Στον αντίποδα, η Ν.Δ. προσήλθε με σεβασμό στους θεσμούς και μέσα από τη διαδικασία της ψηφοφορίας αναδείχθηκε ενισχυμένη, καθώς ο Γιάννης Κεφαλογιάννης που προτάθηκε για τη θέση του προέδρου εξελέγη με 16 ψήφους, ενώ τα μέλη της Ν.Δ. στην Επιτροπή είναι 15. Με 16 ψήφους, επίσης, εξελέγησαν οι «γαλάζιοι» Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου στη θέση της αντιπροέδρου και ο Στάθης Κωνσταντινίδης ως γραμματέας της Επιτροπής. Αντίθετα, η κοινή πρόταση του αντιπολιτευτικού μετώπου που ήθελε στη θέση του αντιπροέδρου τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Δημήτρη Μπιάγκη και στη θέση της γραμματέως τη βουλευτή Σουλτάνα Ελευθεριάδου αποδοκιμάστηκε στην κάλπη, αφού αντίστοιχα έλαβαν από 10 και 9 ψήφους, δηλαδή δεν πήραν ούτε καν όλες τις ψήφους των αντιπολιτευόμενων βουλευτών-μελών της Επιτροπής.
Ο ορισμός διακομματικού προεδρείου, που ήταν η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και προσέτρεξε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, απορρίφθηκε ως θεσμικά απαράδεκτος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας που υπενθύμισαν ότι με βάση το Σύνταγμα και τον ΚτΒ το προεδρείο των Επιτροπών εκλέγεται και δεν ορίζεται.
Επεσαν οι μάσκες
Αυτές οι πρώτες πάσες… μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν βουλευτές της Ν.Δ. – μέλη της Επιτροπής να ισχυριστούν ότι «αποδεικνύεται όχι μόνο η συνεργασία τους, αλλά δικαιώνεται και αυτό που λέμε πως ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ τελικά βγάζεις ΣΥΡΙΖΑ».
«Οι μάσκες έπεσαν» ήταν το πρώτο σχόλιο των «γαλάζιων» βουλευτών. Ο εισηγητής της Ν.Δ., Δημήτρης Μαρκόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης, σε δηλώσεις του, παρατήρησε πως «παρά την προσπάθεια όξυνσης από την πλευρά της μειοψηφίας, η Εξεταστική Επιτροπή και το προεδρείο της υπερψηφίστηκαν, και μάλιστα με ευρύτερη της Νέας Δημοκρατίας πλειοψηφίας. Αυτό κάτι λέει. Από κει και πέρα ο στόχος μας παραμένει η διαφάνεια και όλος ο ελληνικός λαός να μάθει τα πάντα. Οι μικροτακτικισμοί δεν θα περάσουν», διεμήνυσε.
Η Ν.Δ. εμφανίστηκε αποφασισμένη να διασφαλίσει το απόρρητο, καθώς στη συνεδρίαση θα καταθέσουν πρώην και νυν επικεφαλής της ΕΥΠ, γι’ αυτό και πρότεινε πρόσβαση στα πρακτικά να έχουν τα μέλη της Επιτροπής σε ειδικό χώρο του Κοινοβουλίου. Χαρακτηριστικά σημείωναν πως η υπόθεση δεν πρέπει να γίνει «χαρτοπόλεμος» και να διαφυλαχτούν εθνικά θέματα ασφάλειας της χώρας.
Πόλωση
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δημιουργήσει «τρύπες» και αιτίες για καθ’ οδόν διαφωνίες, «παγιδεύοντας» και μετατρέποντας σε σουρωτήρι τις εργασίες της Επιτροπής. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νίκος Βούτσης εισηγήθηκαν να μην υπάρχει μετάδοση των συνεδριάσεων από το Κανάλι της Βουλής αλλά να διανέμονται πρακτικά που θα αποφασίζει το προεδρείο της Επιτροπής τι θα αναφέρεται σε αυτά και τι θα απαλείφεται. Πρόταση στην οποία συνέτρεξε και συμφώνησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και εν μέρει το ΚΚΕ, το οποίο όμως ζήτησε η «επιλογή» των πρακτικών να μη γίνεται από το προεδρείο της Επιτροπής, αλλά με απόφαση της Επιτροπής.
Κατηγορίες
Μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη Ν.Δ. για στρατηγική συγκάλυψης, λέγοντας πως «το διακομματικό θα εγγυόταν την τήρηση της διαδικασίας και όχι απλά τη διεκπεραίωσή της. Το «ίσο» κράτησε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Ευαγγελία Λιαγκούλη, ανακαλύπτοντας πως Ν.Δ. και κυβέρνηση «προσήλθαν στην Επιτροπή προσυνεννοημένα» και λέγοντας πως «η κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι. Μάλιστα, δεν δίστασε να επιχειρήσει να κρατήσει στο σκοτάδι ακόμα και τα ίδια τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, επεκτείνοντας το απόρρητο ακόμα και για αυτά».
ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΩΛΥΜΑ «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ» ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ
Διαφυλάχθηκε η τήρηση της μυστικότητας των συνεδριάσεων
Η πρόταση της πλειοψηφίας για την τήρηση της μυστικότητας των συνεδριάσεων της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε τη θετική ψήφο όχι μόνο των βουλευτών της Ν.Δ., αλλά και του ανεξάρτητου βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Υπερβαίνοντας, δηλαδή, και πάλι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η Ν.Δ. στην Επιτροπή.
Στην Εξεταστική, επίσης, άνοιξε το θέμα σχετικά με το εάν οι μάρτυρες που θα κληθούν και έχουν σχέση με την ΕΥΠ έχουν ή όχι κώλυμα «απορρήτου». Η τελική απόφαση παραπέμφθηκε να ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση, όμως το μέτωπο της αντιπολίτευσης θέλησε από χθες να δημιουργήσει «κλίμα» και να σηκώσει τόνους υποστηρίζοντας πως ενώπιον της Βουλής δεν υφίσταται καμία επίκληση απορρήτου που προβλέπει το άρθρο 14, παρ. 4, του Ν. 3649/2008, το οποίο αναφέρει πως «το προσωπικό της ΕΥΠ δεν επιτρέπεται να καταθέτει ως μάρτυρας στα δικαστήρια ή ενώπιον άλλης Αρχής για ό,τι αναφέρεται σε θέματα, πληροφορίες, γεγονότα ή πρόσωπα που αφορούν στην Υπηρεσία, χωρίς προηγούμενη έγκριση του υπουργού Εσωτερικών (τότε η ΕΥΠ ήταν στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΣ) με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 3115/2003».
Σήμερα στην Εξεταστική, επίσης, τα κόμματα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τα πρόσωπα που ζητούν να κληθούν για να καταθέσουν αλλά και τυχόν έγγραφα και στοιχεία που θέλουν να σταλούν στην Επιτροπή.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Ερχεται μπόνους 250 ευρώ – Ποιοι θα το πάρουν
Νέα εμβόλια για όλες τις «Ομικρον»: Πότε ξεκινούν και ποιους αφορά
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Αναλυτικός οδηγός για τον «αγώνα των Θεών» – Οι οδηγοί και οι διαδρομές