Ένα μυστικιστικό ταξίδι πέρα από τον χρόνο και τον χώρο, ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη! Το “Σαμπάλα” είναι ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό έργο από το Θιβέτ, το οποίο μέσα από μια συγκλονιστική οπτικοακουστική εμπειρία εξερευνά εις βάθος τον Θιβετιανό Βουδισμό, τον κύκλο της ζωής και την αναγέννηση.
Πρόκειται για μια παράσταση χωρίς λόγια, όπου η αφήγηση γίνεται αποκλειστικά μέσω χορού, φωτός, μουσικής και κίνησης.
Αθήνα – 10 Μαΐου, Christmas Theater
Θεσσαλονίκη – 14–15 Μαΐου, Radio City
Ως μία από τις κεντρικές παραγωγές του Σινο-Ελληνικού Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου, το “Σαμπάλα” έκανε την πρεμιέρα του στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Κίνας και στη συνέχεια παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Νέα Υόρκη, Σικάγο, Αβινιόν, Καναδά, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ.
Το 2025 ξεκινά τη νέα του παγκόσμια περιοδεία με πρώτο σταθμό την Ελλάδα! Μην το χάσετε!
Η Ιστορία
Ένας μοναχός, ένα ψάρι, ένας κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ
Η παράσταση αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού μοναχού, ο οποίος βρίσκει ένα μικρό ψάρι στην όχθη του ποταμού και, από καλοσύνη, προσπαθεί να το απελευθερώσει στο νερό. Όμως, το ψάρι πεθαίνει. Συντετριμμένος, ο μοναχός ρίχνει αγιασμένο νερό από ένα όστρακο πάνω του, ελπίζοντας να το σώσει.
Το ψάρι διαλύεται σε πολύχρωμους κόκκους άμμου και ο μοναχός αρχίζει να δημιουργεί ένα ιερό μαντάλα, επιχειρώντας μέσα από πνευματική αφοσίωση να εξαγνίσει το σφάλμα του.
Κάθε κόκκος άμμου είναι σαν μια ζωή — μια πράξη, ένα συναίσθημα, ένας μικρός θάνατος και μια νέα αρχή.
Το “Σαμπάλα” εμβαθύνει στη Θιβετιανή κοσμοθεωρία: τον αναπόφευκτο πόνο, τη δύναμη της μετάνοιας και το βάρος του κάρμα.
Μια εμπειρία πέρα από το θέατρο – Ένα τελετουργικό των αισθήσεων
Το “Σαμπάλα” δεν είναι μια συνηθισμένη θεατρική παράσταση, αλλά μια πολυαισθητηριακή τελετουργία, που οδηγεί το κοινό πέρα από τα όρια της γλώσσας και της λογικής, απευθείας στην ψυχή.
Παράσταση χωρίς λόγια – μόνο χορός, μουσική και φως
Χορευτές από το Θιβέτ – η αυθεντική ομάδα έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά
Εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά – εμπνευσμένα από την παραδοσιακή και πνευματική κουλτούρα του Θιβέτ
Ένα φιλοσοφικό και συγκινητικό ταξίδι για την ψυχή
Μην το χάσετε! Ζήστε από κοντά τη μαγεία του “Σαμπάλα”!
️ Κλείστε τα εισιτήριά σας τώρα!
Ερμηνεύοντας το Shambhala υπό το πρίσμα της ανθρωπολογίας
Η ανθρωπολογία ασχολήθηκε νωρίς με τον χορό. Οι κλασικοί εθνολόγοι εξέταζαν τον χορό ως πολιτισμικό και κοινωνικό φαινόμενο, φέρνοντας πιο κοντά τον χορό στην ανθρωπολογία. Στο βιβλίο «Primitive Culture», ο χορός των λεγόμενων πρωτόγονων λαών δεν ήταν απλώς έκφραση συναισθημάτων, ούτε επίδειξη της σωματικής ομορφιάς. Αντίθετα, συνδέονταν στενά με τις τελετουργίες της πρωτόγονης μαγείας. Στον 20ό αιώνα, με τη σαφή έμφαση στην επιτόπια έρευνα και την προβληματική, η ανθρωπολογική έρευνα για τον χορό προχώρησε πολύ. Παραδείγματος χάριν, ο Μαλινόφσκι στο έργο του «Οι Αργοναύτες του Δυτικού Ειρηνικού» εξέτασε τη σημασία του χορού στην κοινωνική ζωή των νησιωτών, ενώ το έργο του Ράντκλιφ-Μπράουν, «Οι κάτοικοι των νησιών Άνταμαν», προσέφερε πλούσιο υλικό για τον χορό των γηγενών, αποτελώντας θησαυρό για την ανθρωπολογία του χορού.
