ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Στο χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε συγκεκριμένα μηνύματα εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο για την ενεργειακή επάρκεια στην ευρύτερη περιοχή και την ασφάλεια ιδίως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Για το Κυπριακό, κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να ασκήσει όλη του την επιρροή προκειμένου να υπάρξει λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ απορρίπτοντας κάθε σκέψη για δύο κράτη. Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε το χειροκρότημα των παρισταμένων αλλά και του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ. Παράλληλα ο Ελληνας πρωθυπουργός, σημείωσε ότι «ελπίζουμε να προσθέσουμε το εκπληκτικό αεροσκάφος F35 στο οπλοστάσιό μας», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη τονίζοντας ότι αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας, μια πύλη εισόδου για το υγροποιημένο αέριο. Για την Τουρκία, επεσήμανε ότι δε θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.
Τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι η στήριξη στην Ουκρανία αποτελεί ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους απολυταρχικούς ηγέτες ενώ ειδικότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν σαφής λέγοντας ότι ο Πούτιν θα πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία.
«Δεν θυμάμαι περίοδο που τα πράγματα στα ελληνοαμερικανικά θέματα ήταν καλύτερα απ’ ό,τι είναι σήμερα» είπε ο Τζο Μπάιντεν προσθέτοντας πως είναι μια σημαντική σχέση για εμάς ενώ αστειεύθηκε απευθυνόμενος στους Ελληνες ομογενείς οι οποίοι τον φωνάζουν «Μπαϊντενόπουλο» λόγω της καθολικής αποδοχής που έχει στην ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ.
«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε φρικαλεότητες στην Ουκρανία. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι εκεί με μία φωνή να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας. Παίρνοντας αμέσως θέση, καλωσορίσατε Ουκρανούς στην Ελλάδα και ήσασταν τόσο σημαντικός εταίρος. Και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους Ουκρανούς να πουν όχι στη βαρβαρότητα, όχι στην απολυταρχία» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος… Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”… Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ησασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο κ. Μπάιντεν.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στην αντιφώνησή του: «Είναι πραγματικό προνόμιο να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Είμαστε ευγνώμονες. Οπως ξέρετε, κύριε πρόεδρε, υποστηρίξαμε το σχέδιό σας για την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια». «Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα προς τη Ρωσία ότι «οι χάρτες δεν χαράσσονται με τη βία».
Αρχικά απηύθυνε χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. «Η χαρά μας εδώ αρχίζει με το Χριστός Ανέστη. Εδώ, στον Λευκό Οίκο, γιορτάζουμε την Ανάσταση του ελληνικού έθνους μαζί με τον πρωθυπουργό. Αυτή η 201η επέτειος είναι μια αλησμόνητη τιμή για την ελληνική κοινότητα. Δέσμευση για ελευθερία και δημοκρατία σε καιρούς ανόδου απολυταρχικών καθεστώτων και της άδικης επιθετικότητας στην Ουκρανία. Η φιλία σας με τον Ελληνισμό είναι γνωστή προς όλους. Εσείς έχετε φτάσει πέρα από τα όρια, μας κάνετε εξαιρετικά αισιόδοξους για έναν καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο αύριο» ανέφερε απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν.
«Η Ελλάδα, η πηγή του δυτικού πολιτισμού, και η Αμερική, η καλύτερη ελπίδα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης για όλους. Σας ευχαριστούμε αμφότερους για τη δέσμευσή σας για ελευθερία και υποστήριξη της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είθε να έχετε υγεία και μακροζωία, με σοφία, χάρη και με ισχύ. Οι ζωές μας και η επιβίωση της ευτυχίας μας να προστατεύονται πάντα από τις αρχές της δημοκρατίας, τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο και την έμπνευση του αμερικανικού ονείρου. Ζήτω η Αμερική, ζήτω η Ελλάδα» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
«Επιτέλους καλώς ήλθατε στον εορτασμό των 200 ετών και στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας. Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλούς φίλους εδώ» είπε στη συνέχεια η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν. Και συνέχισε: «Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ελλάδα. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Τη Σοφία, τη Δάφνη… Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις».
«Εχω επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές και αισθάνθηκα δέος κάτω από την ιστορία των Αθηνών και την ομορφιά των νησιών. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κύριο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Η ιστορία της Αμερικής αποτελεί κομμάτι της ιστορίας όλων μας. Κάθε μέρα διαμορφώνουμε το μέλλον μας και τα δέντρα που φυτεύετε θα τα καρπωθούμε όλοι. Η ελληνική κοινότητα σημαίνει πολλά για τον Τζο Μπάιντεν» ανέφερε ακόμη η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.
Η υποδοχή στον Λευκό Οίκο
«Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για το επίπεδο ηγεσίας του ενώ σημείωσε ότι η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στην εμβάθυνση των καλών σχέσεων των δύο χωρών.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για τα καλά λόγια με τα οποία τον υποδέχθηκε και αναφέρθηκε στην Ελλάδα ενώ σημείωσε ότι γιορτάζουμε μαζί τα 201 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. «Οι προπάτορές σας εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα όπως και οι δικοί μας από την Αμερικανική Επανάσταση. Οι δυο χώρες βρίσκονται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, πολεμήσαμε μαζί σε δυο Παγκοσμίους Πολέμους έτσι είμαστε αλληλέγγυοι και στην Ουκρανία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε ότι οι άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν αφορούν μόνο στην άμυνα αλλά στην οικονομία καθώς όπως σημείωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός η χώρα μας αναπτύσσεται δυναμικά και αποτελεί και σημαντική πύλη ενεργειακής σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.
Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι η βάναυση επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί μια απειλή για τη Δημοκρατία, τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία όλοι μοιραζόμαστε μας ενέπνευσαν και για αιώνες ενδυναμώθηκαν. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε και το πλαίσιο της ατζέντας τονίζοντας ότι εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την ενέργεια, την ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή. «Είσαστε ένας πολύ καλός φίλος, γνωριζόμαστε αρκετά» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.
Ενδεικτικό του κλίματος αλλά και της προσωπικής σχέσης που έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ με το ελληνικό στοιχείο είναι ότι επέλεξε να φορέσει γραβάτα με την ελληνική σημαία.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, έπειτα από εκείνη επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2020.
Η ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Επικρατείας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με στελέχη του επιτελείου του, τα οποία συμμετείχαν στην προετοιμασία της επίσκεψης, θα συνομιλήσει με τους Αμερικανούς ιθύνοντες «ως πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Ειδήσεις σήμερα