Το θέμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης θεωρείται ακόμα ένα στοίχημα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος στον Ε.Τ., έχει σεβαστεί απεριόριστα το αυτοδιοίκητο και την αυτονομία του ελληνικού πανεπιστημίου, αλλά και οι διοικήσεις πρέπει να κάνουν όσα προβλέπονται από τον νόμο για την ασφάλεια και την ουσιαστική λειτουργία τους ως ακαδημαϊκοί χώροι.
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, βρίσκεται στην Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό που αναμένεται εκτός των άλλων είναι να τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους και κυρίως οι διοικήσεις των Ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας, έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε περιστατικά σαν αυτά που έχουν διαδραματιστεί τα τελευταία 24ωρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί σε 4 άξονες για τα πανεπιστήμια:
- Την πρόληψη μέσω ελεγχόμενης εισόδου στους πανεπιστημιακούς χώρους με την αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών εργαλείων της εποχής.
- Την αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες φοιτητές, που θα μπορεί να φτάνει μέχρι και τη διαγραφή.
- Την επιβάρυνση με το κόστος αποκατάστασης σε όσους παραβάτες προκαλούν φθορές γιατί είναι αδιανόητο τη ζημιά να την πληρώνουν οι πολίτες. Αυτό θα μπορεί να καταλογίζεται μέσω της ΑΑΔΕ.
- Συνέπειες για τις πρυτανικές αρχές που δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόμου.
Οπως υπενθυμίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, με νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταργήθηκε το 2019, χωρίς αστερίσκους, προϋποθέσεις, παρενθέσεις και υποκατηγορίες, το άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια. Υπογραμμίζουν επίσης ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν είχε υπερψηφίσει αυτόν τον νόμο τώρα έρχεται και κάνει κριτική.
Από τότε, λένε οι ίδιοι, έχουν γίνει άπειρες επιχειρήσεις εντός και εκτός πανεπιστημίων με τη σύλληψη όσων παρανομούν, ενώ έχουν εκκενωθεί και εκατοντάδες καταλήψεις. Και μάλιστα αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι ποτέ δεν έλειψε το πολιτικό θάρρος στη συγκεκριμένη κυβέρνηση και όταν νομοθετήματά της χρήζουν επικαιροποίησης αυτό και πράττει. Οπως και τώρα.
Αναφορικά με τις πρυτανικές αρχές, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι αυτό που πάντα επιζητούν είναι η συμμαχία και με τον ακαδημαϊκό κόσμο, αλλά και με τους φοιτητές. Ομως, υπογραμμίζουν ότι στον συγκεκριμένο χώρο δεν υπάρχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, ειδικά από εκείνους που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, όπως οι πρυτάνεις, υπενθυμίζοντας ότι το 2021 έλαβαν 10 εκατομμύρια ευρώ για την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο 8 από τα 24 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν καταθέσει σχέδια ασφαλείας τα οποία αφορούν τη χαρτογράφηση κάθε χώρου και τον βέλτιστο τρόπο φύλαξης.
«Αριστερόστροφος φασισμός»
Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τα κόμματα στον χώρο της Αριστεράς για ιδεοληψίες και αυταρχικό τρόπο σκέψης. «Ο πολιτικός αυτός χώρος βαφτίζει την κατάληψη ως μια επαναστατική ενέργεια, επιθέσεις δολοφονικές τις αποκαλεί προβοκάτσιες, είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που ακόμα υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενα κυλικεία. Ολες αυτές οι φαιδρότητες ήρθε η ώρα να σταματήσουν», ήταν η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Στην κυβέρνηση δεν διστάζουν να μιλήσουν για τη χειρότερη μορφή φασισμού, τον «αριστερόστροφο φασισμό», και σε κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι αυτή η συζήτηση που έχει ανοίξει είναι ποινική και όχι ακαδημαϊκή.
Όπως μάλιστα επισημαίνουν, η συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα για τα θέματα του ασύλου και της ασυδοσίας που επικρατεί από ορισμένες πλευρές δεν γίνεται σε καμία άλλη προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα. Και εκφράζουν την απογοήτευσή τους γιατί η αντιπολίτευση στέκεται απέναντι.