«Από χθες τα Ζαγοροχώρια κατέχουν τη δική τους θέση στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Δικαιώνεται, έτσι, μία κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου. Αλλά και μία προσωπική μου δέσμευση από το 2019, αυτό το ασύγκριτης ομορφιάς ελληνικό τοπίο να είναι το πρώτο που θα εγγραφεί στα μητρώα του οργανισμού.
Πρόκειται για εξέλιξη που αναγνωρίζει τη μοναδική αρχιτεκτονική 46 οικισμών της Πίνδου, αναδεικνύοντάς τους σε προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, τους προστατεύει από την αλόγιστη δόμηση και τον υπερτουρισμό. Με άλλα λόγια, ανοίγει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον στο Ζαγόρι και στην Ήπειρο».
Το Ζαγόρι πολιτιστικό τοπίο της UNESCO
Το Ζαγόρι πήρε… θέση στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Πρόκειται για την πρώτη διάκριση που λαμβάνει η χώρα μας στην κατηγορία «πολιτιστικά τοπία». Η εγγραφή του Ζαγορίου στην κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco αντανακλά διεθνώς την ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική πτυχή αυτής της εμβληματικής περιοχής της Ηπείρου. «Μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας» χαρακτήρισε την Εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τόνισε πως «για πρώτη φορά εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό της χώρας μας, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ολες οι μέχρι σήμερα ελληνικές εγγραφές αφορούσαν σε αγαθά της Αρχαιότητας ή του Βυζαντίου».
H αρχιτεκτονική που εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία της περιοχής, η βιοποικιλότητα, η πανίδα και η χλωρίδα του τόπου, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον με τον Βοϊδομάτη ποταμό, η χαράδρα του Βίκου και οι ιδιαίτεροι γεωλογικοί σχηματισμοί καθώς και η Ζαγορίσια παράδοση εξετάστηκαν και εν τέλει διακρίθηκαν από τον διεθνή οργανισμό στο πλαίσιο της 46ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Ριάν της Σαουδικής Αραβίας.
Οπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, η εν λόγω εγγραφή «αποτελεί πρόκληση και υποχρέωση της χώρας μας να διατηρήσει και να προστατεύσει αλώβητη αυτήν κληρονομιά, που από σήμερα καθίσταται παγκόσμια» και επεσήμανε πως «ο διεθνής Οργανισμός αναγνώρισε την εξέχουσα οικουμενική αξία της αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων, ως ένα εξαιρετικό δείγμα επιβίωσης και αλληλεπίδρασης της βυζαντινής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Αναγνώρισε την αυθεντικότητα και ακεραιότητα του αγαθού, συστατικά απαραίτητα προκειμένου να περιληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».
Στη δήλωσή της η κ. Μενδώνη ανέφερε όσους συνέβαλαν στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας και υποστήριξαν το όλο εγχείρημα. Τους συναδέλφους της υπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων. Η κ. Μενδώνη έκανε ειδική μνεία για τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που σήκωσαν το βάρος της υποστήριξης της υποψηφιότητας καθώς και στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, στον δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκούβελο και στους κατοίκους του Ζαγορίου, για την υποστήριξη, με κάθε τρόπο, αυτής προσπάθειας.
Στη δισκογραφία, με τον Στέλιο
«Δύσκολη προσπάθεια»
«Η ταυτότητα του Ζαγορίου είναι μοναδική, αλλά χρειαζόταν πολλή δουλειά, διότι ήταν μια δύσκολη προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία χάρη στη συνεργασία μας με το υπουργείο Πολιτισμού. Το 2019 στο χωριό Βίτσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας έθεσαν το στόχο, για την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον Κατάλογο της UNESCO» είπε στον «Ε.Τ.» ο κ. Καχριμάνης και ανέφερε τον αείμνηστο αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση, ο οποίος είχε καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των παραδοσιακών οικισμών στα Ζαγοροχώρια.
Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι η πρέσβης και μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Μαρία Διαμαντοπούλου, η επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων, η επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων δρ Ευγενία Γερούση, η εθνική εκπρόσωπος για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Κωνσταντίνα Μπενίση και η αν. εθνική εκπρόσωπος Βασιλική Δημητροπούλου.
ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Η εγγραφή αφορά όλο το παραδοσιακό σύμπλεγμα του Ζαγορίου, το οποίο χωρίζεται σε Δυτικό, Κεντρικό και Ανατολικό. Στο φάκελο υποψηφιότητας επίσης εντάσσεται ο πλούτος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η μουσική, τα πανηγύρια και οι παραδόσεις. Μέρος του φακέλου αποτελεί το σχέδιο διαχείρισης, με σκοπό την προστασία όλων αυτών των στοιχείων και την ανάδειξή τους όπως ορίζει ο κατάλογος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Ειδήσεις σήμερα
Τροχαίο στη Λιβύη: Ο ανώτατος βαθμός απονεμήθηκε στους στρατιωτικούς που έπεσαν στο καθήκον
Απεργία: Παραλύει η χώρα την Πέμπτη 21/9 – Ποιοι θα συμμετάσχουν – Τι θα γίνει με τα ΜΜΜ