«Τι κι αν άλλες χώρες έχουν τον Μπαχ, τον Μπετόβεν ή τον Μότσαρτ; Εμείς έχουμε τα ποντιακά, τα ηπειρώτικα, τα κρητικά, τα μακεδονίτικα… Αυτό είναι το… κλασικό μας ρεπερτόριο», λέει η ίδια και ανεβαίνει στις 5 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει το «Vconsert» ή την «Ελληνική κλασική δημοτική μουσική της Βασιλικής Καρακώστα». Ενα κοντσέρτο δημοτικού τραγουδιού όπως δεν το έχετε ξανακούσει ποτέ, ενορχηστρωμένο για ορχήστρα εγχόρδων.
Η σχέση της με το δημοτικό τραγούδι δεν είναι καινούργια. Κρατά από τα παιδικά της χρόνια, αλλά είναι μια σχέση ζωντανή που συνεχώς εξελίσσεται, καθώς η Βασιλική Καρακώστα, αεικίνητη και δυναμική, δεν επαναπαύεται στα κεκτημένα της, αλλά αναζητά και αυτά να τα ανατρέπει.
«Η δημοτική μουσική έρχεται από τα κατάβαθα του χρόνου, είναι μια στέρεη βάση για μένα, που δεν μπορεί ν’ αλλάξει», λέει η ίδια στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. «Πιστεύω ότι το δημοτικό τραγούδι είναι η κοινή αφετηρία ψυχισμού των Ελλήνων. Καταθέτω τη δική μου ματιά με απόλυτο σεβασμό και συγκίνηση. Στο είδος αυτό δεν υπάρχει τίποτα περιττό. Είναι απόλυτα καθαρό, διάφανο. Τα παραδοσιακά τραγούδια είναι δύσκολα και βαθύτατα δεξιοτεχνικά. Πάντα ερευνούσα τη σύνθεση, τον παλμό, το ρυθμό των δημοτικών τραγουδιών, τη μουσική, μελωδική τους γραμμή. Αυτή τη μεγάλη μουσικολογική τους αξία, την ουσία της σύνθεσής τους, θέλω να αναδείξω. Μέσα από αυτές τις συναυλίες είναι σαν να λέω: “Το πλεκτό της γιαγιάς μην το βάζεις στο κάτω συρτάρι. Βάλ’ το ψηλά. Δώσε του τη θέση που του αξίζει”».
Η Βασιλική Καρακώστα μιλά για τη δημοτική μουσική και πάλλεται. Νιώθεις πως όσα λέει πηγάζουν εκ βαθέως, είναι η ψυχή της: «Η δημοτική μουσική μάς συνδέει με την ικανότητά μας να μπορούμε να παραδοθούμε. Να εμπιστευτούμε τη μοναδικότητά μας και να παραδοθούμε στην ομορφιά τού όλον. Η συλλογική δημιουργία είναι απόσταγμα πολλών γενεών και συναντήσεων ανθρώπων. Τιμώ, σέβομαι και θαυμάζω τη μοναχική δημιουργία, αλλά σήμερα, όσο ποτέ, με ενδιαφέρει η συλλογική δημιουργία. Αν στην “Κουρελού” μιλούσα για ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα, σήμερα μιλώ για ενότητα μέσα από τη μοναδικότητα του καθενός. Είναι σαν να μπορούμε να χορέψουμε όλοι μαζί έναν κυκλικό χορό, όπου ο καθένας θα εκτελεί το δικό του βηματισμό. Ο ξεχωριστός βηματισμός του καθενός από εμάς συνθέτει το όλον. Δεν χρειάζεται να μιμείται ο ένας τον άλλον. Μπορούμε να εξελιχθούμε, να πάμε μπροστά σεβόμενοι ο ένας το βήμα του άλλου. Το βιωματικό τραγούδι δίνει περισσότερο έδαφος στην έννοια του σεβασμού. Οι συναυλίες αυτές δεν έχουν να κάνουν με πατριωτισμό, νοσταλγία ή με το έθνικ. Με ενδιαφέρει, μέσα στην παγκοσμιοποίηση που ζούμε, να μπορούμε να επικοινωνήσουμε μέσα από το βίωμά μας. Μόνο τότε αποκτούμε και αποδίδουμε σεβασμό ο ένας στον άλλο».
