Κατ’ αρχάς, πρέπει να γίνει σαφές το σκοπίμως ασαφές. Δεν υπάρχουν 172.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν προχθές, όπως «τεχνηέντως» επιχείρησε να «περάσει» ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιώντας τον «πονηρό» όρο «εγγεγραμμένα μέλη».
Τα νέα μέλη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κ. Τσίπρα – σύμφωνα με τα όσα λένε οι ίδιοι οι συνεργάτες του, χωρίς ακόμα να έχουν δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα- είναι περίπου 110.000. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν περίπου 40.000 μέλη που έχουν μείνει από τον κατάλογο των 61.600 μελών και είναι ενεργά και οικονομικώς ενήμερα, όπως προέκυψε από την πρόσφατη εκλογή συνέδρων.
Ετσι προκύπτουν οι περίπου 150.000 που ψήφισαν Τσίπρα. Περισσότερα από 20.000 μέλη αναφέρονται στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από προχθές, αλλά δεν υπάρχουν.
Τι περίμεναν
Οπως εγκαίρως έγραψε ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ανεξαρτήτως της τακτικής να κρατά τον πήχη χαμηλά, για να κερδίσει τις εντυπώσεις- ανέμενε πολύ μεγαλύτερη προσέλευση. Ανέμενε κατά μέσο όρο 200 άτομα σε κάθε μία από τις 1.000 κάλπες που στήθηκαν σε όλη τη χώρα, δηλαδή περίπου 200.000 νέα μέλη.
Οι 110.000 που τελικά πήγαν, για να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, προφανώς και δεν συνιστούν κανένα ρεύμα «πολιτικής αλλαγής» ή ανατροπής της κυβέρνησης, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, ευλογώντας τα γένια τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία λιγότερης σημασίας -και όχι οι αντίστοιχες σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. εσωκομματικές αρχαιρεσίες για νέο πρόεδρο- εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., πριν από λίγες ημέρες, για αλλαγή ονόματος, συμβόλων και εκλογή συνέδρων, συγκέντρωσε περισσότερα από 175.000 μέλη.
Και παρά την κινητοποίηση επιπέδου εθνικών εκλογών που προηγήθηκε τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, παρά το δικαίωμα αυτοπρόσωπης και ηλεκτρονικής εγγραφής μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας ακόμα και σε 15χρονους ή μετανάστες χωρίς εκλογικό δικαίωμα στην Ελλάδα, από τους βασικούς στόχους του κ. Τσίπρα επετεύχθη μόνον οι εξής: 1. Να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση και να δημιουργηθεί ρεύμα ανατροπής της. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και ουδείς μπορεί να το υποστηρίξει στα σοβαρά με 110.000 ανθρώπους να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα. Με 150.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να τον επανεκλέγουν για αρχηγό, ο κ. Τσίπρας ούτε χάνεται ούτε εκτοξεύεται. Η επιλογή του να ανεβάσει τόσο ψηλά τον πήχη και να μετατρέψει μία εσωκομματική ψήφο σε μήνυμα αποδοκιμασίας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν δικαιώθηκε, αλλά δεν έχει μείνει και κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ για να του υποδείξει ότι έκανε άλλο ένα λάθος.
Να στείλει μήνυμα κυριαρχίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ούτε αυτό το κατάφερε ο κ. Τσίπρας, καθώς ήταν και αυτός ένας πήχης τον οποίο πέρασε από… κάτω. Τα 270.000 μέλη που ψήφισαν για πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και τα πολύ πιο πρόσφατα 175.000 που ψήφισαν για αλλαγή ονόματος, αλλαγή συμβόλων και συνέδρων, είναι από μόνα τους η απάντηση προς την Κουμουνδούρου, που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους αριθμούς ως πολιτικό επιχείρημα. Η μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, όμως, θα συνεχιστεί, για την ακρίβεια μόλις ξεκίνησε. Εξ ου και η διαρροή της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να φύγει η κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά φαίνεται πως δεν επιλέγει ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής τον κ. Τσίπρα, όπως φάνηκε χθες. Κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής απευθύνθηκε στην κοινωνία, ανταποκρίθηκε μαζικά. Στην εκλογή προέδρου, τον Δεκέμβριο, 270.000 φίλοι και μέλη δήλωσαν παρόντες και 180.000 μέλη ψήφισαν για το όνομα της παράταξης, τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο, τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις», σχολιάζουν κομματικές πηγές της Χαριλάου Τρικούπη. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σέβεται τις εσωτερικές διαδικασίες όλων των κομμάτων. Εξάλλου, όλοι υιοθετούν τις ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες, που πρώτο εφάρμοσε εδώ και δύο δεκαετίες. Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να φύγει η κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά φαίνεται πως δεν επιλέγει ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής τον κ. Τσίπρα, όπως φάνηκε χθες. Μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αγωνίζεται για να ανατραπεί το σημερινό πολιτικό σκηνικό».
Ο κ. Τσίπρας να καταστεί κυρίαρχος στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε στο ενδεχόμενο ήττας του στις επόμενες εκλογές να μη δημιουργηθούν συνθήκες αμφισβήτησής του. Αυτόν τον στόχο ο κ. Τσίπρας εν μέρει τον έχει κατακτήσει. Με την ανοχή και την… αφέλεια της «Ομπρέλας» – που πείστηκε να μη βάλει υποψήφιο στις εσωκομματικές κάλπες για τον πρόεδρο, με τη διαβεβαίωση ότι το αποτέλεσμα θα αφορούσε τον… ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον κ. Τσίπρα-, ο κ. Τσίπρας ταυτοποίησε το πρόσωπό του και το πολιτικό του μέλλον με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ηλεγξε τη νέα Κεντρική Επιτροπή, που έχει την ίδια νομιμοποιητική βάση με τον πρόεδρο, και αύξησε τη δύναμη και την απόστασή του από τον γραμματέα και τα κομματικά όργανα που θα προκύψουν από τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Οδεύει προς ένα πλήρως «προσωπολατρικό» κόμμα, που πόρρω απέχει από τη δημοκρατία που επαγγέλλεται, η οποία έμοιαζε με… ανέκδοτο δίπλα στο 99% της επανεκλογής του.
Δημοσίως, ο κ. Τσίπρας θα ομνύει συνεχώς στην εσωκομματική δημοκρατία και λογοδοσία και κάτω από το τραπέζι -όπως ακριβώς έκανε με αυτούς που συμφώνησαν για μία αξιοπρεπή θέση στην ψηφοφορία από τη βάση να σιωπήσουν και να ευθυγραμμιστούν μαζί του- προετοιμάζει μία διοίκηση σκληρή και αντιδημοκρατική, όπως αυτή που επί μήνες του προτείνουν πρόσωπα σαν τον Παύλο Πολάκη και τον Θανάση Καρτερό.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Το λογαριασμό τον έστειλαν στον… Τσακαλώτο
Τα αποτελέσματα βγάζουν αβίαστα το πολιτικό συμπέρασμα ότι οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα δεν έστειλαν κανένα λογαριασμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον έστειλαν, όμως, στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στα άλλα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό πως όσοι από την «Ομπρέλα» δεν συνθηκολόγησαν με τον κ. Τσίπρα για να δουν το όνομά τους σε αξιοπρεπή θέση στους εκλεγέντες της περιφέρειάς τους για τη νέα Κεντρική Επιτροπή, έπεσαν θύματα της εκδικητικότητας της ηγεσίας, που με τη μέθοδο των λιστών (σ.σ.: τα γνωστά χαρτάκια με τα ονόματα που οι «προεδρικοί» ήθελαν στις πρώτες θέσεις) «φρόντισαν» για τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είχε βγει πρώτος σε σταυρούς από το Συνέδριο στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή και πρώτος σε σταυρούς (47.465) στις εκλογές του 2019, βρισκόταν-δεν βρισκόταν ως αργά χθες βράδυ μέσα στην πρώτη εικοσάδα της Αττικής. Οπου πρώτη ήταν η Εφη Αχτσιόγλου, δεύτερος ο Διονύσης Τεμπονέρας και ακολουθούσαν ο Νίκος Παππάς,, η Ρένα Δούρου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Χρίστος Σπίρτζης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κ.ά.
Αντιστοίχως, πρώτος στη Δυτική Ελλάδα ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, στην Κρήτη ο Παύλος Πολάκης, στην Κεντρική Μακεδονία η πρώην υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου, Θεοδώρα Τζάκρη, στην Πελοπόννησο ο Αλέξης Χαρίτσης κ.λπ.
Νέο εσωκομματικό τοπίο
Πέραν των προβλημάτων με τις διπλοψηφίες, τις ψεύτικες υπογραφές, τις φήμες για καταγγελίες για χρηματισμό μεταναστών και Ρομά ώστε να πάνε να ψηφίσουν, είναι δεδομένο πως στον ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνεται ένα άλλο κόμμα και δημιουργείται ένα εντελώς διαφορετικό εσωκομματικό τοπίο.
Στελέχη της «Ομπρέλας» έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για «μέλη μιας χρήσης» και προβλέπουν ότι πολλοί λίγοι από τους 110.000 θα είναι ενεργά μέλη του κόμματος, με το επιχείρημα ότι αυτοί «ήρθαν μόνο για να ψηφίσουν τον Αλέξη». Συντονισμένη και σαφή θέση, ωστόσο, απέναντι στα όσα έχουν συμβεί από το Συνέδριο και μετά, η «Ομπρέλα» ακόμα δεν έχει. Ισως αναμένει τα τελικά και επίσημα αποτελέσματα, για να καταλάβει και η ηγεσία της ποιοι διαπραγματεύονταν με τον Τσίπρα κάτω από το τραπέζι τις τελευταίες ημέρες και ποιοι έδωσαν τη μάχη της ύπαρξής τους μέσα στον νέο ΣΥΡΙΖΑ με αξιοπρέπεια.