Οι βάσεις είχαν ήδη μπει για να χαρακτηρίζεται η διαδρομή του από κοσμοπολίτικο αέρα σε κάθε σταθμό, από την Πενσιλβάνια έως τη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, αλλά και το νησί των Σπετσών, όπου κάνει διακοπές στο σπίτι της οικογένειας πάνω από τις σχολές. Νέος, φωτογενής, με πτυχία και άριστα αγγλικά, ντυμένος με καλοραμμένα ρούχα μοιάζει να έχει πεταχτεί από κάποιο καφέ στην περιοχή της Wall Street ή από κάποια μπουτίκ στην 5η Λεωφόρο.
Ωστόσο, με όλο αυτό το πακέτο αντισυριζαϊκών χαρακτηριστικών ο «αλεξιπτωτιστής της πολιτικής», όπως τον χαρακτηρίζουν πολλοί, θέλει να προσγειώσει το λαμπερό του αλεξίπτωτο στη μουντή πλατεία Κουμουνδούρου, σχετικά με την οποία μέχρι πριν από λίγους μήνες πιθανόν να μην ήξερε ούτε προς τα πού πέφτει.
Καλοκαίρι στις Σπέτσες
Τον ανακάλυψε όμως ο Αλέξης Τσίπρας και του πρότεινε να είναι υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας για την Ομογένεια στην 9η μη εκλόγιμη θέση κι εκείνος δέχτηκε να πάρει το «βάπτισμα του πυρός» στην πολιτική. Στη συνέχεια, όμως, τον «ανακάλυψε» ο Παύλος Πολάκης, με τον οποίο έχουν οικογενειακούς δεσμούς, ως ιδανικό υποψήφιο ηγέτη. Στις πρώτες του εμφανίσεις, στα ελληνικά media, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής, συνοδευόταν από τον πατέρα του, Θεόδωρο Κασσελάκη, και σε όποιον τον αναζητούσε μέσα στο καλοκαίρι έλεγε: «Είμαι διακοπές στο σπίτι μου στις Σπέτσες».
Ξαφνικά βρέθηκε στους Τάφους των Βενιζέλων στα Χανιά -απ’ όπου κατάγεται ο πατέρας του και η γιαγιά του έχει σπίτι στην Κίσσαμο- να κάνει θορυβώδη εκκίνηση της προεκλογικής του εκστρατείας, ταράζοντας τα λιμνάζοντα ύδατα στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, που έως τότε ήταν άνευρη και περνούσε στα «ψιλά» των δελτίων ειδήσεων. Είχε προηγηθεί το βίντεο με το οποίο αυτοπαρουσιάστηκε στους ψηφοφόρους με άψογη σκηνοθεσία και ακριβή παραγωγή προκαλώντας έκπληξη με την πρώτη ανάγνωση και πολλά ερωτήματα με τη δεύτερη.
Το «παραδικαστικό», το οποίο ανέφερε ως αιτία της οικονομικής καταστροφής της οικογένειάς του, η απόφασή του να αφήσει την Goldman Sachs στην οποία κατάλαβε «την αλαζονεία του κεφαλαίου» και το καράβι που αγόρασε «με προσωπική εγγύηση» άφησαν πολλές απορίες για τον νεαρό υποψήφιο που πλασάρεται ως εφοπλιστής.
«Who is Kasselakis;»
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
To περασμένο Σαββατοκύριακο η ελίτ της Ομογένειας από κάθε γωνιά της Αμερικής συναντήθηκε στα μυθικά Χάμπτονς της Νέας Υόρκης στο ετήσιο φιλανθρωπικό Blue Dream Gala, που διοργανώνει o father Alex Karloutsos. Ελληνοαμερικανοί με προσωπική περιουσία έως και κάποιων δισεκατομμυρίων δολαρίων έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση και ρωτήθηκαν από τους ελάχιστους Αθηναίους προσκεκλημένους αν γνωρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς η υποψηφιότητά του κέντριζε ήδη το ενδιαφέρον των ελληνικών ΜΜΕ. «Who is Kasselakis;» (Ποιος είναι ο Κασσελάκης;), απαντούσαν όλοι, αφού πρώτη φορά άκουγαν το όνομά του. Ισως τους πιο στενούς δεσμούς στις ΗΠΑ ανέπτυξε ο νεαρός υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την οικογένεια Διαματάρη, που εκδίδει την ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ».
Αφορμή για τη γνωριμία αυτή στάθηκε η κόρη του Αντώνη Διαταμάρη, Βανέσα, καθώς σπούδασαν στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ετσι, ο κ. Κασσελάκης άρχισε να αρθρογραφεί για διάφορα θέματα τόσο στον «Εθνικό Κήρυκα» όσο και στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «National Herald» με μια ωριμότητα δυσανάλογη για την ηλικία του, όπως λέει ο Ηρακλής Διαματάρης μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. «Γνωρίζω τον Στέφανο Κασσελάκη εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Τον γνώρισα κατά την περίοδο που φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια (UPenn), όπου και η αδελφή μου σπούδαζε τότε. Πάντα ξεχώριζε για την ωριμότητά του, πέρα από την πραγματική του ηλικία. Στο παρελθόν, είχε συνεισφέρει με τις απόψεις του στον “Εθνικό Κήρυκα”, ωστόσο, σταδιακά αποσύρθηκε λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων», σημειώνει ο κ. Διαματάρης και δεν κρύβει την έκπληξή του για την απόφασή του να μπει στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα. «Η απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μού έκανε εντύπωση. Ως εκδότης και διευθυντής του “Εθνικού Κήρυκα”, του εύχομαι όλη την επιτυχία, όπως θα έκανα για κάθε Ελληνα που ζει στο εξωτερικό. Αν δεν κάνω λάθος, ο Στέφανος έχει ζήσει για αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη και μετακινείται συχνά μεταξύ Νέας Υόρκης και Φλόριντα», σημείωσε ο Ηρακλής Διαματάρης.