Πώς επιλέγει η Βασιλική Καρακώστα τα τραγούδια που ακούγονται στο κοντσέρτο της; «Εκείνα με επιλέγουν», απαντά καταλυτικά η ίδια. «Μέσα από τα τραγούδια περιγράφεται η γεωγραφία του τόπου μας, αλλά και η μοναδικότητα του κάθε τόπου με τα ιδιαίτερα στοιχεία του που συνθέτουν την Ελλάδα. Ενα μουσικό οδοιπορικό που ξεκινά από τη Mακεδονία, τη Θράκη και την Ηπειρο, περνά από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, το Αιγαίο και τα Επτάνησα για να αγκαλιάσει τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Κύπρο».
Πώς όμως δέχεται το κοινό αυτή τη νέα άποψη στη δημοτική μουσική; «Νιώθω ότι το κοινό έχει ανάγκη να κρατήσει την αξία μέσα του».
Η Βασιλική Καρακώστα στέκεται ιδιαίτερα στους δέκα εξαιρετικούς σολίστες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) και της Camerata Junior, που έχει στο πλευρό της με εξάρχοντα τον Κορυφαίο Α’ της ΚΟΑ, Γιώργο Μάνδυλα. «Χρησιμοποιώ τα έγχορδα γιατί είναι η κοινή γη για να φανεί η διαφορετικότητα της κάθε περιοχής μας», λέει η ίδια.
Και βέβαια νιώθει μεγάλη τιμή για την παρουσία του Πετρολούκα Χαλκιά στο κοντσέρτο: «Την Ηπειρο θα την περπατήσω στη σκηνή του Μουσικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης μαζί με τον αγαπημένο μου και μεγάλο δάσκαλο Πετρολούκα Χαλκιά. Είναι μεγάλος παίκτης. Τα χρώματα που βγάζει η ερμηνεία του είναι μοναδικά. Είναι κλασικός δεξιοτέχνης του κλαρίνου. Μου είπε: “Θα έρθω να παίξω για σένα, Βασιλική” και ευθύς ένα ουράνιο τόξο από ήχους της φύσης απλώθηκε στα αφτιά μου. Νιώθω βαθιά συγκίνηση. Τον ευχαριστώ που μας δίνει την πνοή του, στο “Vconcert Ελληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής”».
ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ: «Για να ακουστεί το ηπειρώτικο τραγούδι…»
Χατζής - Σαββιδάκης: Τραγουδούν τους μεγάλους συνθέτες από 23 Νοεμβρίου
O δεξιοτέχνης του κλαρίνου, μοναδικός στο είδος του, Πετρολούκας Χαλκιάς θα συναντήσει τη Βασιλική στη Θεσσαλονίκη και ήταν στο πλευρό της και στο αντίστοιχο κοντσέρτο που δόθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τον Φεβρουάριο. Για αυτή τη μοναδική συνύπαρξη λέει: «Αγαπώ τους νέους και χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί τους όταν ξέρω ότι υποστηρίζουν και αγαπούν βαθιά τη δημοτική μας μουσική. Η Βασιλική μπορεί να φτάσει ψηλά. Εχει μεράκι… Εγώ ήμουν στο πλευρό της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και θα είμαι και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να δείξουμε ότι η δημοτική παράδοση έχει δύναμη και αντοχή στο χρόνο, όπου κι αν ακούγεται. Θα είμαι δίπλα της με το κλαρίνο μου για να ακουστεί το ηπειρώτικο τραγούδι».
Info
«VCONCERT Ή Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΑΣΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ»
» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πότε: 5/5
Πού: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», Μ2. Ωρα έναρξης: 21.00
Εισιτήρια: 10-22 ευρώ
Προπώληση: Εκδοτήρια ΜΕΘ και πλατεία Αριστοτέλους
» ΑΘΗΝΑ
Πότε: 13/5
Πού: Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»
Ωρα έναρξης: 21.00
Εισιτήρια: 10-22 ευρώ
Προπώληση: Viva.gr
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής