Ο Λιου Σιαομπό ήταν προηγουμένως φυλακισμένος για οκτώ χρόνια για «υπονομευτικές δραστηριότητες» κατά της κινεζικής κυβέρνησης.
Ο Λιου έγινε ο πρώτος νομπελίστας Ειρήνης, ο οποίος πέθανε στερούμενος την ελευθερία του, μετά τον Γερμανό ειρηνιστή Καρλ φον Οσιέτσκι, που είχε φύγει από τη ζωή το 1938 σε νοσοκομείο, κρατούμενος των ναζί, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Σενγιάνγκ, ο Λιου εμφάνισε ταυτόχρονη ανεπάρκεια πολλών οργάνων και οι προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν, δεν είχαν αποτέλεσμα.
Ο Λιου -ο οποίος καταδικάστηκε το 2009 να εκτίσει ποινή κάθειρξης 11 ετών για «υποκίνηση της ανατροπής της κρατικής εξουσίας», είχε συμβάλει στη σύνταξη της λεγόμενης «Χάρτας 08», η οποία καλεί να υπάρξουν σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.
Πρόσφατα, ο Λιου μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο στη Σενγιάνγκ. Προ ημερών η Γερμανία πρότεινε στο Πεκίνο να εγκρίνει τη μεταφορά του σε νοσοκομείο στη δική της επικράτεια, για να του παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες.
Αντίδραση από τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ
Η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον θάνατο του νομπελίστα Ειρήνης Λιου Σιαομπό, δήλωσε η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, η οποία απονέμει τα βραβεία.
«Το βρίσκουμε βαθιά εξοργιστικό το ότι ο Λιου Σιαομπό δεν διακομίστηκε σε κάποιο νοσοκομείο, όπου θα μπορούσαν να του παρασχεθούν οι κατάλληλες ιατρικές φροντίδες, πριν μπει στην τελική φάση» του καρκίνου στο ήπαρ, τόνισε η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.
«Η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον πρόωρο θάνατο» του Κινέζου διαφωνούντα, προσέθεσε η ίδια σε δήλωσή της, η οποία εστάλη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ο ΟΗΕ για τον Σιαομπό
Ο Κινέζος διαφωνών Λιου Σιαομπό, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, ήταν και θα παραμείνει κάποιος που εμπνέει, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, εκφράζοντας τη «βαθιά θλίψη» του για τον θάνατο του νομπελίστα Ειρήνης.
«Το κίνημα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο έχασε έναν αφοσιωμένο μαχητή, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρηνικά και με συνέπεια, ο οποίος φυλακίστηκε, διότι ύψωσε το ανάστημά του για να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις του» τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
Για τον Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, ο Λιου και η σύζυγός του, Λιου Σιά, αποτέλεσαν ένα γενναίο και αφοσιωμένο ζευγάρι. Ο ίδιος κάλεσε τις Αρχές της Κίνας να εγγυηθούν την ελευθερία της να ταξιδεύει εντός και εκτός της χώρας.