Ο Σ. Κασσελάκης -όπως φάνηκε και χθες στην έναρξη του διαρκούς συνεδρίου- κατάφερε να ταράξει τα εσωκομματικά νερά του ΣΥΡΙΖΑ, να ανησυχήσει τους συνυποψηφίους του και να προκαλέσει το ενδιαφέρον ενός μέρους της ελληνικής γνώμης, παρά τις αρνητικές και απαξιωτικές εκτιμήσεις για το πρόσωπό του ή τις «γκρίζες» ζώνες της επαγγελματικής και πολιτικής του σταδιοδρομίας.
Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος που επετεύχθη για το σύστημα Τσίπρα που είναι εκείνο που προωθεί την υποψηφιότητα Κασσελάκη, όπως -προς ενόχληση των ανθρώπων του τέως προέδρου- εκτιμούν και συζητούν μεταξύ τους πολλά στελέχη του κόμματος.
Παρέμβαση
Δεν είναι όμως μόνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι γνωρίζουν και κάποιοι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και τι παίζεται. Την περασμένη Παρασκευή, ένας άνθρωπος των media που δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι θέλει ή έχει όφελος από το κακό του ΣΥΡΙΖΑ ή του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την υποψηφιότητα Κασσελάκη, προέβη στην εξής ανάρτηση:
«Στον υπαρκτό σοσιαλισμό, όταν μία βιομηχανία έλεγε θα κατασκευάσω 10.000 ζευγάρια παπούτσια, έπρεπε να πιάσει το πλάνο ακόμα και αν τα παπούτσια ήταν αταίριαστα. Σήμερα κάποιοι πεφωτισμένοι αντιλαμβάνονται την πορεία της Αριστεράς ως διαρκή κίνηση. Και ας είναι με την όπισθεν». Την ανάρτηση αυτή την έκανε ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης και τη συνόδευσε με μία κοινή φωτογραφία των Αλέξη Τσίπρα και Στέφανου Κασσελάκη. Η συγκεκριμένη ανάρτηση μάλλον δεν περιποιεί τιμή ούτε στον Αλέξη Τσίπρα ούτε στον Στέφανο Κασελάκη, που βρίσκονται στη φωτογραφία που τη συνοδεύει, επιβεβαιώνει ωστόσο δύο πράγματα:
» Πρώτον, πως η υποψηφιότητα Κασσελάκη, παρά την προσπάθεια των ανθρώπων του Αλέξη Τσίπρα να πείσουν για το αντίθετο, είναι ένα project σχεδιασμού και υλοποίησης του συστήματος Τσίπρα.
» Δεύτερον, πως όντως το μπλοκ των «προεδρικών», ακόμα και στα υψηλά κλιμάκια των άμεσων συνεργατών και συντρόφων του κ. Τσίπρα μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον διασπασμένο.
ΣΥΡΙΖΑ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΝΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ… ΞΕΚΙΝΗΣΕ
Το ρήγμα στους προεδρικούς, οι… απέναντι και η κρυφή ατζέντα του Αλέξη
Ολα ξεκίνησαν με την ανατροπή της βεβαιότητας του Αλέξη Τσίπρα, των στενών του συνεργατών και των συνομιλητών του εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ότι χωρίς εκείνον ο ΣΥΡΙΖΑ βαίνει προς κατάρρευση και μάλιστα άμεση. Αυτό άλλωστε έδειχναν όλα τα στοιχεία τις πρώτες ημέρες μετά την παραίτηση Τσίπρα, όπου τα τηλέφωνα της Κουμουνδούρου είχαν «σπάσει» από οπαδούς του Αλέξη Τσίπρα που έλεγαν ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε καμία διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου χωρίς εκείνον, ενώ από τις νομαρχιακές επιτροπές έρχονταν μηνύματα παραίτησης και απογοήτευσης.
Αποστάσεις…
Ο ίδιος ο Τσίπρας διαφήμιζε όχι απλά τις αποστάσεις αλλά την απαξιωτική του στάση έναντι του κόμματος που τον ανέδειξε, αφήνοντας να διαρρεύσουν ταξίδια στις ΗΠΑ και προθέσεις για διαλέξεις και συγγραφή βιβλίου όταν οι υποψήφιοι πρόεδροι «τρόμαζαν» με τις προβλέψεις για ισχνή συμμετοχή των μελών του κόμματος στην ψηφοφορία της 10ης Σεπτεμβρίου και μιλούσαν μπροστά σε απογοητευμένους οπαδούς και ψηφοφόρους, προσπαθώντας να τους εξηγήσουν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει.
