Οι προβολές θα γίνουν από την Ελληνική Τηλεόραση – ΕΡΤ2 στις 20:30, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Megaron youtube channel, 20:30), το Ωδείο Αθηνών (Athens Conservatoire youtube Channel, 20:30), καθώς και μέσα στον Ιούλιο στο ARTE το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κανάλι για τον πολιτισμό.
ία σπάνια προσφορά από την γενέτειρα του θεού της μουσικής για την σημαντική αυτή ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά έργο του πρωτοπόρου και οραματιστή συνθέτη ερμηνεύεται στην Δήλο. Το δωδεκάλεπτο κομμάτι ερμηνεύει ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας σολίστ κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας με το σύνολο “ΤΥΠΑΝΑ”
Η συναυλία βιντεοσκοπήθηκε μπροστά στους εμβληματικούς λέοντες της Δήλου, συμβολισμός της βαθιάς σύνδεσης των αρχαίων μύθων, της τέχνης και της ανθρώπινης δημιουργικότητας για την προστασία της ζωής στο πλανήτη.
Πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου, στο πλαίσιο της 3ης Παγκόσμιας Συνάντησης Δήλου, μίας πρωτοβουλίας του World Human Forum σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε σύμπραξη με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και με την Europa Nostra. Καλλιτεχνικοί εταίροι της εκδήλωσης ήταν το Ωδείο Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στην συνάντηση συμμετείχε και ο σημαντικός χορογράφος Άκραμ Καν του οποίου το έργο “The Jungle Book reimagined” που εξερευνά τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση και την επείγουσα ανάγκη για την προστασία της παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σε δήλωση του μίλησε για το πως “Τόποι σαν την Δήλο, με τα αρχαία ερείπια, ξυπνούν τις πέντε μας αισθήσεις, την φαντασία και μαζί με την τέχνη μας καλούν να γίνουμε κομμάτι της δημιουργίας”.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Ο Δημήτρης Δεσύλλας γράφει για την προσέγγισή του στο έργο του Ιάννη Ξενάκη, “Πλειάδες¨:
“Κοιτάζω στο παρελθόν για να ταξιδέψω στο μέλλον… Κοιτώ στη Γη για να κατανοήσω τον ουρανό… Κοιτώ στον ουρανό για να κατανοήσω τη Γη…
Αντλώ από την παράδοση ενός ολόκληρου κόσμου. Αντιλαμβάνομαι πως μέσα από την ακρίβεια της μελέτης θα κατανοήσω την μαθηματική σκέψη ως μέσο για την κατανόηση των αριθμών˙ αριθμών που παραδόξως μέσα από την Διονυσιακή μέθη, οδηγούν στο Απολλώνιο Φως. Το Φως της ΔΗΛΟΥ.
Ένα ταξίδι που οδηγεί αναπόφευκτα – με νόημα και δομή – στον σεβασμό της διαφορετικότητας, της δίχως σύνορα δημιουργίας, αλλά και πάνω απ’όλα στην πανανθρώπινη ανάγκη να προστατέψουμε το περιβάλλον που μας φιλοξενεί και μας διδάσκει πως όσο υπάρχει, τόσο θα υπάρχει Πολιτισμός, απ’όπου και αν προέρχεται, ότι χρώμα και αν έχει.
Θα ταξιδέψω λοιπόν. Θα ενώσω τα Αφρικανικά μου Congas με τα Λατινοαμερικάνικα μου Bongos, την Τουρκική μου Grand Casa με τα Αμερικάνικα μου Toms και τα Αραβικά μου τύμπανα.
Έτσι είναι β έβαιο πως θα καταφέρω να βρίσκομαι σε παραπάνω από ένα μέρος ταυτόχρονα.
Σε έναν Κόσμο δίχως όρια.”