Στην έκθεση, η ζωγραφική του Γιάννη Αδαμάκη και τα ποιήματα του Μιχάλη Γκανά, με τη συνεργασία της ιστορικού τέχνης Λουϊζας Καραπιδάκη συνδιαλέγονται με τις συλλογές του μουσείου, προσεγγίζοντας την απήχηση του Αγώνα του 1821 στις μέρες μας, ως βασικό στοιχείο μνήμης, ταυτότητας, αντίληψης και εικόνας.
«Η ”Αυλή των Θαυμάτων” της παλαιάς Αθήνας μεταμορφώνεται εσωτερικά κρατώντας τη μαγεία του κελύφους, για να φιλοξενήσει ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας», τόνισε χαιρετίζοντας στα εγκαίνια η υπουργός Πολιτισμού μιλώντας για «το αναγεννημένο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, που με μία νέα, σύγχρονη και πρωτότυπη επιστημονική και αισθητική προσέγγιση παντρεύει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το φυσικό και αστικό περιβάλλον και τις σύγχρονες τεχνολογίες και αναζωογονεί μια ιστορική γειτονιά μετατρέποντάς τη σε πολυχώρο ανάδειξης και προβολής της νεότερης υλικής και άυλης πολιτιστικής ιστορίας και κληρονομιάς της Ελλάδας».
Στην έκθεση «αντικείμενα από τις συλλογές του ΜΝΕΠ, καθώς και τρία αντικείμενα από τη Συλλογή Τατοΐου που αφορούν στη βασίλισσα Όλγα βρίσκουν τη θέση τους δίπλα σε πίνακες και στίχους: Μορφές αγωνιστών, σημαίες, φουστανέλες και τσαρούχια, όπλα και καράβια, κεντήματα, τάματα, ξυλόγλυπτα, φιγούρες του θεάτρου σκιών, αντικείμενα χρηστικά και της γιορτής. Ανάμεσά τους, παρατίθενται ως εμβληματικές σύγχρονες αναφορές στίχοι της ποίησης του Μιχάλη Γκανά και ζωγραφικές αφηγήσεις του Γιάννη Αδαμάκη» είπε η κ. Μενδώνη στα εγκαίνια, που έγιναν παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.
Η παρούσα έκθεση συνιστά, επεσήμανε η κ. Μενδώνη, το έναυσμα μιας σειράς εκδηλώσεων και δράσεων στο νέο συγκρότημα του Μουσείου, που «καθώς οι επιμέρους χώροι και οι λειτουργίες του σταδιακά αποδίδονται στο κοινό, θα εμπλουτίζονται διαρκώς και θα επεκτείνονται, δημιουργώντας έναν νέο και ισχυρό πόλο πολιτισμού στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας».