«Το σύνολο της οπτικοακουστικής πολιτικής μας θα ασκείται πλέον από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας μπαίνουν στο εξής υπό τη σκέπη του Creative Greece», εξηγεί ο κ. Δήμας και επισημαίνει πως «ο νέος οργανισμός θα έχει την ευθύνη για τη χάραξη μίας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, για τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά και για τις χρηματοδοτήσεις, με όργανα διοίκησης κατά τα πρότυπα των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας με τον κ. Δήμα τέθηκαν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο πολιτισμό. Εξάλλου, η άφιξή του στο υπουργείο Πολιτισμού από τη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και από το πόστο του υφυπουργού Ερευνας και Τεχνολογίας, ανέδειξε την ανάγκη του πολιτισμού να διαδραματίσει ακόμα πιο έντονο ρόλο στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις για τη χώρα, τη σύνδεσή του με τις σύγχρονες συνθήκες έρευνας και τεχνολογίας.
Εξωστρέφεια
«Ο πρωταρχικός στόχος που έχουμε θέσει είναι η αύξηση της εξωστρέφειας του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού», τονίζει ο υφυπουργός και υπογραμμίζει πως «η αξιοποίηση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας είναι σημαντική και πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάδειξη του πολιτισμού». Παράλληλα, όμως, υπάρχουν θέματα διοίκησης, υπάρχουν πολιτικές οι οποίες πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. «Στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις θα συμπεριελάμβανα την ίδρυση ανώτατης σχολής παραστατικών τεχνών με έναρξη λειτουργίας το φθινόπωρο του 2025, τις αλλαγές που κάνουμε στα οπτικοακουστικά με την ίδρυση του νέου φορέα, τις τροποποιήσεις όσον αφορά στην πειρατεία, αλλά και τον νέο φορέα για το βιβλίο. Από εκεί και έπειτα, βελτιώνουμε το πλαίσιο με το οποίο χρηματοδοτεί το υπουργείο Πολιτισμού τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και βάζουμε κανόνες που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Αυτές είναι κάποιες από τις αλλαγές που έχουμε ήδη σχεδιάσει ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και χρηστή διαχείριση».
Στην ερώτηση τι έχει αποκομίσει αυτόν τον πρώτο καιρό της θητείας του μέσα από τις συζητήσεις με τους ανθρώπους, καλλιτέχνες και δημιουργούς, του σύγχρονου πολιτισμού, ο κ. Δήμας χωρίς περιστροφές απαντάει: «Αυτό που έχω αποκομίσει είναι πως οι άνθρωποι του πολιτισμού, και ειδικότερα οι φορείς του σύγχρονου πολιτισμού, θέλουν και χρειάζονται εργαλεία και υποστήριξη ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια».
Τμηματική λειτουργία
Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκε στο σπίτι της
«Το “Ακροπόλ” αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Ελληνική Πολιτεία και το υπουργείο Πολιτισμού», τονίζει ο κ. Δήμας. Το ιστορικό αυτό κτίριο στην οδό Πατησίων έχει ανακαινισθεί πλήρως και αναμένεται να μετατραπεί σε έναν χώρο δημιουργίας που θα συνδυάζει τις παραστατικές τέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό με την τεχνολογία και την καινοτομία. «Σύντομα θα περάσουμε σε κάποιες αλλαγές στον ιδρυτικό του νόμο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο και μόνιμο σχήμα, το οποίο θα μπορεί να διοικήσει αποτελεσματικά το “Ακροπόλ”, ώστε αυτό να αποτελέσει ένα κέντρο για τον πολιτισμό και την τεχνολογία. Ουσιαστικά θέλουμε να του προσδώσουμε διοικητική αυτονομία και τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις, διότι το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί να συντονίζεται κεντρικά από το υπουργείο Πολιτισμού. Επιπλέον, προβλέπεται ότι το “Ακροπόλ” θα ανοίξει τμηματικά. Σε πρώτη φάση, αναμένεται να λειτουργήσει για την καλλιτεχνική κοινότητα, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνέργειες. Μερικές από αυτές μπορεί να είναι ο χορός με τη νέα τεχνολογία ή οι τηλεοπτικές παραγωγές με τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας και της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Παιδεία
Οταν η συζήτησή μας έρχεται στον πολιτισμό ως πυλώνα της Παιδείας μας, ο κ. Δήμας σχολιάζει: «Ο πολιτισμός είναι ένα κομμάτι άμεσα συνυφασμένο με την Παιδεία» και διαβεβαιώνει πως υπάρχει «διαρκώς ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το υπουργείο Παιδείας στην προσπάθεια να αναδείξουμε τις αλληλένδετες έννοιες Παιδείας και πολιτισμού και να τις μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά με εκπαιδευτικά προγράμματα».
Με ορίζοντα το 2027
Μερικές από τις πολλές δράσεις που υλοποιεί το ΥΠΠΟ με στόχο την ενίσχυση του αποτυπώματος του σύγχρονου πολιτισμού και την εξωστρέφειά του με ορίζοντα το 2027, σύμφωνα με τον κ. Δήμα, «είναι η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου, η κατοχύρωση της δυναμικής συμμετοχής της χώρας μας σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου για τουλάχιστον τρία έτη, καθώς και ο σχεδιασμός πολιτιστικού Master Plan, πολιτιστικής αναπτυξιακής πολιτικής και πολιτιστικής ταυτότητας για επιλεγμένες περιοχές της χώρας».
Δράσεις για προώθηση του βιβλίου
Αυτή τη στιγμή, όπως διαβεβαιώνει ο υφυπουργός, γίνονται μικρές αλλαγές επάνω στο σχέδιο νόμου που ήδη παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, όσον αφορά στο φορέα του βιβλίου. «Ο φορέας αυτός θα χαράσσει ουσιαστικές πολιτικές για το βιβλίο, ενώ θα διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο και διευθυντή. Φυσικά θα διοικείται από ανθρώπους που προέρχονται από το χώρο του πολιτισμού και διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις και την εμπειρία προκειμένου να αναδείξουν κρίσιμες πτυχές του ελληνικού βιβλίου. Πέρα από την εξωστρέφεια που επιδιώκουμε, στόχος μας είναι το βιβλίο να μπει στην καθημερινότητα όλων μας. Θέλουμε να διαδώσουμε τη φιλαναγνωσία σε μεγαλύτερο βαθμό στην ελληνική κοινωνία αναγνωρίζοντας και τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας που είναι πλέον πραγματικότητα, όπως τα audio books, ενώ επιθυμούμε να οργανωθούν συστηματικές αναγνώσεις σε παιδιά, σε οίκους ευγηρίας και άλλες κατηγορίες πολιτών, σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες», εξηγεί.
Ειδήσεις σήμερα
Greenpeace – Δημόσιες βρύσες: Παλιά συνήθεια, σύγχρονη ανάγκη
Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ: Διαγραφές, αποχωρήσεις, τελεσίγραφα και απειλές για μομφή…