Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, όμως το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φρόντισε να υποδεχθεί το νέο έτος με μια σειρά από πολυάριθμες αλλά και διαφορετικές εκδηλώσεις, που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα. Ας δούμε όμως τι μας επιφυλάσσει το πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να προγραμματίσουμε τις εξόδους μας:
Η αυλαία των συναυλιών Cosmos ανοίγει με έναν από τους πιο δημιουργικούς και καινοτόμους καλλιτέχνες της σύγχρονης μουσικής, τον Γερμανό παραγωγό και συνθέτη Christian Löffler, ο οποίος συναντάει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος το κορυφαίο σύνολο σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα, το Ergon Ensemble, για ένα μοναδικό live στις 24 Ιανουαρίου, που θα ενώσει δύο φαινομενικά ετερόκλητους κόσμους.
Σε συνέχεια της κυκλοφορίας του άλμπουμ του με τίτλο Parallels από την Deutsche Grammophon, στο οποίο επανεπεξεργάζεται κλασικά κομμάτια σπουδαίων συνθετών, όπως οι Μπαχ, Μπετόβεν, Σοπέν, Βάγκνερ, Σμέτανα και Μπιζέ, και τα εντάσσει σε down tempo ηχοτοπία, ο πολυπράγμων Löffler επιστρέφει στην Αθήνα για μια άκρως ενδιαφέρουσα σύμπραξη. Μουσικές από διαφορετικούς αιώνες, ήχοι από κονσόλες και έγχορδα «συγκρούονται» επί σκηνής σε μια συναυλία που είναι πλαισιωμένη με οπτικοακουστικά εφέ που θα δημιουργήσουν μια καθηλωτική εμπειρία.
Η επιτυχημένη σειρά μουσικών εκδηλώσεων Lighthouse Sessions συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Ο συνθέτης και ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης καλεί καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα της εγχώριας μουσικής σκηνής σε έναν μουσικό διάλογο ανοιχτό στον αυτοσχεδιασμό και την πειραματική διάθεση. Πρώτοι καλεσμένοι του ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης (23/01) σε μια πλούσια σε ήχους και ρυθμούς συναυλία και ο τραγουδοποιός Ορφέας Περίδης (13/02).
Οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, επιστρέφουν για πέμπτη χρονιά. Τρεις σκηνοθέτιδες της νέας γενιάς καταπιάνονται με τρία θεατρικά κείμενα-σταθμούς που θέτουν στο επίκεντρο τη μητρότητα και τη συναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου, όπως αυτή άρρηκτα συνδέεται με την πρωταρχική εμπειρία. Η πρεμιέρα θα γίνει τον Φεβρουάριο με το αριστούργημα του Ευγένιου Ο’ Νηλ, «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. Ακολουθούν ο «Πατέρας» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη, και η «Αλκηστις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Ελενας Μαυρίδου.
Χορεύοντας στον πάγο
Οι επίδοξοι πατινέρ μπορούν να συνεχίσουν να στροβιλίζονται στον πάγο στο Παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ (έως τις 06/02), ενώ οι λέσχες ανάγνωσης (παιδιών, εφήβων και ενηλίκων), τα αθλητικά προγράμματα και τα εργαστήρια κολάζ, «Φτιάξε τη δική σου αφίσα», χαρακτικής και πολλά άλλα συνεχίζονται όλο τον χειμώνα και σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε!
Ο ρόλος της τυπογραφίας στην Επανάσταση του 1821
Εως τις 27/02, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ, παρουσιάζει στο Αίθριο του 4ου ορόφου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την έκθεση με τίτλο «Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης», αναδεικνύοντας τον ρόλο της τυπογραφίας στα κρίσιμα χρόνια της Επανάστασης του 1821.
Ποια είναι τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης; Πότε ξεκινά και ποια είναι η διάρκεια της λειτουργίας τους; Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τη λειτουργία τους; Ποια είναι η συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση; Η εγκατάσταση και η λειτουργία τυπογραφείων στον επαναστατημένο ελλαδικό χώρο ξεκινούν λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξη του Αγώνα. Καθώς πρόκειται για -σχεδόν στο σύνολό τους- βραχύβια εγχειρήματα, τα τυπογραφεία γίνονται γνωστά και καθιερώνονται ιστορικά από τους τόπους όπου λειτουργούν: Καλαμάτα, Κόρινθος, Υδρα, Μεσολόγγι, Αθήνα, Ψαρά, Ναύπλιο, Αίγινα. Τα τυπογραφεία από το 1821 έως το 1827 υπηρετούν ποικιλοτρόπως τους σκοπούς της Επανάστασης, παρά τις δυσκολίες σε θέματα τόσο τεχνικού εξοπλισμού όσο και ανθρώπινου δυναμικού.
Σαράντα τέσσερα μικρά κατά το μάλλον ή ήττον βιβλία, επτά εφημερίδες και τουλάχιστον διακόσια είκοσι μονόφυλλα αποτελούν την παραγωγή των τυπογραφείων αυτών. Αντιπροσωπευτικά δείγματά τους, προερχόμενα από τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, παρουσιάζονται σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναδεικνύοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η τυπογραφία στα κρίσιμα εκείνα χρόνια.
Παράλληλα, διοργανώνεται έκθεση με τίτλο «Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στη διαμόρφωση του νέου ελληνικού κράτους». Εργα επιφανών στοχαστών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού (Λοκ, Βολταίρος, εγκυκλοπαιδιστές, Μπεκαρία κ.ά.) παρουσιάζονται συνδυαστικά με τις μεταφράσεις τους στα ελληνικά από εξίσου σημαντικούς εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Ευγένιος Βούλγαρης, Ρήγας Βελεστινλής και Αδαμάντιος Κοραής). Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Το μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Νεότερη Ευρώπη».
Μπορείτε να επισκέπτεσθε τις εκθέσεις καθημερινά έως τις 27 Φεβρουαρίου από τις 9.30 έως τις 20.00.
Info
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βΖρείτε στην ιστοσελίδα snfcc.org/Winter2022 και στις σελίδες στα social media @SNFCC.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr