από τα 15 ματς που έδωσε στην Τούμπα χωρίς κόσμο.
Ακολούθησε ο Ολυμπιακός που τιμωρήθηκε για τέσσερις αγώνες, η ΑΕΚ για τρεις και ο Παναθηναϊκός για μία. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Σούπερ Λίγκα, τα περισσότερα εισιτήρια στο πρωτάθλημα έκοψε ο Ολυμπιακός (210.245) και τα λιγότερα ο Ατρόμητος ο οποίος μπορεί να έκανε μία πάρα πολύ καλή χρονιά και να πήρε το ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ αλλά δεν μπόρεσε να δει πάρα πολύ κόσμο στο γήπεδό του, αν και το Περιστέρι είναι από τους μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα θετικά σημεία σε ό,τι αφορά με την παρουσία του κόσμου δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον Παναθηναϊκό ο οποίος σε μία καταστροφική για αυτόν χρονιά που σχεδόν από την αρχή ήταν εκτός πρωταθλητισμού οι οπαδοί του πήγαν στο γήπεδο.
Οι «πράσινοι» έκοψαν πάνω από 97.000 εισιτήρια και ήταν στην τέταρτη θέση της κατάταξης μετά τον ΠΑΟΚ και την πρωταθλήτρια ΑΕΚ.
Συνολικά στα ελληνικά γήπεδα και στις 30 αγωνιστικές δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί το όριο του ενός εκατομμυρίου και οι προβλέψεις των ειδικών για το μέλλον είναι δυσοίωνες, αν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα που θα δώσουν την δυνατότητα στους Ελληνες φιλάθλους να επιστρέψουν στα γήπεδα.
Τα κρίσιμα ντέρμπι παίχτηκαν εκτός γηπέδων
Στα δικαστήρια κρίθηκαν για ακόμη μία φορά πολλά από τα μεγάλα ματς του φετινού πρωταθλήματος.
Στο τέλος της σεζόν ο Παναθηναϊκός είδε να του αφαιρούνται οκτώ βαθμοί (δύο από το περσινό πρωτάθλημα και έξι φέτος όχι για επεισόδια αλλά για οφειλές σε παίκτες).
Από τον ΠΑΟΚ αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί ενώ μηδενίστηκε και στα ματς με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στην Τούμπα.
Επίσης ο ΠΑΟΚ για την εισβολή του οπλοφόρου Σαββίδη στο ματς με την ΑΕΚ εκτός από το -3 για φέτος και τον μηδενισμό θα τον ακολουθεί και τιμωρία -2 βαθμών για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.
Από τον Ολυμπιακό έχουν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί και έχει και έναν μηδενισμό από τον εντός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ.
Κοντολογίς τρία από τα φετινά ντέρμπι (σ.σ. Ολυμπιακός-ΑΕΚ, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός) δεν έληξαν εντός των αγωνιστικών χώρων αλλά η τύχη τους κρίθηκε στα δικαστήρια.
Μάλιστα θλιβερές εικόνες από κάποια από αυτά (σ.σ. κυρίως το ματς της Τούμπας με την εισβολή του Σαββίδη) έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για το grexit και η αρνητική εισήγηση του τοποτηρητή της ΦΙΦΑ έχει προέλθει μετά τα όσα έγιναν σε εκείνο το παιχνίδι και πλέον το ελληνικό ποδόσφαιρο περιμένει να μάθει από την παγκόσμια ομοσπονδία αν θα συνεχίσει να βρίσκεται στους κόλπους της ή θα γνωρίσει τη διεθνή απομόνωση.
Μιχάλης Μαρδάς
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]