Η ακριβής τρισδιάστατη αναπαράσταση δείχνει τον βίαιο τρόπο με τον οποίο το πλοίο σχίστηκε στα δύο καθώς βυθιζόταν μετά την πρόσκρουση σε ένα παγόβουνο το 1912 – 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή.
Η σάρωση παρέχει μια νέα εικόνα από το δωμάτιο των καυστήρων, επιβεβαιώνοντας τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων ότι οι μηχανικοί εργάζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή για να κρατήσουν τα φώτα του πλοίου αναμμένα.
Μια υπολογιστική προσομοίωση υποδεικνύει επίσης ότι οι τρύπες στο κύτος του πλοίου, μεγέθους ενός φύλλου Α4, οδήγησαν στην καταστροφή του.
Η πρύμνη του πλοίου, η οποία αποσπάστηκε από την πλώρη, είναι σοβαρά κατεστραμμένη.
«Ο Τιτανικός είναι ο τελευταίος επιζών αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής και εξακολουθεί να έχει ιστορίες να διηγηθεί», είπε ο αναλυτής του Τιτανικού, Πάρκς Στέφενσον.
Η σάρωση έχει μελετηθεί για ένα νέο ντοκιμαντέρ της National Geographic και της Atlantic Productions με τίτλο “Titanic: The Digital Resurrection”.
Το ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται 3.800 μέτρα κάτω από τα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, χαρτογραφήθηκε με τη βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ.
Περισσότερες από 700.000 εικόνες, ληφθείσες από κάθε γωνία, χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί το “ψηφιακό δίδυμο”, το οποίο αποκαλύφθηκε αποκλειστικά στον κόσμο από το BBC News το 2023.
Επειδή το ναυάγιο είναι τόσο μεγάλο και βρίσκεται στο σκοτάδι του βυθού, η εξερεύνησή του με υποβρύχια σκάφη παρέχει μόνο ενδιαφέροντα αποσπάσματα. Η σάρωση, ωστόσο, παρέχει την πρώτη πλήρη εικόνα του Τιτανικού.
Η σάρωση δείχνει νέες λεπτομέρειες, όπως ένα φινιστρίνι που πιθανότατα έσπασε από το παγόβουνο. Το εύρημα αυτό συμφωνεί με τις αναφορές των επιζώντων ότι ο πάγος μπήκε στις καμπίνες επιβατών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Οι ειδικοί μελέτησαν επίσης, ένα από τα τεράστια λεβητοστάσια του Τιτανικού που είναι ευδιάκριτο επειδή βρίσκεται στο πίσω μέρος του τμήματος της πλώρης στο σημείο όπου το πλοίο έσπασε στα δύο.
Οι επιβάτες είπαν ότι τα φώτα ήταν ακόμα αναμμένα καθώς το πλοίο βυθίστηκε στα κύματα και το ψηφιακό αντίγραφο δείχνει ότι ορισμένοι από τους λέβητες είναι κοίλοι, γεγονός που υποδηλώνει ότι εξακολουθούσαν να λειτουργούν καθώς το πλοίο βυθίζονταν.
Η νέα τεχνολογία χαρτογράφησης προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο μελέτης του πλοίου.
«Είναι σαν μια σκηνή εγκλήματος: πρέπει να δεις ποια είναι τα αποδεικτικά στοιχεία, στο πλαίσιο του πού βρίσκονται», είπε ο Πάρκς Στέφενσον.
«Και το να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα όλης της περιοχής του ναυαγίου είναι το κλειδί για να κατανοήσεις τι συνέβη εδώ».
Οι ειδικοί μελετούν έναν από τους τεράστιους χώρους καυστήρων του Τιτανικού και είναι εύκολο να τον δει κανείς στη σάρωση καθώς βρίσκεται στο πίσω μέρος του τμήματος της πλώρης, στο σημείο όπου το πλοίο έσπασε στα δύο.
Οι επιβάτες ανέφεραν ότι τα φώτα ήταν ακόμα αναμμένα καθώς το πλοίο βυθιζόταν κάτω από τα κύματα.
Η ψηφιακή αναπαράσταση δείχνει ότι κάποιοι από τους καυστήρες είναι κοίλοι, γεγονός που υποδηλώνει ότι λειτουργούσαν ακόμη καθώς βυθίζονταν στο νερό.
Στο κατάστρωμα της πρύμνης, έχει επίσης εντοπιστεί μια βαλβίδα που βρίσκεται σε ανοιχτή θέση, υποδεικνύοντας ότι ο ατμός συνέχιζε να ρέει στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό οφειλόταν σε μια ομάδα μηχανικών υπό την ηγεσία του Τζόζεφ Μπελ, οι οποίοι παρέμειναν πίσω και ρίχναν κάρβουνο στους λέβητες για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα.
Όλοι οι μηχανικοί πέθαναν στην καταστροφή, αλλά οι ηρωικές τους πράξεις έσωσαν πολλές ζωές, δήλωσε ο Πάρκς Στέφενσον.
«Κράτησαν τα φώτα και την ενέργεια λειτουργώντας μέχρι το τέλος, δίνοντας στην ομάδα χρόνο να εκτοξεύσει τις σωσίβιες λέμβους με φως, αντί να βρίσκονται σε απόλυτο σκοτάδι», είπε στο BBC.
«Κράτησαν το χάος μακριά όσο το δυνατόν περισσότερο, και όλα αυτά συμβολίστηκαν από αυτήν τη βαλβίδα ατμού που έμεινε ανοιχτή εκεί στην πρύμνη».
(η φωτογραφία είναι από το Atlantic Productions/Magellan)