Την ίδια περίοδο, εκείνοι που άφησε ο Τσίπρας πίσω, για να λειτουργεί το κόμμα μέχρι να υπάρξει νέος πρόεδρος, κατηγορούνταν από τους συντρόφους τους για σκόπιμη ολιγωρία στην προετοιμασία των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όδευε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Τότε, υπήρχαν στελέχη που έλεγαν ότι ο Τσίπρας παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι από τον πολιτικό στίβο. Οτι είχε προσωπικό και πολιτικό σκοπό να επιβεβαιωθεί το «Τσίπρας χωρίς ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αλλά ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα δεν υπάρχει» και ότι το επιχειρηματικό και μιντιακό σύστημα που στηρίζει και συνεχίζει να συνομιλεί με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να προετοιμάσει την επιστροφή του στην πολιτική. Με τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα έχουν διαλυθεί ή θα έχει πειστεί η κοινή γνώμη ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της αντιπολίτευσης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.
Με λίγα λόγια, τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συζητούσαν ότι ο κ. Τσίπρας έχει πολιτικό σχεδιασμό που δεν περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ και για να υλοποιηθεί πρέπει να «ρευστοποιηθεί» ο χώρος που σήμερα καλύπτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό το είχαν κατά νου στελέχη των «προεδρικών», που μέχρι σήμερα παραμένουν ουδέτεροι και σιωπηλοί με την ελπίδα ότι ο κ. Τσίπρας θα τους αξιοποιήσει αύριο στο νέο του κόμμα, πολλοί μάλιστα ήταν πεπεισμένοι (όπως π.χ. ο Διονύσης Τεμπονέρας ή ο Παύλος Πολάκης που τελικά δεν έκαναν κίνηση να βγουν μπροστά) ότι όπως είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με ή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει μέλλον.
Οι.. απέναντι
Υπήρξαν όμως και εκείνοι που πάντα ήταν απέναντι στον Τσίπρα, αλλά δεν επιχείρησαν να αναμετρηθούν ευθέως μαζί του όταν ήταν αρχηγός (π.χ. Τσακαλώτος) όπως και εκείνοι που είδαν ως ευκαιρία το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ακέφαλος και μπορούν να κάνουν τη δική τους κίνηση (π.χ. Αχτσιόγλου). Εκείνοι που δεν ενοχλούνταν από την προοπτική να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος του 17% που δεν θα μπορέσει να ξαναφτάσει στο 35% ή θεωρούν ότι τα πράγματα στην ελληνική πολιτική είναι τόσο ευμετάβλητα και ρευστά, ώστε ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον υπάρξουν οι συνθήκες, μπορεί να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας, χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι.
Και τότε, ο πολιτικός σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα για πλήρη αναδιάταξη του χώρου της λεγόμενης κεντροαριστεράς, με τον ίδιο στο προσκήνιο, κινδύνευε να μην υλοποιηθεί.
ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος να διαφυλαχθεί πάση θυσία η «μετα-Τσίπρα» κανονικότητα στο κόμμα
Κάπως έτσι, λένε τα στελέχη του κόμματος που επιμένουν να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο Κασσελάκη με καχυποψία, μας προέκυψε ο Ελληνας ομογενής, ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, που ξεκίνησε για τραπεζικός αλλά επειδή αντίκρισε την κακή και άκαρδη πλευρά του καπιταλισμού αποφάσισε να γίνει καλός και εύσπλαχνος… εφοπλιστής, που εκτιμούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά τώρα τον αποκαλεί «κληρονόμο πολιτικό» και που προτείνει την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας, θέση η οποία -με την Τουρκία απέναντι- δε βρίσκει υποστηρικτές ούτε στους εναπομείναντες οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάπως έτσι προέκυψε μία περσόνα κυρίως μιντιακή και λιγότερο πολιτική, που ακολουθεί εξόφθαλμα -και με αφέλεια, λένε οι επικριτές του- αμερικανικά μοντέλα πολιτικής επικοινωνίας, επιμένει να υπάρχει μόνο μέσω των social media και το κυριότερο, ο ίδιος όπου σταθεί και όπου βρεθεί, «λιβανίζει» τον Αλέξη Τσίπρα. Διότι εδώ κρύβεται ένας από τους πιο ισχυρούς λόγους για τους οποίους το σύστημα Τσίπρα κινητοποιήθηκε ώστε να υπάρξει η υποψηφιότητα Κασσελάκη.
