Η ελληνική οικονομία, παρά τις αρνητικές συνέπειες που διεθνώς έχει προκαλέσει η εισβολή και οι συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, παρουσιάζει δυναμικά στοιχεία. Τέτοια στοιχεία διαθέτουν οι χώρες της Ε.Ε. με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης. Οπως διαπιστώνει και η πρόσφατη έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η ανθεκτικότητα, η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία. Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων που έχουν ήδη αρχίσει να εισρέουν αποτελεί εγγύηση της θετικής πορείας. Ηδη, μετά την προκαταβολή των €4 δισεκατομμυρίων, εκταμιεύθηκε η 1η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους €3,6 δισεκατομμυρίων, κάτι που θα δώσει ώθηση σε πλήθος επενδυτικών σχεδίων με έμφαση στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση.
Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεχίζεται κανονικά με δεδομένο ότι μόνο η ανάπτυξη μπορεί να παρέχει διεξόδους διαφυγής από τις δύσκολες συγκυρίες. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά αισιόδοξη και όλες οι προβλέψεις θετικές. Βασική αρχή της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησής μας είναι ότι το κράτος πρέπει να είναι αρωγός και όχι τροχοπέδη της επιχειρηματικότητας. Αυτή η αρχή χαρακτηρίζει και τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Στηρίζει την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, περιορίζει δυναμικά τη γραφειοκρατία, προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, ενισχύει τα δίκτυα και τις συνέργειες των επιχειρήσεων, στηρίζει τον υγιή ανταγωνισμό σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και εντάσεως γνώσης, διαμορφώνει μια νέα εξωστρεφή εθνική ταυτότητα (branding), ενισχύει τη δημιουργία αλυσίδων αξίας. Η μεγάλη πρόκληση, λοιπόν, που έχουμε όλοι μπροστά μας είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Μόνο έτσι θα περάσουμε στη νέα εποχή και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες και ποιοτικές θέσεις εργασίας ώστε να μειώσουμε περαιτέρω την ανεργία.
Μητσοτάκης στη νεολαία ΕΛΚ: Χρέος μου να δίνω ευκαιρίες στους νέους να λάμψουν - Παράδειγμα ο Παύλος Μαρινάκης
Οι προβλέψεις όσον αφορά στην πορεία της ανάπτυξης αναφέρουν ότι αυτή θα συνεχιστεί, πιθανώς με χαμηλότερους ρυθμούς λόγω των διεθνών εξελίξεων και της αβεβαιότητας που δημιουργεί στις αγορές ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πρωτόγνωρες για τις τελευταίες δεκαετίες πληθωριστικές πιέσεις. Από τις εξελίξεις αυτές επηρεάζονται αρνητικά οι δείκτες του ρυθμού ανόδου καθώς και ο σχετικός δείκτης του πληθωρισμού κυρίως στην εφοδιαστική αλυσίδα και την ενέργεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα μία θέση εντός της τριάδας των χωρών με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο ενώ σημαντική είναι και η πρόσφατη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου. Η τελευταία σημαίνει ότι η χώρα μας βρίσκεται λίγο πριν από την «επενδυτική βαθμίδα» που αναμένεται το 2023, η οποία θα προσδώσει επιπλέον δυναμική στην οικονομία. Σημειώνω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από χώρες του εξωτερικού όπως οι ΗΠΑ. Η στρατηγική στόχευση της κυβέρνησής μας είναι η οικοδόμηση ενός σταθερού και βιώσιμου φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος το οποίο καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματιών και διέπεται από ταχύτητα, ευελιξία και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αυτή ακριβώς τη στόχευση υπηρετούν και οι πρόσφατες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε όπως ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, ο Νόμος για τις Στρατηγικές επενδύσεις και ο Νόμος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.
Η χώρα μας, χάριν στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί πλέον έναν από τους 10 πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη ενώ μέχρι τον Ιούλιο του 2019 η έννοια «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον» ήταν μια ανύπαρκτη φράση. Το τοπίο έχει αλλάξει και θα αλλάξει ακόμα περισσότερο.