Το πρώτο δίμηνο της νέας κυβέρνησης μπορεί να μην ήταν το καλύτερο ξεκίνημα μετά το συντριπτικό 41%, ωστόσο ήταν ένα διάστημα κατά το οποίο πολλά υπουργεία έχουν κάνει την προετοιμασία ώστε το φθινόπωρο να υπάρξει ένα «μεταρρυθμιστικό νομοθετικό μπαράζ». Το οποίο με τη σειρά του φιλοδοξεί να είναι τα θεμέλια ενός νέου κράτους, σύγχρονου και αρωγού στην καθημερινότητα του πολίτη.
Αντιπυρική πολιτική
Ο θλιβερός απολογισμός από τις φετινές πυρκαγιές, εκτός απ’ τα «αφύσικα» φαινόμενα, περιλαμβάνει και συμπεράσματα, τα οποία οδηγούν σε δραστικές αλλαγές, όσον αφορά στην αντιπυρική πολιτική και την προστασία των δασών. Εκτός των 1.200 προσλήψεων (πυροσβεστών και δασικών) και την ενίσχυση των εναέριων μέσων (Canadair, ελικόπτερα, Drown), αναμένεται η αλλαγή του συντονισμού και της πρόληψης, αλλά και της κατάσβεσης. Ο ρόλος των Δασαρχείων αναβαθμίζεται και δημιουργούνται νέοι συντονιστικοί κρίκοι σε έναν ούτως ή άλλως σύνθετο μηχανισμό, στον οποίο εμπλέκονται υπουργεία, Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., Στρατός και ΟΤΑ.
Το πρώτο βήμα για την ενίσχυση του ΕΣΥ είναι η δραστική βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΕΚΑΒ. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο από το δίδυμο Μ. Χρυσοχοΐδη – Μ. Θεμιστοκλέους κι ακολουθούν η ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και των νοσοκομειακών υποδομών. Ο Κ. Πιερακάκης έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για τη χρήση του άρθρου 28, ώστε να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, μέσω διακρατικών συμφωνιών. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 θα ξεκινήσει -εντός της 4ετίας- όταν ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Δικαιοσύνη
Ιδιαίτερη σημασία έχει το νομοσχέδιο του Γ. Φλωρίδη με το οποίο επιταχύνεται η απόδοση της Δικαιοσύνης (στόχος η έκδοση αποφάσεων σε 500 μέρες), αυστηροποείται ο Ποινικός Κώδικας και επιχειρείται να μπει τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας που κυριαρχεί στην πλειοψηφία της κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό, π.χ., ότι με τον νέο νόμο ακόμα και όσοι διαπράττουν πλημμελήματα θα εκτίουν μέρος της ποινής τους στη φυλακή, εφόσον η ποινή είναι μεγαλύτερη του ενός έτους.
Το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών και της Ν. Κεραμέως φέρνει δυο τομές:
- Διευρύνει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και προβλέπει μπόνους παραγωγικότητας για τους καλούς δημοσίους υπαλλήλους.
- Αλλάζει ριζικά τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η απόδοση της οποίας θα μετριέται και θα απεικονίζεται πλέον ανά δήμο και περιφέρεια. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα που σχετίζεται και με τις πύρινες πληγές του φετινού καλοκαιριού είναι πως θα υπάρχει συγκεκριμένη ευθύνη για κάθε οικόπεδο ή ρέμα το οποίο δεν καθαρίζεται κατά την αντιπυρική περίοδο. Οπως θα υπάρχει και σύνδεση με χρηματοδοτικά εργαλεία προς κάθε δήμο, ώστε να υπάρχει επιβράβευση ή αποθάρρυνση, ανάλογα με τις επιδόσεις του καθενός.
Ο Χρ. Σταϊκούρας έχει έτοιμο το χρονοδιάγραμμα για την ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα μπουν στα δρομολόγια τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία από τα συνολικά 1.300 λεωφορεία (ηλεκτρικά και φυσικού αερίου) που περιλαμβάνει η συνολική παραγγελία.
Το νομοσχέδιο του Α. Γεωργιάδη για τις αλλαγές στην απασχόληση είναι έτοιμο και όπως λένε κυβερνητικές πηγές, «είναι από τα νομοσχέδια που υλοποιούν συμπληρωματικά την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της Ν.Δ. για καλύτερους μισθούς». Το δικαίωμα στην προαιρετική αλλά ασφαλισμένη δεύτερη δουλειά και η αντιμετώπιση της μαύρης ή υποδηλωμένης εργασίας, χωρίς να υπονομεύει το οκτάωρο, δίνει τη νόμιμη πια δυνατότητα σε όσους θέλουν και μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους.
Νέες ταυτότητες
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις νέες ταυτότητες δεν θα αποκαταστήσει μόνο το κύρος της χώρας στις διεθνείς μετακινήσεις, αλλά θα είναι και μια συνειδητή σύγκρουση με τον παραλογισμό, τη συνωμοσιολογία και τις ψεκασμένες θεωρίες πολιτικών ή παραθρησκευτικών κύκλων. Οι προειδοποιήσεις του Γ. Οικονόμου, αλλά και τα όσα είπε προχθές ο Κ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θεωρούνται ενδεικτικά της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης.
Η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και η επιστροφή σε πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών παραμένουν μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.
Είναι φανερό ότι το Μ. Μαξίμου επιχειρεί μια φθινοπωρινή αντεπίθεση με διπλό στόχο: Αφενός να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις από το κακό ξεκίνημα του πρώτου διμήνου, αφετέρου -και κυρίως- να ξεδιπλώσει το πρόγραμμα και την πολιτική της, με αιχμή την καθημερινότητα των πολιτών και το χτίσιμο ενός νέου, σύγχρονου κράτους, απαλλαγμένου από τις παθογένειες και τις ανεπάρκειες του «παλιού κράτους».
Η ανάπτυξη και η καλή πορεία της οικονομίας όχι μόνο δεν μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο, αλλά είναι πεποίθηση του Μ. Μαξίμου πως θα είναι ένα ακόμα όπλο -μαζί με ένταση των ελέγχων για αισχροκέρδεια- για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού στα τρόφιμα, που επιμένει και δυσκολεύει τα νοικοκυριά.
Πολυεπίπεδος εκσυγχρονισμός
Το επόμενο Σάββατο ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ θα παρουσιάσει τις πτυχές και τις λεπτομέρειες του «πολυεπίπεδου εκσυγχρονισμού» που έχει σχεδιαστεί, έχοντας και μια κρυφή ελπίδα: Μήπως την προηγούμενη μέρα ο ένας από τους τρεις διεθνείς οίκους που καθορίζουν την αξιολόγηση των οικονομιών έχει δώσει το πρώτο «ναι» για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία θεωρείται δεδομένη, από την κυβέρνηση και τις αγορές. Ομως, αν έχει υπάρξει το πρώτο από τα τρία κρίσιμα «ναι» πριν ανέβει ο Κ. Μητσοτάκης στο βήμα της ΔΕΘ, είναι προφανές ότι το κλίμα θα είναι διαφορετικό.