Κίνδυνος
Η «μετά τον Τσίπρα κανονικότητα» στον ΣΥΡΙΖΑ ενείχε έναν σημαντικό κίνδυνο για τα πολιτικά σχέδια του κ. Τσίπρα. Το πολιτικό «ξεγύμνωμα» του ηγέτη Αλέξη Τσίπρα, μέσα από την ισχυρή κριτική στην πενταετία 2015-2019.
Ο κ. Τσίπρας και οι υποστηρικτές του είδαν κυρίως την Εφη Αχτσιόγλου αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ασκούν έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και την περίοδό του στην κυβέρνηση και το κόμμα, όπως είδαν και τον Νίκο Παππά και τον Στέφανο Τζουμάκα να μη δείχνουν καμία διάθεση να υπερασπιστούν τον Τσίπρα πρόεδρο και πρωθυπουργό.
Και αποφάσισαν ότι έπρεπε να παρέμβουν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην παραδοθεί στους «αντι-τσιπρικούς» από τον πρώτο γύρο, τουλάχιστον να μην κυριαρχήσουν στην εποχή του νέου προέδρου οι δυνάμεις που θέλουν να μηδενίσουν το έργο του Αλέξη Τσίπρα και να «θολώσουν» το ηγετικό του προφίλ.
Το αποφάσισαν αυτό όταν είδαν ότι η νεότερη γενιά του κόμματος (Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Ζαχαριάδης, Τζανακόπουλος κ.λπ.) συσπειρώθηκε γύρω από την Εφη Αχτσιόγλου και είχε πολλές πιθανότητες να κυριαρχήσει και -κυρίως- έχοντας ήδη διαβλέψει τον κίνδυνο, ακόμα και αν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν καταφέρει να κυριαρχήσει στη λεγόμενη κεντροαριστερά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διεισδύσει στον χώρο αυτό, σε βαθμό που επίσης θα απειλεί τον πολιτικό σχεδιασμό του κ. Τσίπρα.
Κάπως έτσι… έσκασε η «βόμβα» Κασσελάκη, λένε -ενοχλώντας τους «τσιπρο-φύλακες»- τα ίδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Social media
Οι περίφημοι ανώνυμοι λογαριασμοί του ΣΥΡΙΖΑ στα social media (σ.σ.: στην πολιτική αργκό, η «υπόγα») μετατράπηκαν σε οπλικό μηχανισμό κατά όσων τολμούν να ασκήσουν κριτική στον φέρελπι Ελληνοαμερικανό και ευειδή 35άρη.
Κάπως έτσι η Εφη Αχτσιόγλου γνώρισε τη σκληρή πλευρά του εσωκομματικού εμφυλίου διότι δεν έμαθε απλώς ότι είναι στόχος του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Παύλου Πολάκη, αλλά έμαθε επίσης ότι ο Παύλος Πολάκης είναι θερμός υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη.
Κάπως έτσι ο Νίκος Παππάς, ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στις εποχές της διακυβέρνησης, πρότεινε να ψηφίσουν και οι φίλοι, προκαλώντας μεγάλες απορίες στους συντρόφους του για το αν αυτή του η παρέμβαση είναι υπέρ του, καθότι όλοι γνωρίζουν και παραδέχονται ότι ο Νίκος Παππάς εκτός ΣΥΡΙΖΑ μόνο δημοφιλής δεν είναι…
Και όλοι σκέφτηκαν ότι η διεύρυνση της εκλογικής βάσης ευνοεί μάλλον αποκλειστικά τον «φυτευτό» Στέφανο Κασσελάκη, που, κατά τον Νίκο Φίλη, δεν γνωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πλήττει την Εφη Αχτσιόγλου, ειδικά στην περίπτωση που υπάρχει πιθανότητα να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και να αποκτήσει ισχυρή νομιμοποίηση, κάτι που δεν θέλει ο κ. Τσίπρας.