Η ζωή της ξεκίνησε με δυσκολίες, όμως η χαρισματική Εντίθ Τζιοβάνα Γκασιόν – όπως ήταν το αρχικό της όνομα – δεν άργησε να ξεχωρίσει.
Γεννήθηκε στο 20ο διαμέρισμα του Παρισιού, όμως η μητέρα της την άφησε στην δική της μητέρα, καθώς αδυνατούσε να τη φροντίσει. Ούτε η γιαγιά της όμως ήταν σε θέση να της δώσει ανατροφή, καθώς ήταν αλκοολική.
Πριν φύγει για τον πόλεμο, ο πατέρας της Πιάφ την πήγε στη δική του μητέρα, στη Νορμανδία. Εκείνη λειτουργούσε έναν οίκο ανοχής, όπου η Εντίθ πέρασε τα παιδικά της χρόνια με τη φροντίδα που της παρείχαν οι εκδιδόμενες. Από τα τρία ως τα επτά της χρόνια, η Πιάφ έπασχε από κερατίτιδα, που της προκαλούσε τύφλωση.
Το 1929 και σε ηλικία 14 ετών, ξεκίνησε να τραγουδά, συνοδεύοντας τον περιοδεύοντα καλλιτέχνη πατέρα της ανά τη Γαλλία. Συνέχισε τραγουδώντας στους δρόμους του Παρισιού, και ειδικότερα κοντά στα καμπαρέ της Πιγκάλ.
Η Πιάφ γέννησε μια κόρη στα 17 της χρόνια, η οποία όμως πέθανε ως μωρό σε ηλικία δύο ετών. Ωστόσο, η τραγική αυτή εμπειρία δεν την έκανε να παρατήσει τα όνειρά της.
Το ταλέντο της ξεχώρισε και σιγά-σιγά η «πιτσιρίκα» (ονομάστηκε έτσι λόγω της μικροσκοπικής της σιλουέτας) βρήκε το δρόμο προς τα κλαμπ του Παρισιού. Πρωτοεμφανίστηκε στο Λε Ζερνί, στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου και της δόθηκε το προσωνύμιο «Πιάφ», που σημαίνει σπουργίτι.
Γρήγορα έγινε περιζήτητη, χάρη στη χαρακτηριστική βραχνάδα της φωνής της. Συνεργάστηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Σαρλ Αζναβούρ, ο Ζαν Κοκτό ή ο Αργεντινός Αταουάλπα Γιουπανκί. Ήταν επίσης στενή φίλη με μεγάλους μουσικούς της αμερικάνικης σκηνής, όπως ο Λούις Άρμστρονγκ και ο Ντιουκ Έλινγκτον.
NICK HARKAWAY στον ΕΤ: «Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι δυστυχώς επίκαιρος»
Η Πιάφ κατηγορήθηκε ως συνεργάτιδα των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς σημείωσε μεγάλη επιτυχία εκείνα τα χρόνια. Ωστόσο, παρέμεινε αγαπητή τόσο στο γαλλικό, όσο και στο διεθνές κοινό.
Για πολλά χρόνια ήταν εξαρτημένη στο αλκοόλ και τη μορφίνη, την οποία κατανάλωσε πρώτη φορά μετά το θάνατο του μεγάλου της έρωτα, του μποξέρ Μαρσέλ Σερντάν. Η Πιάφ πέθανε από ανεύρυσμα το 1963, σε ηλικία μόλις 47 ετών.
Η πολυτάραχη ζωή της Εντίθ Πιάφ και τα σπουδαία της τραγούδια καταγράφονται στην ταινία «Ζωή Σαν Τριαντάφυλλο» (2007) του Ολιβιέ Νταχάν, με τη Μαριόν Κοτιγιάρ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κακοκαιρία «Κάρμελ»: Πού θα χτυπήσει σήμερα – Τσουχτερό κρύο, χιόνια και καταιγίδες [εικόνες & βίντεο]
- ΗΠΑ: ‘Ερευνα των New Υork Τimes καταρρίπτει τον «καθαρό» πόλεμο του Ομπάμα
- Ρίτσαρντ Ρότζερς: Απεβίωσε ο αρχιτέκτονας του Κέντρου Πομπιντού – Η εμβληματική συνεργασία με τον Ρέντσο Πιάνο
- Προ των πυλών η μετάλλαξη Όμικρον – Υποχρεωτική τρίτη δόση και μάσκα παντού προτείνουν οι ειδικοί
- Μόσιαλος – Μετάλλαξη Όμικρον: Όσοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση εμβολίου, δεν θα πρέπει να έχουν λόγους ανησυχίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr