Ολοι όσοι τον γνωρίζουν, λένε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι θα τηρήσει, χωρίς καμία αμφιβολία, τη δέσμευσή του και πως, εάν και εφόσον χρειαστεί, «θα τα βάλει με θεούς και δαίμονες» για το κοινό καλό.
«Πολυμηχάνημα»
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, μεταφορικά είναι σαν ένα «πολυμηχάνημα» που λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και περίπου τριάντα χρόνια. Μάχιμος, («πάντα στη πρώτη γραμμή»), ειδικός στις δύσκολες αποστολές, δεν διστάζει να τσαλακωθεί, οργανωτικός, συνεπής, αυστηρός όποτε κριθεί αναγκαίο. Ο τελευταίος χαρακτηρισμός τού αποδόθηκε κατά την περίοδο των lockdown στη χώρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού. Από την εποχή εκείνη, ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, έδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά του και την οργανωτικότητά του, κάτι που «μέτρησε» στο Μαξίμου.
«Ο Νίκος είναι μαχητής της παράταξης και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, επισφραγίζοντας έτσι και την επίσημη υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά για την Περιφέρεια Αττικής.
Και δεν είναι μονάχα αυτό το χαρακτηριστικό που είδε στο πρόσωπό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, όπως λέγεται, γνωρίζει εκ των έσω τα προβλήματα και όσα μπορούν να προκύψουν, να διαχειρίζεται έκτακτες καταστάσεις, ενώ η θητεία του στην αυτοδιοίκηση κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη από τη Νέα Δημοκρατία.
Παρόλα αυτά, η διαδρομή του στον πολιτικό στίβο δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου δέχθηκε έντονη κριτική, έγινε στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ισως το πιο σημαντικό είναι η περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε εξαιτίας του μεγάλου όγκου δουλειάς και της πίεσης που τον οδήγησαν με ισχαιμικό επεισόδιο στη ΜΕΘ.
«Ο Νίκος δεν το βάζει ποτέ κάτω» λένε άνθρωποι που έτυχε να τον γνωρίσουν από κοντά. Κάτι που έμαθε από νεαρή ηλικία.
Με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Αγγλίας καθώς και με μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία και τα ΜΜΕ, ο Χαρδαλιάς έχει ειδικευθεί σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.
Δημοτικός σύμβουλος
Η πρώτη του επαφή με τα κοινά ήρθε στην ουσία το 1994 όταν εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος. Τέσσερα χρόνια αργότερα κατέβηκε στις εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού «Εποχή Δημιουργίας», συγκεντρώνοντας ποσοστό 31,9% και 48,9% στον α’ και β’ γύρο αντίστοιχα.
Συνεχίζουν οι παρατρεχάμενοι του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής την παραπληροφόρηση για το μειονοτικό σχολείο Ξάνθης
Από το 2003 έως το 2014 βρισκόταν στο τιμόνι του Δήμου Βύρωνα, ενώ από το 2014 έως το 2019 υπήρξε περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.
Πολλοί κάτοικοι του Βύρωνα μιλούν με θερμά λόγια για τη θητεία του στη δημαρχία. «Ηταν δραστήριος και πάντα στο πλευρό μας» σχολιάζουν, προσθέτοντας ότι «τον βλέπαμε να ασχολείται με τον δήμο με πείσμα και αγάπη».
Δεν θα μπορούσε άλλωστε, να μην είναι δίπλα στους συνδημότες του, να τρέχει για τον Βύρωνα μια που είναι η γειτονιά που γεννήθηκε (τον Νοέμβρη του 1968) και μεγάλωσε.
Με καταγωγή από τα Γρανιτσά Ευρυτανίας από την πλευρά του έμπορου πατέρα του και τη Σμύρνη από την πλευρά της μητέρας του, ο νυν υφυπουργός Εθνικής Αμυνας πάντα θα βρει χρόνο για τον τόπο του.
ΧΟΜΠΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
«Χαζομπαμπάς με τα… όλα του»
Από παιδί ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός, πάντοτε είχε τις δικές του παρέες. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του δεν ξεχνά συμμαθητές και παιδικούς του φίλους.
Μικρός του άρεσε το χάντμπολ, άθλημα για το οποίο ο ίδιος είχε δηλώσει στο παρελθόν: «Το χάντμπολ ήταν η πρώτη μου μεγάλη αγάπη και μέσα από αυτό δημιουργήθηκαν δεσμοί που θα με συνοδεύσουν στην υπόλοιπη ζωή μου». Φανατικός είναι επίσης με την ΑΕΚ και με τον Αθηναϊκό.
Η μεγαλύτερη του αγάπη, ωστόσο, είναι η οικογένειά του. Μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, Γιώτα Παναγιωτοπούλου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και πρώην πρωταθλήτρια στίβου και την κόρη τους, Δήμητρα, ζουν σήμερα στον Βύρωνα. Μεγάλη αδυναμία έχει και στη μεγαλύτερή του κόρη, Ιωάννα, που απέκτησε από τον πρώτο του γάμο με την Αργυρώ Μαστανδρέου. Οταν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις το επιτρέπουν, αφιερώνει ελεύθερο χρόνο στις δύο κόρες και τη σύζυγό του. «Για τα σπλάχνα του τα δίνει όλα. Χαζομπαμπάς με τα όλα του, μην τον βλέπετε έτσι».
ΠΩΣ ΒΓΗΚΕ ΤΟ… «NICK HARD»
Νίκος Χαρδαλιάς: Πάντα στην πρώτη γραμμή
Οχι ότι δεν ήταν γνωστός αλλά στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς «μπήκε» στα σπίτια όλων των Ελλήνων με τις καθημερινές του ενημερώσεις για τη πορεία του κορονοϊού. Δίπλα του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Είχαν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο αταίριαστα δίδυμα αλλά συνάμα τα πιο επιτυχημένα.
«Tο φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε σε εκκλησίες. Εάν όμως κάποιοι αρνούνται να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών, τότε η επιλογή είναι μονόδρομος. Περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα».
Στην ιστορία θα μείνουν οι δηλώσεις του Χαρδαλιά, (2020) τότε υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, για τα μέτρα κατά του ιού. Αλλοτε σε έντονο ύφος άλλοτε κάνοντας έκκληση για την πιστή τήρησή τους, τα λόγια του τρόμαξαν, προβλημάτισαν πολλούς Ελληνες αλλά και εξόργισαν κάποιους. Κοινή παραδοχή; Τότε σχεδόν όλοι ήταν κάθε απόγευμα στις έξι κολλημένοι στις τηλεοράσεις για να παρακολουθήσουν το τι θα πει ο «Nick hard». Με αυτό το ψευδώνυμο «βαπτίστηκε» ο Χαρδαλιάς. Η εικόνα άλλωστε που πέρναγε προς τα έξω ήταν αυτή του στιβαρού και «ετοιμοπόλεμου» που δεν άφηνε και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης.
Εμφραγμα
Αργότερα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέλαβε το συντονισμό της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Στις 16 Αυγούστου 2021, ενώ βρισκόταν εν εξελίξει φωτιά στην Κερατέα, υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου το οποίο αντιμετωπίστηκε με την τοποθέτηση stent. Παρέμεινε επί τρεις ημέρες στη ΜΕΘ. Μετά τον ανασχηματισμό (31 Αυγούστου 2021) ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Αμυνας.
«Αποχωρώντας αφήνω πίσω ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου. Μιας καρδιάς που θέλω να σας διαβεβαιώσω κ. υπουργέ ότι ποτέ δεν λύγισε, ποτέ δεν κιότεψε, ποτέ δεν τρόμαξε μπροστά σε φλόγες πρωτόγνωρης κρίσης, μοναδικούς κινδύνους, απειλές και ξενύχτια», είχε πει εμφανώς συγκινημένος ο Χαρδαλιάς, παραδίδοντας τη «σκυτάλη» στον νέο υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.