«Εν έτει 2023, είναι αδιανόητο να υπάρχουν δήμοι με βρύσες εκτός λειτουργίας ή δήμοι που δεν έχουν καν προχωρήσει στο σχεδιασμό δικτύου δημοτικών βρυσών σε κοινόχρηστους χώρους και στη σύνδεσή τους με το δίκτυο ύδρευσης. Τέτοια έργα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των δήμων να έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν νερό από τις δημόσιες βρύσες χρησιμοποιώντας το δικό τους δοχείο και να μειώσουν τη χρήση πλαστικού μιας χρήσης, περιορίζοντας την αγορά περιττών μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού, κάτι που αποτελεί και ευρωπαϊκή Οδηγία για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η περιβαλλοντική οργάνωση.
Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, έχει γίνει η πρώτη προσέγγιση μέσω επιστολών στους δήμους, με πληροφορίες να αναφέρουν στον «Ελεύθερο Τύπο» πως υπήρξε θετική ανταπόκριση. Συγκεκριμένα, η εθελοντική ομάδα της Greenpeace απέστειλε επιστολές πριν τις δημοτικές εκλογές σε υποψηφίους σε διάφορους δήμους της χώρας, τους οποίους καλούσε να δεσμευτούν ότι θα προβούν στα απαραίτητα έργα για την επιδιόρθωση των δημοσίων βρυσών που έχουν πέσει σε αχρηστία, αλλά και την εγκατάσταση νέων ώστε να μεγαλώσει και να ενισχυθεί το δίκτυο.
Πού υπάρχουν
Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι βρύσες που τείνουν να χρησιμοποιούνται σήμερα είναι αυτές που βρίσκονται σε παιδικές χαρές, ωστόσο σε πολλές των περιπτώσεων δεν λειτουργούν σωστά (π.χ. χαμηλή ροή νερού). Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καταγραφή για το πόσες βρύσες υπάρχουν ανά δήμο και ποιες από αυτές είναι προς χρήση ή χρειάζονται επιδιόρθωση.
ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΤΙΓΜΑ»
Θεσσαλονίκη: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Γιάννη Μπουτάρη - Πλήθος κόσμου τον αποχαιρετά [φωτό-βίντεο]
Μέσω του project, καλούνται οι πολίτες από το χάρτη που έφτιαξε η Greenpeace να δίνουν το «στίγμα» σε όσες βρύσες εντοπίζουν και να αναφέρουν την κατάστασή τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιες βρύσες που θα σχεδιαστούν και θα τοποθετηθούν θα πρέπει να είναι ειδικά διαμορφωμένες ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ζώα και πουλιά, με ειδικές γούρνες κάτω ή δίπλα στη βρύση όπου θα καταλήγει η ποσότητα νερού που θα περισσεύει.
«Το πόσιμο νερό στις πόλεις αλλά και σε όλη τη χώρα είναι ένα ζήτημα πολύ μεγάλης σημασίας, λαμβάνοντας ειδικά υπόψη την κλιματική κρίση την οποία βιώνουμε, τις θερμοκρασίες-ρεκόρ του καλοκαιριού που πέρασε, αλλά και τα ακραία φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο συχνά. Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να το διαφυλάξουμε. Εκτός από δημόσιες και λειτουργικές βρύσες λοιπόν, είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός για αντικατάσταση και συντήρηση των αγωγών δικτύων και των υδροπαροχών των ακινήτων, η συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας του νερού και η μείωση των διαρροών, τα έργα υδρονομίας και επαναχρησιμοποίησης, η ορθολογική διαχείριση του νερού και σε άλλους τομείς χρήσης του όπως στην ένδυση, την τροφή κ.ά.», επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση.
ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι ΟΤΑ Α’ βαθμού, οι οποίοι διαθέτουν δίκτυο πόσιμου νερού, υποχρεούνται να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδικές χαρές, παρέχοντας κατάλληλη σήμανση στο κοινό που ενθαρρύνει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων νερού, καθώς και να επεκτείνουν το δίκτυο με κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους.
Η Greenpeace καλεί τους πολίτες όλης της χώρας να μπουν στο χάρτη (που θα βρουν στη σελίδα της) να προσθέσουν τις βρύσες στην περιοχή τους και να απαιτήσουν από τις Δημοτικές Αρχές να προχωρήσουν στην ενίσχυση του δικτύου κοινόχρηστων βρυσών.
Ειδήσεις σήμερα
Ειδήσεις σήμερα
Φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών: Προθεσμία 50 ημερών για τις αποδείξεις
Ακρίβεια: Αυξήσεις-σοκ έως 166% στις τιμές των οπωροκηπευτικών [πίνακας]