Για τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε χείριστη δημοσκοπική θέση, ακόμα και τα «ιμάτια» του Κινήματος Δημοκρατίας που έχει περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου στην πολιτική ζωή, έχουν σημασία. Και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς το Κίνημα Δημοκρατίας μπορεί να μην έχει καταφέρει να συγκροτήσει ξεχωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά έχει πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις τάξεις του, αλλά και σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο, καθώς το Κίνημα Δημοκρατίας στις μετρήσεις κινείται ανάμεσα στο 2% και 3% και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να δει στο μέλλον συμμαχία Κασσελάκη-Κωνσταντοπούλου.
Ως εκ τούτου, η Κουμουνδούρου εξέδωσε μια αιχμηρή ανακοίνωση για την καταδίκη του πρώην προέδρου του για την υπόθεση «πόθεν έσχες», κάνοντας λόγο για «πικρή δικαίωσή» του. Στην ανακοίνωση αυτή, επιχειρώντας να κάνει για άλλη μία φορά το άσπρο μαύρο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε «μικρή φωτεινή στιγμή στο σκοτεινό τοπίο αδιαφάνειας και αναξιοπιστίας των θεσμών και ειδικά του πολιτικού συστήματος» και σημειώνει πως «το γεγονός ότι (σ.σ.: η καταδίκη Κασσελάκη) έγινε βάσει νόμου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με καθαρό τρόπο ότι δεν ήμασταν και δεν είμαστε όλοι το ίδιο σε αυτήν τη χώρα».
Στην Κουμουνδούρου, δε, υποστηρίζουν με την ανακοίνωσή τους ότι «παρά το κόστος, έλαβε τις κατάλληλες αποφάσεις, τόσο με τη μομφή όσο και με τον αποκλεισμό του από υποψήφιο προέδρο, ώστε να προστατευτεί απέναντι σε ένα ολόκληρο μιντιακό και οικονομικό σύστημα που στήριζε τότε την παραμονή και επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος».
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από το Κίνημα Δημοκρατίας, κύκλοι του οποίου τόνιζαν ότι η καταδίκη του Στεφανου Κασσελάκη αφορά έναν παράλογο νόμο που δεν επικαιροποιήθηκε, όταν δόθηκε η δυνατότητα στους απόδημους Ελληνες να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια και σημείωναν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας του εξωτερικού, δεν ήταν βουλευτής και έγινε πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
«Η μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας και των εταιριών του, προφανώς, δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε μία εβδομάδα. Κι όμως, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, δάνεισε τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να λάβουν οι εργαζόμενοι των Μέσων Ενημέρωσης του κόμματος το Δώρο Χριστουγέννων. Γι’ αυτό τιμωρείται», κατέληγαν κύκλοι του Κινήματος Δημοκρατίας.
Στον «καβγά» μπλέχτηκε και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος συνέβαλε στην ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη, όπως και στην ανάδειξή του σε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι που είδε ότι το κλίμα γυρίζει, ο Κασσελάκης χάνει έδαφος και αποφάσισε να τον μηνύσει.
«Απλά να υπενθυμίσω πως όταν έβγαλα τα στοιχεία για το ψευδές “πόθεν έσχες” και τις οffshore στα Μάρσαλ, μου έκανε μήνυση ο Κασσελάκης που θα έρθει και αυτή τις επόμενες ημέρες στη Βουλή (όπως ήρθε σήμερα και της Λινού)», γράφει στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης, προσπαθώντας να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, μετά τη νέα άρση της ασυλίας του στη Βουλή.
Για την ιστορία, ο Στέφανος Κασσελάκης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή και 50.000 ευρώ χρηματική ποινή.
Θ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ:
Του είχα πει ότι ήταν παράνομος ο δανεισμός στο κόμμα
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο παρά την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος υποστήριξε ότι ο κ. Κασσελάκης δεν περίμενε ότι θα εκλεγεί πρόεδρος κόμματος και σε περίπτωση που γνώριζε δεν θα ήταν τίποτα να μεταβιβάσει την επιχείρηση στον αδελφό του και έτσι χωρίς καμία νομική επικινδυνότητα θα μπορούσε να αναλάβει το κόμμα. Υπενθύμισε ακόμα ότι το θέμα για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε όταν υπήρξε ζήτημα με την πληρωμή των εργαζομένων στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και τέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης και του δανεισμού. Ο εισαγγελέας δέχθηκε ότι ο άτυπος νομικός σύμβουλος του κ. Κασσελάκη δεν γνώριζε τη συμμετοχή του στην εταιρική σύνθεση και υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κανένα δόλο κατά την τέλεση της πράξης, για αυτό και πρότεινε την απαλλαγή του.
Υπενθυμίζεται ότι μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο Θύμιος Γεωργόπουλος, γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 29-02-2024, ο οποίος υποστήριξε ότι ενημέρωσε τον κ. Κασσελάκη ότι θα ήταν παράνομα να δανείσει χρήματα στο κόμμα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των κομματικών ΜΜΕ, ενώ ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, στην κατάθεσή του υποστήριξε: «Δεν ήξερε ότι απαγορεύεται η δωρεά ή ο δανεισμός στο κόμμα πάνω από 20.000 ευρώ. Οταν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ήταν ακόμα κάτοικος Αμερικής. Ηταν αναπάντεχη η νίκη του. Από τη μέρα που ανέλαβε μέχρι τη μέρα που φύγαμε όπως φύγαμε, είτε για οικονομικούς λόγους είτε για πολιτικούς δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε. Δεν ενημερώθηκε ποτέ από κανέναν δικηγόρο και δεν ήξερε ως ομογενής ότι δεν επιτρεπόταν. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι κατέθεσε το δάνειο από τον λογαριασμό της εταιρίας».