Η ρωσική εισβολή αλλάζει καθημερινά τα δεδομένα διεθνώς. Φέρνει την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και όλο τον κόσμο αντιμέτωπους με όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις. Οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες τη δεδομένη στιγμή όχι μόνο για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και την ασφάλεια και την ειρήνη διεθνώς. Η προστασία της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τη νέα αυτή διαταραχή και να μη διακοπεί η πορεία ανάκαμψης, αποτελεί κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Η ενεργειακή κρίση, που βιώνουμε πλέον, έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς οι οικονομίες μόλις εξέρχονταν από την υγειονομική κρίση. Αποτέλεσμα είναι να ενδυναμώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις μέσω της περαιτέρω οριζόντιας αύξησης σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών και διαταράσσοντας το διεθνές εμπόριο και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αποτέλεσμα είναι η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας.
Συλλυπητήριο μήνυμα της Σακελλαροπούλου στον Ερντογάν για την τραγωδία με τους 76 νεκρούς
Η ελληνική οικονομία, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι ευέλικτη και ανθεκτική, αφού κατάφερε να αντιμετωπίσει με θάρρος, ενότητα και οικονομικό ρεαλισμό τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και της βαθιάς ύφεσης. Τα αποτελέσματα ξεκίνησαν να είναι ορατά με μια ισχυρή ανάκαμψη που ξεκίνησε δυναμικά το 2021 και αναμένεται να συνεχιστεί το 2022, αν και με σαφώς βραδύτερο ρυθμό, αντισταθμίζοντας, έτσι, τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2020. Η γεωπολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει διαφαίνεται πως μπορεί να εξελιχθεί σε μια ιστορική ευκαιρία για βαθύτερη οικονομική και πολιτική ένωση στην Ευρώπη, με σκοπό την ισχυροποίηση των θεσμών της Ε.Ε. σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων της άμυνας, της ασφάλειας και της ενεργειακής αυτονομίας. Η νέα οικονομική πραγματικότητα θα χαρακτηρίζεται και για τη χώρα μας από υψηλότερες δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για Υγεία, ενέργεια, ψηφιακό μετασχηματισμό και αυτοματοποίηση.
Σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα έρχονται να συμβάλουν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, που φτάνουν τα 26,3 δισ. ευρώ, αλλά και ο νέος διαχειριστικός νόμος που απλοποιεί τις διαδικασίες και θωρακίζει τους δικαιούχους οδηγώντας την οικονομία προς την κατεύθυνση της ανθεκτικότητας, που είναι και το βασικό ζητούμενο, έτσι ώστε πέρα από την ανάκαμψη να καταφέρουμε και την ταυτόχρονη θωράκισή της για μετέπειτα ανάγκες και κρίσεις που μπορεί να προκύψουν.
Με συμμάχους μας την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) δημιουργούμε συνεχώς μια αέναη παραγωγή νέων ιδεών, υπηρεσιών και χρηματοδοτικών εργαλείων που ανατροφοδοτούν τα τελευταία χρόνια την πραγματική οικονομία της χώρας.
Με τους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης και με τη συνεχή δημιουργία έξυπνων χρηματοδοτικών εργαλείων, η κυβέρνηση συνεχίζει με συντεταγμένο σχέδιο, προς μια πιο εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία, διασφαλίζοντας μια κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.