Οταν είχε ρωτηθεί ως παιδί, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί στο μέλλον με την πολιτική. Το 2008 δούλεψε για ένα διάστημα ως εθελοντής στην καμπάνια του Τζο Μπάιντεν, ενώ ξεκίνησε να γράφει άρθρα όταν ήταν ακόμα 18 ετών. «Η σχέση μου με τον “Εθνικό Κήρυκα” ξεκίνησε το 2006, όταν άρχισα να γράφω τη “Στήλη του Φοιτητή”. Ημουν ένας νέος απόδημος, ο οποίος είχε αναγκασθεί να “δραπετεύσει” στην Αμερική για να εκπληρώσει τα όνειρά του. Είχα φύγει από την Ελλάδα λίγα χρόνια νωρίτερα, 14 ετών, για να έρθω ως οικότροφος μαθητής στο Λύκειο Phillips Academy στη Μασαχουσέτη, όταν εκείνο μου έδωσε πλήρη υποτροφία και την ευκαιρία-διέξοδο να γίνω απόδημος», είχε γράψει ο ίδιος προσθέτοντας: «Στην εγκατάστασή μου βόρεια της Βοστόνης με αγκάλιασε η Ομογένεια, παρέχοντάς μου ένα νέο σπίτι, μακριά από το σπίτι. Αλλά και ένα καλύτερο σπίτι από αυτό που άφησα πίσω – δηλαδή από αυτό που θα κατέρρεε λίγα μόλις χρόνια αργότερα ως απόρροια της διαφθοράς και κακοδιαχείρισης δεκαετιών, δημιουργώντας ένα τεράστιο κύμα νέων αποδήμων που και αυτοί με τη σειρά τους κυνήγησαν την τύχη τους στο εξωτερικό».
Οταν παρομοίαζε τον Τσίπρα με τον Τραμπ
Οπως έχει πει ο ίδιος, μέσω της αρθρογραφίας του, είχε υποστηρίξει στο παρελθόν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς τον είχε γνωρίσει μέσω του Αντώνη Διαματάρη.
Σε ανύποπτο χρόνο είχε στρέψει, μάλιστα, τα πυρά του κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο παρομοίαζε με τον Ντόναλντ Τραμπ με άρθρο του στον «Εθνικό Κήρυκα» πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 επισημαίνοντας ότι είναι και οι δύο καλοί στο σόου και ότι, αν οι πολίτες ψήφιζαν με παραδοσιακά κριτήρια (πολιτικές πράξεις, εμπειρία, δηλώσεις, γκάφες), κανένας από τους δύο δεν θα είχε πιθανότητα να εκλεγεί. Στο ίδιο άρθρο είχε προβλέψει ότι οι πολίτες θα εξέλεγαν ξανά τον Αλέξη Τσίπρα «παρότι δεν τήρησε τις προηγούμενες προεκλογικές του δεσμεύσεις» και είχε επισημάνει ότι «η έλλειψη εμπειρίας του φάνηκε στην έλλειψη ικανότητας εμπιστευόμενος την τύχη της χώρας του σε έναν εγωπαθή σελέμπριτι καθηγητή (σ.σ.: τον Γιάνη Βαρουφάκη)». Από τα βέλη του δεν γλίτωσαν όμως ούτε οι Ελληνες ψηφοφόροι για τις επιλογές τους. «Στην Ελλάδα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν είναι αρκετά εκλεπτυσμένο (υψηλού επιπέδου) για να καταλάβουν τι πολιτικά πιστεύω έχουν κι αυτό δεν είναι δικό τους λάθος», είχε γράψει στις 11 Σεπτεμβρίου του 2015.
Η μητέρα του και το «αμερικάνικο όνειρο»
Αμυδρή ανάμνηση έχουν κάποιοι Ελληνες στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ από τη μητέρα του Στέφανου Κασσελάκη, Ευαγγελία, καθηγήτρια Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. «Εχουμε πολλά χρόνια να τη δούμε και αναρωτιόμαστε τι απέγινε», λένε Ελληνες κάτοικοι της πόλης στον «Ε.Τ.» της Κυριακής προσθέτοντας: «Εχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ερχόταν στην εκκλησία και συναναστρεφόταν κάποιους ομογενείς. Η ίδια μάς είχε πει ότι ήταν πολύ πλούσια στην Ελλάδα, αλλά η οικογένειά της τα έχασε όλα και ήρθε στην Αμερική να ξεκινήσει από την αρχή». Το πολυθρύλητο «american dream», που έχουν για σημαία στις ομιλίες τους οι Αμερικανοί πολιτικοί, ακόμα και ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, ενέπνευσε, καθώς φαίνεται, τον Στέφανο Κασσελάκη, που θέλει να το… μεταφράσει στα ελληνικά και να δημιουργήσει ένα καινούργιο «ελληνικό όνειρο», όπως λέει στις τοποθετήσεις του. Για κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «κόκκινο πανί» και για κάποιους άλλους ελπίδα για ανάκαμψη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το κουρασμένο αριστερό ακροατήριο ξύπνησε από τον λήθαργο και τον τελευταίο λόγο θα έχει, όπως πάντα, η κάλπη.
Ειδήσεις σήμερα
Μενδώνη στον ΕΤ: Τέλος στο επιχείρημα ότι τα Γλυπτά είναι καλύτερα διασφαλισμένα στο Λονδίνο
6 μέτρα για ακρίβεια ρεύμα, θέρμανση – Τι ακολουθεί το Market Pass
Σπαρτιάτες: «Εμφύλιος» για το… ταμείο