Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ακόμα και των «προεδρικών» δεν ήταν η επιμονή στη διαγραφή των Στ. Τζουμάκα, Ν. Φίλη, Δ. Βίτσα και Π. Σκουρλέτη, αλλά η πρόταση Κασσελάκη να τεθεί σε δημοψήφισμα!
Η κίνηση αυτή, η οποία κατά απολύτως έγκυρες πληροφορίες αποδίδεται απολύτως σε εισήγηση του Παύλου Πολάκη, εκλήφθηκε από το σύνολο του κόμματος πλην «νεοπροεδρικών» ως τυχοδιωκτική αλλά και απόδειξη ότι ο κ. Κασσελάκης δεν θέλει καμία συναίνεση, καμία ενότητα, κανένα διάλογο με όσους διαφωνούν μαζί του.
Θέλει να τους ξεφορτωθεί, προκειμένου να συνεχίσει χωρίς άλλες απόψεις και διαφωνίες και αυτό ήθελε από την πρώτη στιγμή, γι’ αυτό και διαψεύστηκαν οικτρά όσοι περίμεναν ότι την τελευταία στιγμή θα κάνει κίνηση προσέγγισης των διαφωνούντων κ.λπ.
Είναι το σήμα που εξέπεμπε το επιτελείο του εδώ και πολλές ημέρες.
Από το «διαγραφή με τα 1.000, χωρίς πολλά πολλά λόγια, απλά. Δεν θες, όπως λέει και μία ψυχή, στην ευχή της Παναγίας και στο διάολο» του Λάκη Λαζόπουλου, ως τα «Στέφανε, ή κερδίζεις ή μας χάνεις» του στιχουργού Νίκου Μωραΐτη και από τις προτροπές της Θεοδώρας Τζάκρη, «να προχωρήσουν οι διαγραφές χωρίς δισταγμό», μέχρι τα «μπράβο» του Πολάκη και του Καρανίκα.
Από τις απολύσεις στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», όπου απομακρύνθηκαν χθες αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία αντίδραση από τον νέο διευθυντή Αδάμ Γιαννίκο, ο πρώην διευθυντής του σταθμού Νικος Σβέρκος, ο Θεόφιλος Σιχλετίδης, ο Σπύρος Ραπανάκης και ο Γιάννης Σμυρλάκης, που πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινωθεί ως επικεφαλής της ομάδας που θα επιβλέπει την έκδοση της «Αυγής» και τη λειτουργία του ρ/σ «Στο Κόκκινο».
«Φαίνεται ότι το σχέδιο για την ‘αποπαρασίττωση’ του ραδιοφώνου και της εφημερίδας, για το οποίο καλούσαν οι στενοί συνεργάτες του κ. Κασσελάκη, ξεκινά από εμένα. Δεν είμαι όμως ο μόνος. Οπως θα μάθετε από τις σχετικές ανακοινώσεις, στο ραδιόφωνο δεν θα ακούγονται πια ούτε εγώ ούτε χρονικά ο Θεόφιλος Σιχλετίδης ούτε ο Σπύρος Ραπανάκης ούτε ο Γιάννης Σμυρλάκης» έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Σβέρκος.
Το πρόβλημα για τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Πολάκη είναι ότι η χθεσινή του κίνηση διέσπασε και το στενό πυρήνα των «προεδρικών» που στήριζαν τον νέο πρόεδρο.
Γι΄ αυτό και έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως οι πληροφορίες που θέλουν γνωστά στελέχη των «προεδρικών» όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ίσως και άλλοι να επιδίωξαν να συναντηθούν χθες μαζί του στη Βουλή για να του ζητήσουν να πάρει πίσω την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές. Είναι εκείνοι που δεν γνώριζαν ότι ο κ. Κασσελάκης είχε προγραμματίσει να μαγνητοσκοπήσει διάγγελμα που θα έβγαινε στο Facebook, παρακάμπτοντας όχι μόνο την Πολιτική Γραμματεία, το Εκτελεστικό Γραφείο, την Κουμουνδούρου, την Επιτροπή Δεοντολογίας, όπου δεν έχει την πλειοψηφία, αλλά και τους ίδιους…
Ολοι ξέρουν ότι η ενεργοποίηση του Αρθρου 24 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο προβλέπει εσωκομματικό δημοψήφισμα, δεν έγινε από τον κ. Κασσελάκη επειδή είναι οπαδός της άμεσης δημοκρατίας, αλλά επειδή το επιτελείο του δεν κατάφερε να διαμορφώσει πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή υπέρ των διαγραφών.
Ο… αιφνιδιασμός Κασσελάκη και η προσπάθεια να καταστήσει το κόμμα «αδειανό πουκάμισο» και να παρακάμψει και την Κεντρική ε
Επιτροπή όπου δεν έχει πλειοψηφία, με το επιχείρημα της απευθείας σχέσης με τους πολίτες που τον ψήφισαν, σε πρώτη φάση δεν πέτυχε, καθώς ενεργοποίησε όλες τις τάσεις αναγκάζοντάς τις να αναθεωρήσουν τη στάση τους για σήμερα και αύριο στην Κεντρική Επιτροπή.
Οι πληροφορίες ωστόσο από τη διαβούλευση Κασσελάκη – «προεδρικών» αναφέρουν ότι ο κ. Κασσελάκης δεν πείστηκε να πάρει πίσω την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές και σήμερα το πρωί κατά την ομιλία του θα εξαγγείλει κανονικά την πρότασή του.
Ξεκινώντας από την «Ομπρέλα», η εικόνα είναι ότι εκεί δύσκολα θα αλλάξουν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Αναμένεται αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ (ήδη Π. Σκουρλέτης και Ν. Βούτσης έκαναν σχετικές δηλώσεις) και αναμένεται να δούμε το διαδικαστικό αυτής.
Ως αργά χθες βράδυ, συνεδρίαζαν εκτάκτως οι «6+6» που πρόσκεινται στην Εφη Αχτσιόγλου, η τάση του Διονύση Τεμπονέρα και όλες οι τάσεις, ενώ η πληροφορία ότι έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση καθαίρεσης του προέδρου του κόμματος με τον τρόπο που προβλέπει το καταστατικό, προέκυψε από τη σύσκεψη στην τάση της κ. Αχτσιόγλου.
Εκεί ανήκει ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος έγραψε στο Facebook: «Λαοδικεία; Φτάνει ως εδώ. Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι».
Η χαρά του Πολάκη
Τις ώρες που ο κ. Κασσελάκης περιόδευε χθες σε Χαϊδάρι, Αιγάλεω και Περιστέρι, όλοι έβλεπαν στα social media το μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα Κασσελάκη και την πρότασή του για εσωκομματικό δημοψήφισμα και τη νέα ανάρτηση Πολάκη να γράφει με τη γνωστή… αυταρέσκεια: «Δείτε το, τα είπε όλα ο Πρόεδρος. Και τη λύση!».
«Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία που οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το κόμμα. Οταν κάποιος αποχωρεί, δεν βρίσκω το λόγο να συνεχίσουν με κάθε μέσο οι διαδικασίες των διοικητικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η διαδικασία των διαγραφών και των πειθαρχικών μέτρων, κάθε είδους πειθαρχικού μέτρου στο κόμμα δεν είναι ζήτημα το οποίο τίθεται στην κρίση των μελών. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε την Επιτροπή Δεοντολογίας» είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης, διαφωνώντας με την προοπτική εσωκομματικού δημοψηφίσματος, όπως διαφωνεί και με τις διαγραφές ή αποχωρήσεις. «Μακάρι να μπορούσε να αποτραπεί. Νομίζω ότι χάθηκαν ευκαιρίες από όλες τις πλευρές» είπε ο κ. Ζαχαριάδης για την επερχόμενη διάσπαση.
Τις εξελίξεις πυροδότησε το διάγγελμα του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με την υλοποίηση της απόφασής του να διαγράψει τα τέσσερα ιστορικά στελέχη του κόμματος, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα, απόφαση την οποία ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενόσω ήταν στην Αμερική.
Συγκεκριμένα, για να περάσουν οι διαγραφές από την Κεντρική Επιτροπή χρειάζεται η γνωμοδότηση από το 50+1% των μελών του καθοδηγητικού οργάνου, αλλά και πλειοψηφία 2/3 στην Επιτροπή Δεοντολογίας, που αποφαίνεται τελικά για τις ποινές. Καθώς τα παραπάνω δεν φαίνεται να υπάρχουν μέχρι σήμερα λόγω συναισθηματικού φορτίου απέναντι στα τέσσερα ιστορικά στελέχη, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε την οδό του εσωτερικού δημοψηφίσματος, σε μια απόφαση που ελήφθη αργά χθες το βράδυ και σε πολύ στενό κύκλο συνεργατών του.
Σενάρια και διαδικασίες
Η απόφαση αποχώρησης της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καθιστά αχρείαστο το εσωκομματικό δημοψήφισμα, το οποίο η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε, καθώς κανείς δεν ήταν βέβαιος μέχρι σήμερα το πρωί για το τι ακριβώς θα έπραττε η μειοψηφία, δεδομένου ότι τα ξημερώματα αποφάσισε να δώσει το «παρών» στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Επιπλέον, επιμέρους ενστάσεις έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ώρες για το εάν είναι αντικαταστατικό ή όχι να διεξαχθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα με αντικείμενο διαγραφές μελών, όταν για μια τέτοια περίπτωση προβλέπεται ακριβής διαδικασία από το Καταστατικό.
Παράλληλα, σε περίπτωση δημοψηφίσματος, ψηφιακού μέσω της πλατφόρμας iSyriza (όταν το Μητρώο Μελών είναι κατά πληροφορίες σε φάση επικαιροποίησης και χρειάζεται περίπου δύο μήνες για να τελειοποιηθεί) ή διά ζώσης προβλέπεται η συμμετοχή μόνο των εν ενεργεία μελών και όχι η εγγραφή νέων, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση το δημοψήφισμα θα διενεργούνταν άμεσα, αν δεν μεσολαβούσε η έξοδος της «Ομπρέλας».
Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τα στελέχη της «Ομπρέλας» να ξανασκέφτονται τις τελευταίες ώρες τον αρχικό τους σχεδιασμό, ο οποίος προέβλεπε αλυσιδωτές αποχωρήσεις μελών της από σήμερα ως το τέλος των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής και να συζητούν -μετά την ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος- την άμεση και μαζική αποχώρησή τους από το κόμμα.
Στα social media, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί ως πεδίο άσκησης πολιτικής και προπαγάνδας, δεν υπήρχε μόνο ο Πολάκης, ο Καρανίκας και ο Λάκης Λαζόπουλος που τελευταία έχει επιστρέψει και όπως φανατικά στήριζε τον Αλέξη Τσίπρα, στηρίζει τώρα τον Στέφανο Κασσελάκη, εις βάρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των άλλων.
Ο Θ. Δρίτσας στη δική του ανάρτηση, καλούσε τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να αντισταθούν: «Εμένα αυτά μου θυμίζουν ρωμαϊκή αρένα, ακραίο κοινωνικό αυτοματισμό, ‘ανάθεμα’ κάτι σαν και αυτό που υπέστη ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Κασσελάκης αυτό το θεωρεί Δημοκρατία! Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, παλαιά και νέα, όλων των τάσεων, θα το ανεχθείτε και αυτό; Θα δώσετε ελεύθερο στην απόλυτη παραφροσύνη και γελοιότητα; Δεν σας (μας) ταιριάζει. Αντισταθείτε!» έγραψε σχετικά.
«Βοναπαρτισμός α λα γκρέκα» έγραψε η Αννέτα Καββαδία, ενώ η Φωτεινή Βάκη έκανε μία προσπάθεια να «πάρει στο ψιλό» τον νέο πρόεδρο: «Α, όχι εκπτώσεις Μr President. Μόνο δημοψήφισμα για την αποπομπή των στελεχών από μέλη και φίλους; Και δημόσια διαπόμπευση με ενεργό συμμετοχή του ‘λαού’ κατά το τελετουργικό των προνεωτερικών εκτελέσεων. Αν ζούσε ο Κάρολος Μαρξ θα ξαναέγραφε τη 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη. Θα ήταν απλώς γελοίο αν δεν ήταν επικίνδυνο για τους ίδιους τους δημοκρατικούς θεσμούς και αν δεν γινόταν στο όνομά μας ευτελίζοντας και κακοποιώντας βάναυσα έναν πολιτικό χώρο. Ως εδώ!» έγραψε σχετικά.
Ενα καλό ερώτημα για όλους αυτούς, που σήμερα αντιδρούν στον τυχοδωκτισμό Κασσελάκη, βεβαίως είναι: Γιατί το δημοψήφισμα είναι σήμερα γελοιότητα, αλλά δεν ήταν γελοιότητα όταν επινοήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για να «σβηστούν» οι ευθύνες της κυβέρνησης Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015 που φόρτωσαν το αχρείαστο και το πιο ακριβό τρίτο Μνημόνιο στις πλάτες του ελληνικού λαού; Τότε το δημοψήφισμα ήταν σοβαρή πολιτική κίνηση; Δεν έβλεπαν όλοι αυτοί ότι ήταν άλλη μία κίνηση τυχοδιωκτισμού, με σκοπό την απόσειση ευθυνών και τη συνέχιση στην εξουσία;