Αξιοσημείωτο είναι πως την περασμένη χρονιά, είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση (+17,2%) της τελευταίας δεκαετίας στον δείκτη έντασης Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D). Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες Ερευνας και Ανάπτυξης ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν το 2020 σε 1,50%, έναντι του 1,28% του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
Για να ενισχύσουμε και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τον χώρο έρευνας στην Ελλάδα, ρυθμίστηκε για πρώτη φορά με αναλυτικό και συνεκτικό τρόπο ο θεσμός της εταιρίας-τεχνοβλαστού των ερευνητικών οργανισμών. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εταιρίες-τεχνοβλαστούς θέτει τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ένας αποτελεσματικός θεσμός, στον οποίο έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και έχουν σταθμιστεί όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με το βλέμμα στο μέλλον, που δίνει ώθηση, ώστε να ενσωματωθούν στην πραγματική οικονομία -και με αμοιβαία οφέλη για όλους- η έρευνα και η επιστημονική γνώση που αναπτύσσονται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Επίσης, για πρώτη φορά πραγματοποιείται στη χώρα μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στα θέματα των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, της παραγόμενης διανοητικής ιδιοκτησίας από τους ερευνητικούς φορείς (ερευνητικά κέντρα και ΑΕΙ).
Η αύξηση των υπερεκπτώσεων των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (R&D) από το 130% στο 200% αποτελεί ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο για να ωθήσουμε τις ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά και να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερες εταιρίες από το εξωτερικό. Παράλληλα, πέρα από τα φορολογικά κίνητρα, προωθήσαμε σημαντικές δράσεις μέσω ΕΣΠΑ, όπως είναι οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (Innovation Clusters) και τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers).
Το Elevate Greece δίνει τη δυνατότητα στην Πολιτεία για πρώτη φορά να υποστηρίξει τις νεοφυείς επιχειρήσεις με μέτρα που να είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των μελών οικοσυστήματος. Παρέχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, όπως φορολογικά κίνητρα για Επενδυτικούς Αγγέλους, προαίρεση μετοχών (stock options) και παροχή ρευστότητας μέσω ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Για να μπορέσουμε όμως να παρέχουμε ακόμα περισσότερα κίνητρα και ευκαιρίες σε επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες προχωρήσαμε πρόσφατα στη μετεξέλιξη του Elevate Greece σε εταιρία του Δημοσίου. Ο στόχος της εταιρίας είναι η ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια του οικοσυστήματος καινοτομίας και η ανάδειξη περισσότερων συνεργειών εντός και εκτός της χώρας.
Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό δρομολογήσαμε τη δημιουργία 2 φυσικών χώρων καινοτομίας, ανάλογους με αυτούς που διαθέτουν σύγχρονες πόλεις του εξωτερικού. Η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Αττική και το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς – ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσουν ερευνητές, νεοφυείς επιχειρήσεις και τμήματα Ερευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιριών και βιομηχανιών. Από τη «σμίλευση» αυτή, αναμένεται να προκληθούν επιχειρηματικές συνέργειες που θα παράγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Τα 2 Κέντρα Καινοτομίας, εκτός από το ότι προορίζονται να «θρέψουν» μερικές από τις καλύτερες επιχειρηματικές, καινοτόμες και ερευνητικές ιδέες τού αύριο, αναμένεται να παραγάγουν χιλιάδες νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και η σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα αποτελούν πλέον για τη χώρα μας στρατηγική προτεραιότητα. Η εξωστρέφεια που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα το οικοσύστημα καινοτομίας, σε συνδυασμό με το ελκυστικό επενδυτικό/επιχειρηματικό περιβάλλον που διαθέτει η χώρα μας, είναι μια συγκυρία που πρέπει να την αξιοποιήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Η θέση της Ελλάδας στο υπό διαμόρφωση περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής είναι να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε έναν κόμβο καινοτομίας, ανταγωνιστικό και ικανό να προσελκύει επενδύσεις μεγάλης εμβέλειας και παράλληλα επιστημονικά και επιχειρηματικά ταλέντα.