«Είναι ο δεύτερος ρόλος ήρωα του Γκαίτε που ερμηνεύω, μετά τον Βέρθερο, και είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που μπορώ και αγγίζω όχι μόνο τόσο εξαιρετικά μουσικά έργα όσο και μοναδικά κείμενα», λέει ο Γιάννης Χριστόπουλος στον «Ε.Τ.» με αφορμή την αυριανή πρεμιέρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή. «Είναι ένας πανέμορφος ρόλος-πρόκληση, που έχει τις δυσκολίες του, όπως όλοι οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι. Εχει έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις, ενώ φωνητικά είναι καταπληκτικά γραμμένος και δομημένος από τον Γκουνό, κάτι που ισχύει για όλους τους ρόλους του έργου. Εχει μοναδική, επίσης, μουσική. Οπως έλεγε ο Μανόλης Καλομοίρης, «ο Γκουνό είναι ο ουράνιος μύστης της μελωδίας».
Μιλώντας για τον τρόπο που προσέγγισε τον ήρωα, ο Γιάννης Χριστόπουλος, επισημαίνει: «Εχω διαβάσει τόσο το πρωτότυπο κείμενο του Γκαίτε όσο και πραγματείες και δοκίμια που έχουν γραφτεί για τον Φάουστ, για να ανακαλύψω τα βαθύτερα νοήματα που ήθελε να περάσει ο συγγραφέας, ώστε να μπορέσω να τα αγγίξω μέσα από την όπερα, όπου τον καταλυτικό ρόλο τον έχει βέβαια η μουσική, η οποία υποδηλώνει τα συναισθήματα. Είναι τόσο καλογραμμένο το έργο, που η προσέγγιση του Γκουνό είναι πολύ ακριβής και πηγαίνει πολύ βαθιά στη δομή και την ψυχολογία του ήρωα».
Σας απασχολούν τα μηνύματα του ρόλου που ερμηνεύετε κάθε φορά;
«Απόλυτα. Ο Φάουστ είναι τραγικός ήρωας. Συγκρούεται με την ανθρώπινη φύση, η οποία αγωνίζεται μέσα από τη γνώση να κατακτήσει τον κόσμο και το θείο. Αυτό δεν το επιτυγχάνει και καταφεύγει στον Σατανά για να του προσφέρει αυτό που στο τέλος θα του πάρει. Είναι ένα θρησκευτικό και μεταφυσικό έργο, με διαχρονικά μηνύματα που αγγίζουν όλες τις εποχές. Η ανάγνωση τέτοιων κειμένων ουσιαστικά δεν απαιτεί καμία νέα προσέγγιση, παρά μόνο καθαρή ματιά και εντιμότητα απέναντι στο έργο. Οι ανθρώπινες σχέσεις και τα αιτήματα του ανθρώπου από τη ζωή του είναι διαχρονικά και παραμένουν. Στο τέλος, ο Φάουστ χάνει την ψυχή του, καθώς του την παίρνει ο Διάβολος. Εχει αυτοκτονήσει από τη στιγμή που έχει επιλέξει το δρόμο της απώλειας. Οταν στην ουσία καμία πίστη ούτε στην επιστήμη ούτε στο θείο δεν καλύπτει τον άνθρωπο, περνά σε μια φάση μηδενισμού, που τον οδηγεί στο τέλος».
Η πανδημία πόσο σας έχει επηρεάσει και πώς την αντιμετωπίζετε;
«Ο κορονοϊός είναι κάτι πολύ τραγικό για όλους και βέβαια για τους καλλιτέχνες, που ζουν μέσα σε αυτή την κατάσταση και στερήθηκαν την εργασία τους. Δημιουργήθηκαν μεγάλες ψυχολογικές πιέσεις στους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν γίνει πολύ επιθετικοί, κάτι που βλέπουμε πολύ στην οδήγηση. Θεωρώ ότι η διαχείριση της όλης κατάστασης δεν είχε σοφία. Αλλά θεωρώ ότι τελειώνει πλέον ο κορονοϊός και δεν θα ξαναζήσουμε τόσο ακραίες καταστάσεις εγκλεισμού».
«Τα 4 μαύρα κοστούμια»
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Μιλώντας για το επόμενο βήμα του, ο Γιάννης Χριστόπουλος μας λέει ότι θα συμμετέχει σε ένα μουσικό δρώμενο, μια εντελώς διαφορετική παραγωγή, βασισμένη στην ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη «Τα 4 μαύρα κοστούμια», που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου, στις 20 Μαΐου. Επίσης θα συμμετέχει σε άλλες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Στην όπερα «Φάουστ» πρωταγωνιστούν, εκτός του Γιάννη Χριστόπουλου, και άλλοι διακεκριμένοι Ελληνες και ξένοι μονωδοί, όπως, μεταξύ άλλων, οι Ιβάν Μάγκρι, Ιρίνα Λούνγκου, Βασιλική Καραγιάννη, Γιάννης Γιαννίσης, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς κ.ά.
Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο της ΕΛΣ. Μουσική διεύθυνση: Πιερ Ντυμουσσώ. Σκηνοθεσία, χορογραφία, κινησιολογία: Ρενάτο Τζανέλλα. Σκηνικά: Αλεσσάντρο Κάμερα. Κοστούμια: Κάρλα Ρικόττι. Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.
Info: «Φάουστ», Σαρλ Γκουνό. Παραστάσεις: 7, 8, 9, 10, 12, 14, 16, 17 Απριλίου 2022 • Ωρα έναρξης: 19.30 (Κυριακή 18.30), Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ. Τιμές εισιτηρίων: €10 – €70. Προπώληση από τα ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (2130885700, καθημερινά 09.00-21.00) και την ticketservices.gr
Ειδήσεις σήμερα
Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου: Ένας νεκρός και 4 τραυματίες -Πώς άρχισε η πυρκαγιά
Απελαύνονται 12 Ρώσοι διπλωμάτες από την Αθήνα – Κηρύχθηκαν personae non gratae
Ρούλα Πισπιρίγκου: «Είμαι αθώα με αποδείξεις, είμαι στη φυλακή κι άλλοι έξω κάνουν πάρτι»!