Ξεφυλλίζοντας τις 360 σελίδες του θα ανακαλύψετε πολλές αλήθειες και μυστικά του ελληνικού ροκ, που έρχονται στο φως για πρώτη φορά, θα ενημερωθείτε για την εξέλιξη του ροκ στην Ελλάδα από την εποχή των ορχηστρών και των μοντέρνων συγκροτημάτων έως τα rock groups, το new wave και το punk ή την alternative rock σκηνή. Πενήντα πρωταγωνιστές και συγκροτήματα αφηγούνται πρόσωπο με πρόσωπο και με το χέρι στην καρδιά τι συμβαίνει εδώ και μισό αιώνα χωρίς να μασάνε τα λόγια τους. Η εποποιία του Rock’n’Roll στην Ελλάδα, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, σ’ ένα πρωτότυπο βιβλίο, με την πένα ενός ένθερμου γνώστη της ροκ σκηνής, του δημοσιογράφου, αλλά και συλλέκτη δίσκων βινυλίου, Γιάννη Αλεξίου, που προσέγγισε το θέμα με σεβασμό και αγάπη.
Πέντε δεκαετίες γεμάτες ηλεκτρισμό, σημαντικά μουσικά γεγονότα, ιστορικές συναυλίες, ηχογραφήσεις, στέκια, clubs, αλλά και η ροκ συμπεριφορά και η ροκ σκέψη. Προσωπικότητες που άφησαν ανεξίτηλα το σημάδι τους στο ελληνικό ροκ και αφιέρωσαν τη ζωή τους σ’ αυτό χωρίς να «λοξοδρομήσουν», όπως οι Δημήτρης Πολύτιμος, Αλέκος Καρακαντάς, Δημήτρης Πουλικάκος, Λουκάς Σιδεράς, Γιάννης Δρόλοπας, Socrates Drank The Conium, Πελόμα Μποκιού, Σταύρος Λογαρίδης, Κώστας Τουρνάς, Δέσποινα Γλέζου, Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, Τάσος Φωτοδήμος, Θοδωρής Τρύφωνας, Ηλίας Ασβεστόπουλος, Τζόνι Βαβούρας, Λήτης, Γιώργος Βανάκος, Magic de Spell, Παρθενογένεσις, Κυριάκος Δαρίβας, Θοδωρής Δημητρίου, Παύλος Παυλίδης, Θάνος Ανεστόπουλος, Γιάννης Αγγελάκας, Ενδελέχεια, The Earthbound κ.ά. αποτυπώνουν την ιστορία του ελληνικού ροκ, όπως την έζησαν.
«Ενα όμορφο ταξίδι…»
«Η σχέση μου με το ελληνικό rock αρχίζει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να ανοίγει την πόρτα της μουσικής», σημειώνει ο Γιάννης Αλεξίου στον πρόλογο του βιβλίου του. «Κάπου εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ως μαθητής της Α’ Γυμνασίου ακούω τον πρώτο δίσκο, που είναι το “Μεταφοραί εκδρομαί ο Μήτσος” του Δημήτρη Πουλικάκου. Ηταν μια μουσική πρόταση του φίλου της εποχής Βασίλη Χριστοδούλου, δίσκο τον οποίο μου έγραψε σε μια 60άρα κασέτα Maxell… Η πρώτη μου επαφή με έναν πραγματικά αξιόλογο δίσκο ελληνικού rock ήταν καθοριστική. Λάτρεψα από το πρώτο κιόλας άκουσμα τη δουλειά του Δ. Πουλικάκου κι έμαθα απ’ έξω τα λόγια του δίσκου και τα τραγουδούσα. Την ίδια όμορφη εμπειρία είχα και με τα τραγούδια του δίσκου “Ζωντανοί Στο Κύτταρο” και ενθουσιάστηκα με το τραγούδι των Εξαδάκτυλος: “Το Ξεχασμένο Πηγάδι Καραδοκούσε Το Θύμα Του”. Από εκεί και πέρα μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα απέκτησα τον εμβληματικό δίσκο “Φλου” του Παύλου Σιδηρόπουλου με τους Σπυριδούλα αλλά και τους δίσκους των Socrates Waiting For Sοmething, των Πελόμα Μποκιού και λίγο αργότερα τους πρώτους δίσκους των Μουσικών Ταξιαρχιών και των Φατμέ. Το όμορφο ταξίδι είχε ξεκινήσει…».
Ποια όμως είναι η εποχή που άνθησε περισσότερο το ελληνικό ροκ;
Κάθε δεκαετία έχει τη δική της σφραγίδα, όμως στη δεκαετία του ΄70 παίχθηκε το δικό μας κλασικό rock. Οι πρώτες απόπειρες στα τέλη της δεκαετίας του ’60 γιγαντώθηκαν στα 70s όπου καταγράφηκαν με πολύ κόπο και αντίξοες σποραδικές ηχογραφήσεις των ηρώων που έπαιξαν rock στην Ελλάδα. Αν σκεφτούμε ότι ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ενώ ήταν περίπου μία δεκαετία στα πράγματα, μόλις το 1979 έβγαλε τον πρώτο μεγάλο δίσκο του ή τεράστια ονόματα στον χώρο όπως Πελόμα Μποκιού, Νοστράδαμος, Δ. Πουλικάκος, Ηρ. Τριανταφυλλίδης κ.ά. έκαναν μόνον ένα lp, είναι εύγλωττο πόσο ευνοϊκές συνθήκες βρήκαν. Ολα αυτά ήθελα να καταγράψω, χωρίς περικοπές, διά στόματος των πρωταγωνιστών της εποχής. Το ίδιο συνέβη με μουσικούς και συγκροτήματα στη δεκαετία του ’80 που το rock’n’roll εξελίχθηκε σε new wave και punk όπου και τότε τα γκρουπ τράβηξαν τον δικό τους Γολγοθά κι ευτυχώς που υπήρξαν κάποιες ανεξάρτητες εταιρίες και κατέγραψαν το ταλέντο τους, όπως οι Creep, Hitch-Hyke, FM Records. Ευτυχώς και στις δύο δεκαετίες η συναυλιακή δράση των μουσικών ήταν πολύ μεγάλη κι έτσι ο κόσμος χάρηκε το rock και το ταλέντο τους.
Σε ποιους απευθύνεται η έκδοση;
Το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται μόνο σε όσους θέλουν να θυμηθούν την εποχή αυτή, αλλά και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν την εποποιία του ελληνικού rock ’n’ roll που συνεχίζει να γράφει ιστορία με άξιους συνεχιστές.
Ποια είναι η κατάσταση του σημερινού ελληνικού ροκ;
Εχει τη δική του δυναμική και είναι πιο πληθωρικό από πλευράς ήχων. Η διαδικτυακή δυνατότητα δίνει την ευκαιρία στους μουσικούς να ακούσει πολύς περισσότερος κόσμος τη μουσική τους απ’ τον καιρό που περιορίζονταν κυρίως στις πωλήσεις δίσκων, αλλά πλέον είναι τόσοι πολλοί που χρειάζεται ψάξιμο ή προβολή του υλικού τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οποιος δεν έχει σχέση με αυτά ή έχει μικρή, τότε αυτοκαταργείται. Επίσης, υπάρχει σημαντικός αριθμός καταγραφής της δουλειάς τους από ανεξάρτητες εταιρίες, κυρίως σε βινύλιο. Το υλικό που παρουσιάζουν είναι γενικά πολύ ενδιαφέρον και διεκδικεί επίσης δάφνες στην ιστορία του ελληνικού Rock. Σε μερικές περιπτώσεις, όπως των 1000Mods, Planet Of Zeus, V.I.C., υπάρχει μεγάλο κοινό που τους ακολουθεί στα live κάτι που δίνει μια συνέχεια στην κίνηση του ’90 όταν συγκροτήματα όπως οι Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, Διάφανα Κρίνα μεγαλουργούσαν.
Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου Ελληνες ρόκερ;
Σημαίνει πολλά για μένα ο Δημήτρης Πολύτιμος που εκτός από συνεργάτης στους Drifting Around για τους οποίους έκλεινα δουλειά έως τη διάλυσή τους, ήταν φίλος, δάσκαλος και πολλά άλλα για μένα. Επίσης, είναι γνωστή η στενή σχέση μου με τους Socrates, τόσο με τον αείμνηστο Γιάννη Σπάθα όσο και τους Αντώνη Τουρκογιώργη και Γιώργο Τρανταλίδη. Ιδιαίτερο κομμάτι στη ζωή μου είναι η πολύ και δημιουργική παρέα που κάναμε επί σειρά ετών με τον Σταύρο Λογαρίδη.
Γενικότερα οι συνεντεύξεις με τους 50 μουσικούς και συγκροτήματα που περιέλαβα στο βιβλίο είναι αποτέλεσμα παρέας, συνεργασίας και φιλίας και όχι αυστηρά επαγγελματικής εργασίας. Το αποτέλεσμα των συνεντεύξεων που καταγράφηκε δείχνει εύκολο να καταγραφεί, αν γνωρίζεις καλά αυτόν που έχεις απέναντί σου, αλλά είναι πολύ δυσκολότερο από κάποιον που συναντάς για πρώτη φορά με τον σκοπό αυτό.
Ετοιμάζεις κάποιο άλλο μουσικό βιβλίο; Ή κάτι άλλο;
Δεν είμαι άνθρωπος του προγραμματισμού, για να ξεκινήσω ένα βιβλίο πρέπει να βγει μέσα από την ψυχή μου, να ασφυκτιώ και να το βάλω μπρος. Σε άλλες παραγωγές έχω συγκεντρώσει στη συλλογή μου έναν ικανοποιητικό αριθμό vintage μηχανημάτων και δεν ξέρω πού θα με οδηγήσει αυτό. Επίσης, είναι σε εκκρεμότητα μια έκθεση ζωγραφικής με έργα του παππού μου Κωνσταντίνου Νικολάου που δεν προλάβαμε να κάνουμε με τον Τάσο Μενεμενόγλου, που έφυγε τόσο ξαφνικά από τη ζωή. Αυτό τον καιρό ψηφιοποιώ το προσωπικό αρχείο του Πανιωνίου, με την προοπτική δημιουργίας ιντερνετικής βιβλιοθήκης σε συνεργασία με τον φίλο μου Κώστα Ζαφειρόπουλο και ίσως προκύψει ένα λεύκωμα.
Η συλλεκτική έκδοση «Οι Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock» αποκαλύπτει μεταξύ άλλων:
» Για ποιον έγραψε το «Πού Να Γυρίζεις» ο Παύλος Σιδηρόπουλος.
» Πώς έγινε τραγουδιστής ο Δημήτρης Πουλικάκος.
» Την κόντρα του Βλάση Μπονάτσου στους Πελόμα Μποκιού.
» Ποιο συγκρότημα έμεινε για δύο μήνες φυλακή στο εξωτερικό.
» Ποιος τραγουδιστής δεν μπήκε ποτέ στο αεροπλάνο στερώντας έτσι την καριέρα του συγκροτήματός του στην Αμερική.
» Ποιος έπαιξε πινγκ πονγκ με τους Rolling Stones.
» Από πού πήραν το όνομά τους οι 2002 GR.
» Ποιος έπαιζε με δανεικές κιθάρες στα 70s.
» Ποια πολιτική νεολαία απείλησε τους Socrates.
» Ποιο συγκρότημα έγινε επερώτηση στη Βουλή.
» Ποιος rocker υπήρξε ραδιοπειρατής.
» Τι συνέβη πραγματικά στην πρώτη συναυλία των Μουσικών Ταξιαρχιών.
» Εξαιτίας ποιου rocker παραιτήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.
» Ποιο συγκρότημα πέταγε πιπίλες στο κοινό του!
» Ποιος έκαψε όλα τα βινύλια του David Bowie!
» Ποιος ιστορικός δίσκος δεν απέδωσε ούτε δραχμή στον δημιουργό του.
» Τι ομάδα ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος και ποιες ποδοσφαιρικές ομάδες υποστηρίζουν οι πρωτοπόροι του ελληνικού Rock.
Tο βιβλίο προλογίζει ο Δημήτρης Πολύτιμος. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης ένα αδημοσίευτο συγκλονιστικό κείμενο του Δημήτρη Πολύτιμου γραμμένο σε δύσκολες συνθήκες το καλοκαίρι του ’68 για το pop-rock. Επιμέλεια: Νίκος Σταμπάκης.