Πέντε σημεία του χάρτη, η Χίος, τα Τρίκαλα, η Σπάρτη, το Θύρρειο και η Ερμιόνη της Αργολίδας, αποκτούν νέα ή αναβαθμισμένα Αρχαιολογικά Μουσεία μετά τη θετική γνωμοδότηση του κτιριολογικού τους προγράμματος από το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σε αυτά τα πέντε νέα ή αναβαθμισμένα Α.Μ. θα βρουν στέγη πολύτιμα ευρήματα προερχόμενα είτε από τις αποκαλυπτικές σκαπάνες των ευρύτερων περιοχών είτε από τις αποθήκες των υπαρχουσών υποδομών παρουσιάζοντας- όπως υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε σχετική ανακοίνωση- «μία νέα, σύγχρονη μουσειακή αντίληψη, ανοικτή και προσβάσιμη όχι μόνον στους ειδικούς αλλά και στην κοινωνία».
Στο ευωδιαστό νησί της μαστίχας, το εμβληματικό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου «μπαίνει» σε τροχιά επέκτασης και αποκατάστασης. Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου και τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Εργων Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, το εμβαδόν της επέκτασης, στην οποία θα στεγαστούν νέοι εκθεσιακοί και αποθηκευτικοί χώροι, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τεχνικές εγκαταστάσεις, υπολογίζεται σε επιπλέον 1.960 τ.μ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το σύνολο των μελετών υπολογίζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021, προκειμένου το έργο να ενταχθεί το 2022 σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Τα Τρίκαλα αποκτούν νέο πολιτιστικό πυρήνα έκτασης 4,74 στρεμμάτων, όπου θα παρουσιάζονται η ιστορία και η αρχαιολογία της πόλης από την απώτατη αρχαιότητα ως τους νεότερους αιώνες. Σε αυτό τον νέο πολιτιστικό χώρο που εντάσσεται το πρόγραμμα μετατροπής του πρώην στρατοπέδου Πούλιου, θα δεσπόζει το πολυσυζητημένο Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων. Οι μελέτες για την αποκατάσταση του κτιρίου και τη μετατροπή του σε Διαχρονικό Μουσείο σχεδιάζεται να εκπονηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου το έργο της επισκευής και μετατροπής του κτιρίου σε μουσειακό χώρο να υλοποιηθεί στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027. Σημειώνουμε ότι στο πρόγραμμα μετατροπής του πρώην Στρατοπέδου Πούλιου εντάσσονται επίσης η δημιουργία του νέου Διαδραστικού Μουσείου Τεχνολογίας αλλά και μια νέα εικόνα αξιοποίησης του Λόφου Προφήτη Ηλία.
Η πυξίδα των νέων μουσείων «δείχνει» Σπάρτη. Το μεγαλόπνοο έργο αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της ομώνυμης πόλης, που είχε εξαγγελθεί από τον Σεπτέμβριο του 2020, φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά. Το έργο περιλαμβάνεται στη Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 4.550.000 ευρώ και στοχεύει στην αναγέννηση του πρώτου περιφερειακού μουσείου της νεότερης Ελλάδας. Στη γνωμοδότησή του, το Συμβούλιο Μουσείων έλαβε υπόψη την εγκριθείσα μουσειολογική μελέτη (9/2020), η οποία εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, με τα δεδομένα της προκαταρκτικής μελέτης δωρεάς του ΙΣΝ, καθώς και τη μελέτη του κτιριολογικού προγράμματος που εκπονήθηκε από το γραφείο του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Pianο. Το παρόν μουσείο θα συμπληρώνει και θα συλλειτουργεί με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, που πρόκειται να στεγαστεί στο κτίριο της ΧΥΜΟΦΙΞ. Ηδη είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση των οριστικών μελετών αποκατάστασης του κτιρίου προκειμένου το ίδιο το έργο να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Mε τη Μιμή Ντενίση η φιλανθρωπική εκδήλωση για τη διάσωση του Χοροθεάτρου «Δόρα Στράτου»
Την αλυσίδα των νέων κρατικών μουσείων συμπληρώνουν επιπλέον δύο. Το ένα αφορά αναβάθμιση του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Θυρρείου και το δεύτερο τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ερμιόνη. Το κτίριο του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου Θυρρείου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 χλμ. από τη Βόνιτσα. Σύμφωνα με την πρόταση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, προβλέπεται διπλασιασμός του κτιρίου εμβαδού μικτής επιφάνειας 400 τ.μ. καθώς και υπόγεια επέκταση έως 200 τ.μ., προκειμένου να εκτεθούν τα σημαντικότερα ευρήματα από τις ανασκαφικές έρευνες του αρχαίου Θυρρείου, ανάμεσα στα οποία και πολλές επιγραφές, με σημαντικότερη αυτή της συνθήκης Αιτωλών και Ρωμαίων του 212 π.Χ.
Τέλος, η Ερμιόνη της Αργολίδας εμπλουτίζει τα σημεία ενδιαφέροντος με τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου το οποίο θα στεγαστεί σε ιστορικό κτίριο της πόλης που λειτουργούσε ως Δημοτικό Σχολείο από το 1932 έως το 1999. Κατόπιν στέγασε το Δημαρχείο Ερμιόνης από το 1999 έως και το 2010, ενώ σήμερα λειτουργούν υπηρεσίες της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης. Με τη νέα πρόταση για αλλαγή χρήσης σε Α.Μ. οργανώνεται η λειτουργία του διατηρώντας την υφιστάμενη διαρρύθμιση στο εσωτερικό του σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τρόμος για γυναίκα στην παραλία της Αγίας Μαρίνας: Της επιτέθηκαν και το μετέδιδαν live
- Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Πού θα «χτυπήσουν» τα ακραία φαινόμενα
- Αντικειμενικές αξίες: Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, ποιες θα δουν μείωση [παραδείγματα]
- Αποκάλυψη Ε.Τ.: Πού θα στείλει ο Ερντογάν το Γιαβούζ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter