Αυτά τα τέσσερα βιβλία παρουσιάστηκαν με υψηλή προσέλευση κοινού στο καφέ Κήπος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την Πέμπτη το απόγευμα από τον ίδιο τον καθηγητή και συγγραφέα, καθώς και δύο επίσης λαμπρούς καθηγητές: την κ. Στέλλα Πριόβολου ομότιμη καθηγήτρια και πρόεδρο του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και από τον κ. Δημήτρη Φίλια, καθηγητή Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι δύο ομιλητές φώτισαν τις πολλές και διαφορετικές πλευρές του πολυπράγμωνα, πολυσχιδούς και πολυπρισματικού Δημοσθένη Δαββέτα, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο από την συντονίστρια της εκδήλωσης δημοσιογράφο Δέσποινα Σαββοπούλου, μίλησε με γλαφυρότητα για τις συναντήσεις του με τους μεγάλους εκπροσώπους της τέχνης, δίνοντας στοιχεία που δεν έχει παρουσιάσει ποτέ, όπως σημείωσε, για τις επαφές του με τον Γιόσεφ Μπόις, τον Άντι Γουόρχολ, που τον επηρέασαν βαθιά και ανέσυραν στην επιφάνεια τις καλλιτεχνικές του πλευρές.
Ο Δημοσθένης Δαββέτας, μίλησε επίσης πολύ παραστατικά για τη ζωή του όταν όντας λίγο μετά τα 20 του χρόνια, στο Παρίσι για μεταπτυχιακό, όπου χωρίς να γνωρίζει λέξη γαλλικά, κατάφερε με την σχέση εμπιστοσύνης που είχε με τον Γιόζεφ Μπόις να δουλέψει ως συντάκτης στην εφημερίδα Liberation, όπου και έκανε συνεντεύξεις με κορυφαίους δημιουργούς της παγκόσμιας τέχνης. Σήμερα έχει κατακτήσει απόλυτα την γαλλική γλώσσα, όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Φίλιας. Άλλωστε είναι σήμερα καθηγητής Αισθητικής σε δύο πολύ σημαντικά γαλλικά Πανεπιστήμια στο Paris 4 Σορβόνη και στο ΙESA.
Οι συναντήσεις του αυτές με τους κορυφαίους δημιουργούς περιλαμβάνονται στο βιβλίο του «Διάλογοι», που είναι και το ένα από τα τέσσερα νέα βιβλία του Δημοσθένη Δαββέτα από τις εκδόσεις Κάκτος. Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης και στο άλλο του βιβλίο, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, που έχει τίτλο «Είχε ελληνικές ρίζες ο Μ. Ναπολέων;» όπου φωτίζει ένα θέμα που δεν είναι και τόσο γνωστό για την καταγωγή του μεγάλου στρατηλάτη.
Στο άλλο βιβλίο του με τίτλο «Η σύντομη ιστορία του design”, ο συγγραφέας διηγείται την ιστορία του design από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Πολύς λόγος έγινε ωστόσο στην παρουσίαση της Πέμπτης για το τέταρτο βιβλίο του καθηγητή που είναι μυθιστόρημα και έχει τίτλο «Το πορτρέτο ενός τρομοκράτη», όπου ο συγγραφέας εμπνέεται από προσωπικά, αυτοβιογραφικά στοιχεία. Η κ. Στέλλα Πριόβολου διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου, όπου γίνεται πολύ λόγος για την έννοια της δημιουργικότητας και μάλιστα όταν αυτή εκφράζεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ώστε να μην γίνεται αποδεκτή από το περιβάλλον της. Σ αυτό ο Δημοσθένης Δαββέτας φωτογραφίζει εύστοχα τις δικές του πολύπλευρές δραστηριότητες, σ ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο σε μια νέα έκδοση που αξίζει να διαβάσουν όλοι οι αναγνώστες που αναζητούν πρωτότυπα μυθιστορήματα.
Μιλώντας για τα νέα του σχέδια, απαντώντας σε ερώτηση της συντονίστριας της εκδήλωσης, Δέσποινας Σαββοπούλου, ο Δημοσθένης Δαββέτας, σημείωσε ότι ετοιμάζει ένα βιβλίο για τα κρασιά, ένα ακόμα για τα αρώματα, καθώς και βιβλία για τους μεγάλους της μόδας. Στη συνέχεια ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του σε πολύ φιλικό τόνο προς τους αναγνώστες, που τον πλησίασαν για να του εκφράσουν την εκτίμηση τους.
Ειδήσεις σήμερα
Γυναικοκτονία στην Καβάλα: Στραγγάλισε τη γυναίκα του και προσπάθησε να αυτοκτονήσει
Mύκητας candida auris: Για αυτούς τους 4 λόγους συνιστά παγκόσμια απειλή
ΔΕΗ επιστροφή: Πώς θα δοθούν τα αναδρομικά από τον Δεκέμβριο