Η τέχνη της σκηνής διαφέρει προφανώς από την τέχνη της καθημερινής ζωής. Όταν η ανθρωπολογία προσεγγίζει τον χορό στη σκηνή, αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω έλλειψης εκτενούς πολιτισμικού περιβάλλοντος. Ο ίδιος τύπος χορού αποκτά διαφορετική σημασία ανάλογα με τις συνθήκες. Η κατανόηση του χορού πρέπει λοιπόν να ενταχθεί μέσα στο ευρύτερο περιβάλλον του και όχι να εξετάζεται μεμονωμένα.
Ο σκηνοθέτης Wanma Jiancuo λέει ότι το Shambhala «παρουσιάζει μέσω του χορού την κατανόηση και ταύτισή του με την πατρίδα, τον πολιτισμό και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του». Το Shambhala, πρώτη δημιουργία της ομάδας, έκανε πρεμιέρα το 2012 στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Πεκίνου και παρουσιάστηκε σε πάνω από 30 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Έλαβε πολλά βραβεία και συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ, όπως στο φεστιβάλ της Αβινιόν.
Παρόλο που η ψυχή του Shambhala είναι σαφώς θιβετιανή, ενσωματώνει στοιχεία σύγχρονου χορού που συνομιλούν με τον παγκόσμιο βουδιστικό πολιτισμό. Υπάρχει ανατροπή των παραδοσιακών θιβετιανών συμβόλων, ενώ ένας μοναχός με λευκή ρόμπα επαναλαμβάνει κινήσεις που συμβολίζουν τον χρόνο ή το κάρμα. Στην κορύφωση, οι χορευτές δημιουργούν και καταστρέφουν ένα πολύχρωμο μάνταλα από σκόνη, παρουσιάζοντας δυναμικά τις έννοιες του «υπάρχειν» και «μη υπάρχειν» της βουδιστικής φιλοσοφίας.
Σε σύγκριση με άλλες παραστάσεις που αναπαριστούν τη θιβετιανή κουλτούρα, το Shambhala είναι πιο συγκρατημένο, ώριμο και αφαιρετικό. Χρησιμοποιεί απλά υλικά, απλά κοστούμια, ελάχιστα σύμβολα και μια μουσική που παραμένει λιτή αλλά έντονα υποβλητική.
Η παράσταση διαλύει και ανασυνθέτει παραδοσιακές θιβετιανές κινήσεις, δημιουργώντας γλυπτικές φιγούρες που θυμίζουν βουδιστικά αγάλματα, συνοδευόμενες από θρησκευτικά αντικείμενα όπως μάσκες, κοχύλια και κουδούνια. Το αίσθημα γαλήνης είναι έντονο, προσφέροντας στους θεατές χώρο για προσωπικό στοχασμό και συμμετοχική παρατήρησή.
Από ανθρωπολογική σκοπιά, ο χορός, όπως και η γλώσσα, είναι μέσο επικοινωνίας. Η ανθρωπολογία του χορού στοχεύει να κατανοήσει πώς οι κινήσεις του σώματος αντανακλούν κοινωνικές δομές και πολιτισμικά νοήματα. Ο χορός είναι όχι μόνο καθρέφτης του πολιτισμού αλλά και ενεργό μέσο διαρκούς πολιτισμικής δημιουργίας.
Η χρήση του σώματος για έκφραση παραδόσεων και η παρουσίαση θρησκευτικών τελετουργιών επί σκηνής στο Shambhala είναι κάτι το ξένο για το θιβετιανό κοινό και προκαλεί έντονο προβληματισμό. Η περιοδεία της παράστασης στις θιβετιανές περιοχές έχει μεγάλη σημασία για τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση στο Θιβέτ.
Ο Wanma Jiancuo θεωρεί τη θιβετιανή πολιτιστική ταυτότητα ως το ύψιστο κριτήριο της επιτυχίας του έργου του. Οι θετικές αντιδείξεις από διακεκριμένους πνευματικούς και λαϊκούς εκπροσώπους επιβεβαιώνουν ότι το σώμα είναι ενεργός φορέας πολιτισμού και όχι παθητικός δέκτης.
Οι σύγχρονοι Θιβετιανοί καλλιτέχνες υιοθετούν μια μινιμαλιστική προσέγγιση που εστιάζει στην ουσία, την εσωτερική αλήθινή έκφραση και την πολιτισμική αποδόμηση. Έτσι και το Shambhala αναδεικνύει το σώμα ως πυρήνα της έκφρασης, αναζητώντας νόημα και πολιτιστική ταυτότητα μέσα από την κίνηση και τη σιωπή.
[Συγγραφέας: Τσάι Μπέι, Επίκουρος Καθηγητής και Διδάκτωρ, Σχολή Εθνολογίας και Κοινωνιολογίας, Εθνικό Πανεπιστήμιο Εθνοτήτων του Τσινγκχάι]
Shambhala – Μια Θιβετανική Θεατρική Παράσταση Χορού
Πολιτική Ομαδικών Εισιτηρίων
Για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη θερμή υποστήριξη του κοινού, η παράσταση Shambhala – Μια Θιβετανική Θεατρική Παράσταση Χορού προσφέρει προσωρινή προσφορά ομαδικών εκπτώσεων. Σας προσκαλούμε εσάς, τους φίλους και την κοινότητά σας να ζήσετε μαζί αυτή τη συγκλονιστική εμπειρία!
Αθήνα – 10 Μαΐου, Christmas Theater
Θεσσαλονίκη – 14–15 Μαΐου, Radio City
Κλίμακες Ομαδικής Έκπτωσης (ανάλογα με τον αριθμό εισιτηρίων):
Μέγεθος Ομάδας | Ποσοστό Έκπτωσης | Πληρώνετε Μόνο |
≥10 άτομα | 25% έκπτωση | 75% της αρχικής τιμής |
≥20 άτομα | 30% έκπτωση | 70% της αρχικής τιμής |
≥30 άτομα | 35% έκπτωση | 65% της αρχικής τιμής |
≥50 άτομα | 40% έκπτωση | 60% της αρχικής τιμής |
Συνιστούμε στους ομαδικούς αγοραστές να κάνουν κράτηση νωρίς για να εξασφαλίσουν τις καλύτερες θέσεις.
Δείτε τις ημερομηνίες παραστάσεων, το σχέδιο θέσεων και τις τιμές εισιτηρίων εδώ: https://www.more.com/gr-el/tickets/dance/shambhala-a-tibetan-dance-theatre-production/
Τρίτη, 22 Απριλίου 2025
Πώς να Κάνετε Αίτηση για Ομαδικά Εισιτήρια:
Στείλτε μας email με τα παρακάτω στοιχεία:
όνομα ομάδας, υπεύθυνο επικοινωνίας, αριθμό εισιτηρίων, κατηγορία εισιτηρίων και επιθυμητή ημερομηνία παράστασης.
‘Email: [email protected]
Θα επιβεβαιώσουμε τις θέσεις σας και τις λεπτομέρειες πληρωμής μόλις λάβουμε την αίτησή σας.
Οδηγίες Πληρωμής Ομαδικών Εισιτηρίων:
Παρακαλούμε να καταθέσετε το συνολικό ποσό στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό και να μας στείλετε την απόδειξη πληρωμής μέσω email:
- Όνομα Λογαριασμού: TICP SINO EUROPE CULTURE DEVELOPMENT AND INVESTMENT A.E.
- IBAN: GR15 0171 7300 0067 3016 8260 091
- Τράπεζα: PIRAEUS BANK
- SWIFT: PIRBGRAAXXX
Ως μία από τις εμβληματικές παραγωγές του Sino-Hellenic International Theatre Festival, το Shambhala έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Κίνας και από τότε έχει περιοδεύσει στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Αβινιόν, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές.
Το 2025 ξεκινά μια νέα παγκόσμια περιοδεία – με μια δυναμική πρεμιέρα στην Ελλάδα.
Μην χάσετε αυτή την ευκαιρία!