Το Φεστιβάλ -ένας θεσμός 25 χρόνων- με φετινή θεματική την «Οικουμενική Κοινότητα» σηκώνει αυλαία από τις 10 έως τις 16 Μαΐου. Πρόκειται για τη διοργάνωση που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η σκηνοθέτις Μέμη Σπυράτου και υλοποιείται από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτισμού «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» σε συνεργασία με τη Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM). Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο «Λαΐς» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ενώ η απονομή των βραβείων θα γίνει στο ΟΛΥΜΠΙΑ – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» στις 16 Μαΐου.
«Η λεγόμενη αρχαιολογική ταινία δεν πραγματεύεται μόνο την έρευνα, τις ανασκαφές, τις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων και τα μνημεία που δημιούργησαν οι άνθρωποι, αλλά τις συνθήκες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κάθε εποχής. Είναι πολυσύνθετο έργο με επιστημονικές, κοινωνικές, πολιτικές, κυρίως όμως ανθρωπολογικές λεπτομέρειες. Και δεν αφορούν στον άνθρωπο συγκεκριμένου γεωγραφικού τόπου και χρόνου, αλλά στον άνθρωπο απανταχού, την οικουμενική κοινότητα», ανέφερε χθες, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, η πρόεδρος του Φεστιβάλ, Μέμη Σπυράτου, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης και τόνισε πως η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη.
Το βραβείο για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο απονέμεται στον Ελληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Από τη μεριά του ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Κομνηνός, τόνισε πως η φετινή διοργάνωση «ελπίζουμε να σηματοδοτεί την επιστροφή του ενδιαφέροντος του κοινού για την αρχαιολογική ταινία. Ελπίζουμε να επιστρέψει η Παιδεία -με την ευρύτερη έννοια- στο προσκήνιο ως η πρώτη προτεραιότητα απέναντι στην αδιαφορία και τη βαρβαρότητα που ζούμε», αναφερόμενος στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Ο κ. Κομνηνός εξήρε την εντυπωσιακή συμμετοχή κατά την προκριματική διαδικασία της διοργάνωσης, όπου 1480 ταινίες κατατέθηκαν έως τον Δεκέμβριο του 2021 από 110 χώρες, εκφράζοντας παράλληλα τα ευχαριστήριά του στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για τη στήριξη του Φεστιβάλ, καθώς και στους: ΕΟΤ, Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Αθηναίων.
Οπως μνημόνευσαν οι διοργανωτές, η 1η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου – ΑΓΩΝ πραγματοποιήθηκε το 1996, κυρίως χάρη στην έμπρακτη στήριξη της Λένας Σαββίδη και της αρχαιολόγου Αννας Λαμπράκη, εκδότριας του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες». Στην αυλαία του Φεστιβάλ, στις 10/5, θα προβληθεί η ταινία «Το αίνιγμα της Κέρου» της αρχαιολόγου Αντριάνας Παρασκευοπούλου, μέλους της ανασκαφικής ομάδας την περίοδο 2018-2019 που κατέγραψε την ανασκαφή που πραγματοποιείται στο νησί από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υπό τη διεύθυνση του λόρδου Κόλιν Ρένφριου και του δρος Michael Boyd, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον προϊστάμενό της, Δημήτρη Αθανασούλη.
Εγχώριες παραγωγές
Τις επόμενες ημέρες, η Ελλάδα θα έχει την τιμητική της καθώς θα παρουσιαστούν κι άλλες εγχώριες παραγωγές όπως: «Η ανάκτηση του χαμένου» σε σκηνοθεσία Ιωάννη Ασβεστά, όπου φωτίζονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές που αρχίζουν στο χώμα, συνεχίζονται στα εργαστήρια συντήρησης και συμπληρώνονται στην ταυτοποίηση των ευρημάτων στις μουσειακές αποθήκες, τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία, το «PORTOLAGO – Φαντάσματα στο Αιγαίο» διά χειρός Ιωάννας Ασμενιάδου-Φωκά, που μας ταξιδεύει στη Λέρο και στα ίχνη που άφησαν οι Ιταλοί την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Η χώρα μας επίσης διαγωνίζεται και με τις «Ρίζες» της Ελίζας Σόρογκα, ένα ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την καθημερινότητα ηλικιωμένων γυναικών που ζουν μόνες σε απομονωμένα χωριά της Ηπείρου, αλλά και την ταινία «Αίθουσα Θεόφιλου: Ολική επαναφορά» της Κατερίνας Ευθυμίου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων για τη συντήρηση των τοιχογραφιών που ζωγράφισε το 1928 ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ στην Οικία Ζόλκου, στη Λέσβο.
Από τη Γαλλία θα παρουσιαστεί η ταινία «Τα ξεχασμένα πρόσωπα της Παλμύρας», αποκαλύπτοντας τη μοναδική υπόσταση της θρυλικής αυτής πόλης, καθώς και «Τα αγάλματα της Αλεξάνδρειας συνεχώς ταξιδεύουν», που ανασύρει πληροφορίες για την εποχή των Πτολεμαίων. Ισχυρή παρουσία έχουν επίσης το Ιράν και η Κύπρος, οι οποίες θα παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων, κινηματογραφικές μελέτες όπως «Τόπο χωρίς ιστορία» και «Η λεηλασία της μνήμης μας», αντίστοιχα.
Η επιτροπή
Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή που θα απονείμει τα θεσπισμένα βραβεία του ΑΓΩΝΑ, στις 16 Μαΐου, αποτελούν ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, ο αρχαιολόγος, πρώην διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας της Φλωρεντίας, Dario di Blasi, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Καλτσάς, και ο αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης.
Ειδήσεις σήμερα
Mύκητας candida auris: Για αυτούς τους 4 λόγους συνιστά παγκόσμια απειλή
ΔΕΗ επιστροφή: Πώς θα δοθούν τα αναδρομικά από τον Δεκέμβριο
Marfin: Σε κλοιό 5 ύποπτοι για το έγκλημα – Για 8 κουκουλοφόρους μιλούν οι Αρχές
Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία: Σήμερα η κλήρωση – Που θα τη δείτε
Έμμα Στόουν: Αποθεώθηκε στο ΣΕΦ, μάγεψε στη βουβή ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Βληχή»
Αποκάλυψη για τη βύθιση του «Moskva»: Οι ΗΠΑ «καθοδήγησαν» τους Ουκρανούς για το μεγάλο χτύπημα