Εμείς εδώ θα μιλήσουμε με την Μανουέλα Παλιγγίνη, μια καλλιτέχνιδα που κάνει το σκηνικό της ζωής μας πιο όμορφο και ενδιαφέρον με τα πινέλα της.
Ασχολείται με την διακοσμητική ζωγραφική, τοιχογραφίες αλλά και τρισδιάστατα έργα με γύψο. Έργα της μπορεί να δει κανείς σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια κυρίως σε Αθήνα, Μύκονο και Τζιά αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει δώσει ζωή σε «άψυχους τοίχους», έχει μετατρέψει έπιπλα σε έργα τέχνης, έχει δώσει χαρακτήρα σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους και τους κάνει να ξεχωρίζουν.
Η διακοσμητική ζωγραφική προϋπήρχε. Εσύ όμως βλέπουμε ότι αναμειγνύεις την κλασική της μορφή με κάτι νέο. Πως τα καταφέρνεις;
Όταν μιλάμε για διακοσμητική ζωγραφική οι περισσότεροι σκέφτονται κτήρια νεοκλασικά. Όμως διακοσμητική ζωγραφική υπήρχε και στα προϊστορικά σπήλαια και στην αρχαία Αίγυπτο. Υπέροχες νωπογραφίες στόλιζαν τους τοίχους της Πομπηίας, Η Art nouveau και deco εκφράστηκαν μέσα από την ζωγραφική, την διακοσμητική και την αρχιτεκτονική.
Σύγχρονοι street artists ομορφαίνουν συγκινούν ή προκαλούν με τοιχογραφίες τους.
Εγώ εμπνέομαι από όλους και βάζω την προσωπική μου πινελιά. Μετακινούμαι από το ένα κίνημα στο άλλο, από την μια τέχνη στην άλλη. Δεν μου αρέσουν τα στενά όρια. Κάθε χώρος, κάθε συζήτηση με έναν αρχιτέκτονα ή πελάτη γεννά μια καινούργια ιδέα. Την εκφράζω έχοντας μελετήσει τις τεχνικές που προϋπάρχουν και που έχω εξελίξει μέσα από λάθη, δοκιμές και πειραματισμούς.
Πως συνεργάζεται το έργο σας με την διακόσμηση ενός χώρου και πως αναδεικνύει το αποτέλεσμα;
Αυτό που κάνω δεν είναι να εξωραΐσω ένα χώρο και απλά να τον στολίσω.. Η δική μου συμμετοχή στο σύνολο ενός δημιουργήματος είναι εξίσου εγκεφαλική και χειρωνακτική. Το ζητούμενο στους χώρους σήμερα είναι το “concept”, είτε προκύπτει για επαγγελματικό είτε για ιδιωτικό χώρο. Το να δώσουμε σε ένα χώρο το στίγμα που το προσδιορίζει χωρίς όμως να τον πνίγει θέλει λεπτές αναφορές και ισορροπίες. Πέρασε ο καιρός που το «Ελληνικό» προσδιορίζονταν με κίονες και το country με λουλουδάκια. Σήμερα οι χώροι πρέπει να αποπνέουν την ταυτότητα τους με πιο ευφάνταστο και αρμονικό τρόπο. Αυτό προσπαθώ να δώσω με τα δημιουργήματά μου. Την ταυτότητα που τους λείπει ώστε να ενταχθούν στον χρόνο και τον τόπο. Να αποκτήσουν προσωπικότητα και χαρακτήρα χωρίς όμως να στερήσω από τον εκάστοτε επαγγελματία την εργονομία και από τον ιδιώτη το προσωπικό του στίγμα.
Βλέπω ότι στα έργα σου δεν έχεις ένα συγκεκριμένο μοτίβο ή τέχνη όπως έχουν οι περισσότεροι ζωγράφοι. Γιατί γίνεται αυτό;
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
Όπως προανέφερα, η ζωγραφική μου προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του πελάτη και του χώρου στον οποίο δημιουργώ. Δεν ταιριάζει το ίδιο έργο σε ένα νεοκλασικό και έναν μοντέρνο minimal χώρο. Οι απαιτήσεις ενός δικηγορικού γραφείου και ενός μπαρ διαφέρουν. Ακόμα και το κοινό ή το στυλ διαφορετικών εστιατορίων δεν έχουν καμία απολύτως σχέση.
Κάθε νέα ανάθεση έργου είναι μία πρόκληση. Κάθε έργο είναι μοναδικό και έχει σκοπό να ομορφύνει, να ξαφνιάσει να κάνει τον χώρο να ξεχωρίσει και γιατί όχι, να συζητηθεί. Να φτιάξει συνειδητά ή ασυνείδητα την διάθεση του ενοίκου ή του επισκέπτη. Να αποτελέσει μια “σφραγίδα” για την ταυτότητα, την ενέργεια, τον χαρακτήρα του περιβάλλοντος και των ιδιοκτητών ή των επισκεπτών ενός χώρου για τον οποίο έχει δημιουργηθεί.
Σε ποιους χώρους έχει εφαρμογές η τέχνη σου;
Πελάτες μου είναι τόσο ιδιώτες όσο και επαγγελματίες. Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Κάθε νέο έργο είναι και μια νέα πρόκληση. Έχω ζωγραφίσει πληθώρα θεμάτων σε πάμπολους χώρους και συνεχίζω…
Σε τοίχο σπιτιού , σε ταβάνι μπαρ , σε δάπεδο εστιατορίου, σε δωμάτια ξενοδοχείου, σε μπουφέ, σε επιφάνεια τραπεζιού, σε καθρέφτες διαδρόμου και όπου άλλου μπορείς να φανταστείς.
Αρκετά από τα έργα σου είναι απαιτητικά. Δουλεύεις μόνη σου;
Σε μικρότερα έργα δουλεύω συνήθως μόνη μου, Σε μεγάλα έργα όπως ξενοδοχεία, πλαισιώνομαι από ομάδα αξιόλογων συνεργατών. Τις περισσότερες φορές ζωγράφοι. Πολλές φορές όμως αναζητώ βοήθεια και από ειδικότητες όπως γλύπτες, αγιογράφους, καλλιτέχνες που δουλεύουν μέταλλο, ψηφίδες ή αλλά υλικά. Με την αρωγή τους υλοποιούμε τις ιδέες μου και δημιουργούμε ότι ένα άτομο μόνο του δεν θα μπορούσε να φτιάξει.
Ποιο είναι το πιο περίεργο έργο που σου έχουν ζητήσει να φτιάξεις;
Για εμένα δεν υπάρχουν περίεργα θέματα, Υπάρχουν όμως, καμία φορά, περίεργες επιφάνειες!!! Έτσι εκτός από τοίχο ή ξύλο έχω ζωγραφίσει πάνω σε βότσαλα, καθρέφτες, μέταλλο και γυαλί. Πολλές φορές το ίδιο έργο εκτείνεται πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες και αυτό είναι τεχνικά πολύ απαιτητικό.
Το αγαπημένο σου έργο;
Θα ακουστεί κλισέ, αλλά δεν έχω. Κάθε νέα, τελευταία δημιουργία είναι η αγαπημένη μου, μέχρι να έρθει η επόμενη.
Πως μπορεί κάποιος να δει έργα σου και να επικοινωνήσει μαζί σου;
Eργα μου έχω αναρτήσει στα social media Facebook και Instagram
Εκεί με βρίσκετε με το όνομά μου Manuela Palinginis και μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου και τηλεφωνικά …6946650676
Ομολογουμένως μία τέχνη άκρως ενδιαφέρουσα. Μία τέχνη που δένει αρμονικά τη φαντασία με τη λεπτομέρεια. Μία τέχνη που χαρίζει την απόλυτη ελευθερία στον δημιουργό δίνοντάς του τη δυνατότητα με το τελικό αποτέλεσμα να σκιαγραφήσει κάθε κομμάτι της προσωπικότητας του πελάτη. Όπως άλλωστε μαρτυρούν και οι φωτογραφίες της Μανουέλα Παλιγγίνη, είναι μετρ σε αυτού του είδους την τέχνη.
Ειδήσεις σήμερα
Παλαιό Φάληρο: Αστυνομικό μπλόκο σε deal αρχαιοκάπηλων
Κακοκαιρία Daniel: Άνοιξε σήμερα η εθνική οδός και για τα βαρέα οχήματα
Απίστευτες εικόνες στην Μαγνησία: Πρόβατα έφαγαν… 100 κιλά χασίς και την «άκουσαν»