Λίγους μήνες νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση της παράστασης «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», όπου υποδύθηκε με μεγάλη επιτυχία το ρόλο της παραμάνας, τον Φεβρουάριο ο Στάθης Ψάλτης βρισκόταν στην Πτολεμαΐδα για να παίξει στην επιθεώρηση «Ολοι μαζί… τη φάγαμε», στο πλαίσιο μιας μεγάλης περιοδείας στην περιφέρεια. Εκεί αισθάνθηκε αδιαθεσία και επισκέφτηκε το νοσοκομείο της περιοχής. Οι γιατροί τού συνέστησαν να επιστρέψει στην Αθήνα για περαιτέρω εξετάσεις. Νοσηλεύτηκε στο Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», όπου και πάλεψε για τη ζωή του μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ολοι μιλούν για έναν τολμηρό, ταλαντούχο, αυθεντικό και βαθιά ειλικρινή άνθρωπο, που αφιέρωσε τη ζωή του στην υποκριτική τέχνη και συνδιαμόρφωσε το κινηματογραφικό και θεατρικό τοπίο για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας το 1951, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Στην ηλικία των 11 ετών ήρθε με την οικογένειά του στο Αιγάλεω. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και τελείωσε τη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Σε συνέντευξή του, ο Στάθης Ψάλτης είχε ομολογήσει πως «πάντα ήθελα να γίνω ηθοποιός». Ως χαρακτήρας πίστευε ότι «ο ενθουσιασμός είναι ένα πολύ επικίνδυνο συναίσθημα, κι έτσι έχω μάθει και το κοντρολάρω. Τη λύπη όμως δεν μπορώ. Κανείς, πιστεύω, δεν μπορεί. Οσα συναισθήματα κατάγονται από το στομάχι ή την καρδιά τα αφήνω να με κυριεύουν».
Εμφανίστηκε σε πάνω από 30 ταινίες. Είναι παροιμιώδης ο τρόπος με τον οποίο ο Στάθης Ψάλτης υποδύεται το χαρακτήρα του Ελληνα την εποχή του ’80 σε διάφορους ρόλους. Ερμήνευσε με χιούμορ τον συμπαθή αδύνατο με τα ανοιχτά λευκά πουκάμισα, τον λάτρη των μηχανών, τον τίμιο σερβιτόρο, το «κλεφτρόνι», τον φτωχό νέο που γοήτευε συνήθως τις άσχημες πλούσιες, τον πειρατή που έβγαινε στα ερτζιανά και θρηνούσε για την Κούλα.
Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1972 με την ταινία «Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα» του Ομήρου Ευστρατιάδη, ενώ ακολούθησαν οι κωμικές επιτυχίες «Οι φανταρίνες» (1979) σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα με πρωταγωνιστές τους Ρένα Βλαχοπούλου και Ντίνο Ηλιόπουλο, «Τροχονόμος Βαρβάρα» (1981) σε σκηνοθεσία του Ομήρου Ευστρατιάδη με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Γκιωνάκη. Πρωταγωνίστησε στα «Καμάκια» (1981) σε σκηνοθεσία Ομηρου Ευστρατιάδη με τους Κώστα Καρρά και Αντώνη Παπαδόπουλο και «Βασικά… καλησπέρα σας» (1982) σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη.
Πρωτιά
Το 1983 έκανε την τεράστια επιτυχία «Καμικάζι αγάπη μου» σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη με την Καίτη Φίνου και τον Σταμάτη Γαρδέλη. Το φιλμ έκοψε 222.610 εισιτήρια και ήρθε πρώτο ανάμεσα στις 37 ταινίες της σεζόν. Ο Ψάλτης έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής ως το κινηματογραφικό alter ego της Καίτης Φίνου μέσα από τις διάφορες γεμάτες χιούμορ ατάκες του σε εμπορικές ταινίες όπως «Και ο πρώτος ματάκιας», «Τρελλός είμαι, ό,τι θέλω κάνω» και «Μάντεψε τι κάνω τα βράδια». Αξέχαστη ήταν η ερμηνεία του στην ταινία «Ελα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ» που γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1984 στην Υδρα. Προβλήθηκε τη σεζόν 1984-1985, έκοψε 203.654 εισιτήρια και κέρδισε την τρίτη θέση ανάμεσα στις 38 ταινίες της σεζόν. Εχει παίξει πολλούς ρόλους, κατά το πλείστον κωμικούς.
Στο θέατρο
Ωστόσο στο θέατρο ανέδειξε το πηγαίο ταλέντο του σε περισσότερες από είκοσι παραστάσεις και όχι μόνο σε επιθεωρήσεις, που πολλοί τον έχουν συνδέσει. Ιδιαίτερες θερμές κριτικές είχε αποσπάσει για το «Ημερολόγιο ενός Τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ και τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη. Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Στάθης Ψάλτης καταχειροκροτήθηκε υποδυόμενος την παραμάνα της Ιουλιέτας στην παράσταση που ανέβηκε στο θέατρο Πάνθεον «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Με αφορμή την τελευταία του δουλειά είχε δηλώσει: «Σε όλες μου τις δουλειές δείχνω σεβασμό, ήθος, αξιοπρέπεια. Αγαπώ πάντα το καθετί καινούργιο που κάνω».
Στον «Καζαντζάκη»
Τελευταία, στο σινεμά ο Στάθης Ψάλτης έδωσε σάρκα και οστά στο χαρακτήρα του ηγουμένου της Μονής Σινά, στην ταινία «Νίκος Καζαντζάκης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή που θα βγει στους κινηματογράφους το ερχόμενο φθινόπωρο. «Ως λαϊκό κωμικό πάντα τον πρόσεχα, όχι για τους ρόλους που υποδυόταν, αλλά για εκείνους τους ρόλους που θα μπορούσε να υποδυθεί. Ετσι του εμπιστεύτηκα στην ταινία «Καζαντζάκης» το ρόλο του ηγουμένου της Μονής Σινά. Τον απέδωσε με σπαρακτικό τρόπο με μια πρωτόγνωρη πνευματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σμαραγδής.
Ντεμπούτο με Ξαρχάκο
Το 1973 ντεμπουντάρει στην τηλεόραση με τη σειρά «Οι έμποροι των εθνών» όπου τραγούδησε το «Ητανε μια φορά» του Σταύρου Ξαρχάκου. Από τότε έχει τραγουδήσει αρκετά τραγούδια σε ταινίες του και σε επιθεωρήσεις.
Αξέχαστη ήταν η ερμηνεία του ως ανακριτής Παναγιώτης Μερκάτος στη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία «Συμβολαιογράφος» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη το 1979.
Τρία στεφάνια
Στην προσωπική του ζωή, είχε στο πλευρό του πολύ όμορφες γυναίκες, ανάμεσά τους η ηθοποιός και συμπρωταγωνίστριά του Καίτη Φίνου. Ο πρώτος του γάμος με την Κάτια Κυβέλου ήρθε πολύ νωρίς, στα 17 του χρόνια, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο ηθοποιός. Στη συνέχεια παντρεύτηκε την Τάρια Μπούρα, ενώ το 2006 παντρεύτηκε την αγαπημένη του Χριστίνα Φιτσάκη. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε μια κόρη, τη Μαρία Ψάλτη, η οποία τα τελευταία χρόνια τού χάρισε δύο εγγόνια. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Στάθης Ψάλτης ρωτήθηκε τι τον συγκινεί κι εκείνος απάντησε: «Τα μάτια της γυναίκας μου και τα μάτια των εγγονών μου». Στην ερώτηση τι ζωή έζησε, ο ίδιος ο χαρισματικός ηθοποιός Στάθης Ψάλτης είχε πει: «Υπέροχη. Ανοιξιάτικη. Χειμερινή, φθινοπωρινή. Εχω ζήσει όλες τις εποχές του χρόνου. Όλες τις λουσμένες με φως. Αληθινό, καθαρό φως. Φως ψυχής, καρδιάς, αγάπης».
Για την απώλειά του, πλήθος κόσμου εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στη σύζυγό του Χριστίνα, αλλά και στην πρώτη σύζυγο Κάτια, στην κόρη του Μαρία, καθώς και στον αδελφό του, τον ηθοποιό Γιάννη Ρώτα.
Τελευταίο αντίο
Ανακοίνωση για το θάνατο του Στάθη Ψάλτη εξέδωσε και ο Γεώργιος Δενδραμής πρόεδρος Δ.Σ. και διοικητής του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» στο οποίο νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες ο αγαπημένος ηθοποιός.
«Σήμερα και ώρα 14.25 έφυγε από τη ζωή ο αγαπητός μας ηθοποιός, Στάθης Ψάλτης. Ο εκλιπών εισήχθη εσπευσμένα στις 14/3/2017 στο ΓΑΟΝΑ ‘‘Ο Αγιος Σάββας’’, όπου διεγνώσθη ότι έπασχε από γενικευμένη καρκινωμάτωση, αγνώστου πρωτοπαθούς εστίας.
Από 16/4/2017 νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας όπου και κατέληξε. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
Η κηδεία του Στάθη Ψάλτη θα γίνει τη Δευτέρα 24 Απριλίου (15.00) στο Κοιμητήριο Ζωγράφου, δημοσία δαπάνη του Δήμου Ζωγράφου.
Ξένια Στούκα
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου