Ο επικρατέστερος για νέο πάπα, σύμφωνα με τα στοιχήματα, για να έρθει πρώτος στις προτιμήσεις των Καρδιναλίων ήταν ο 70χρονος Ιταλός στην καταγωγή και υπουργός Εσωτερικών του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν με απόδοση 3,25. Αυτός άλλωστε ήταν και η επιλογή του Λέοντα. Ήταν ο υποψήφιος «που εισέρχεται ως Πάπας» και διακινδυνεύει, όπως στην πραγματικότητα συνέβη, «να εξέλθει ως καρδινάλιος».
Σύμφωνα με την Corriere della Sera μέχρι χθες το μεσημέρι ο Παρολίν φερόταν να είχε συγκεντρώσει 49 ψήφους έναντι 38 του Πρεβόστ, αλλά το απόγευμα, όπως και το 2013, οι ψήφοι μετακινήθηκαν προς τον Αμερικανό, υπερβαίνοντας τις 89.
Για τη Repubblica ο νέος Πάπας σίγουρα συγκέντρωσε διακομματικές προτιμήσεις τόσο ιδεολογικά όσο και γεωγραφικά. Στο Κονκλάβιο ήταν ο λιγότερο Αμερικανός από τους Αμερικανούς, αφού έζησε για 20 χρόνια στο Περού. Πιθανώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τον υποστήριξε ο καρδινάλιος Μπλέιζ Κούπιτς του Σικάγο, ηγέτης των οπαδών του Φραγκίσκου και των αντι-Τραμπικών στην επισκοπική περιφέρεια των ΗΠΑ, όπως και άλλοι επώνυμοι καρδινάλιοι που είχε διορίσει ο εκλιπών Πάπας. Ο Πρεβόστ συγκέντρωσε επίσης αρκετές ψήφους από τη Λατινική Αμερική – όπως ο αρχιεπίσκοπος της πρωτεύουσας του Περού, Γκουστάβιο Καστίγκιο Ματασόλιο – και πιθανώς και από βαρύγδουπα ευρωπαϊκά ονόματα.
«Ψήφοι που του έδωσαν εκείνοι που υποστήριζαν τον Παρολίν; Ψήφοι από εκείνους που προσέβλεπαν σε έναν καρδινάλιο πιο αποφασιστικό για μεταρρυθμίσεις και από τον Πάπα Φραγκίσκο; Πιθανώς, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η επιμονή του συντηρητικού στρατοπέδου για μια αναστροφή της πορείας του Μπεργκόλιο, κατέληξε τελικά να κάψει τις ελπίδες τους», αναφέρεται στην ιταλική εφημερίδα.
Εσωτερικές πηγές μιλούν για ένα Κονκλάβιο που ξεκίνησε με την καταμέτρηση των ψήφων, η οποία έδειξε σημαντικό αριθμό προτιμήσεων για τον Παρολίν , αλλά όχι αρκετές για να επιτευχθεί μια δυνατή συναίνεση, ικανή να αντιμετωπίσει με συμπαγή τρόπο τις διαιρέσεις εκτός και εντός της Εκκλησίας. Δεν θα μπορούσε να τελειώσει έτσι. Ο πρώτος που δεν το ήθελε ήταν ο ίδιος ο Παρόλιν. Έτσι, χθες, μέσα στα τείχη των Λεόντων, υπήρχαν εκείνοι που ψιθύριζαν για το γενναιόδωρο βήμα του πίσω με τις προτιμήσεις του να κατευθύνονται υπέρ του ανερχόμενου υποψηφίου, Πρέβοστ . Και υπήρχαν μάλιστα και εκείνοι που εικάζουν ότι το βήμα πίσω του Παρολίν ήταν η αιτία της μεγάλης καθυστέρησης με την οποία εμφανίστηκε ο μαύρος καπνός την πρώτη ημέρα. Οι ανακατασκευές ήταν δύσκολο να επαληθευτούν λόγω της μυστικότητας που επιβλήθηκε στους Καρδινάλιους, υπό την ποινή του αφορισμού.
Αυτό που είναι βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι ο Πρέβοστ, ιεραπόστολος για είκοσι χρόνια στο Περού , όπου ίδρυσε επίσης μια ενορία, συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια ενός από τα ταξίδια του και αμέσως διορίστηκε καρδινάλιος και πρόεδρος της Παπικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική, μπόρεσε να επωφεληθεί από την υπόγεια σύγκρουση που σε αυτό το Κονκλάβιο χώρισε τους καρδινάλιους της Βόρειας Αμερικής από εκείνους των χωρών της Νότιας Αμερικής . Αλλά τον βοήθησε επίσης, και όχι λίγο, η ηχώ της στάσης του κατά της επιλογής του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει πάνω από το 90% της διεθνούς βοήθειας που διαχειριζόταν η USAid : μια απόφαση που ορίστηκε ως «εγκληματική επιλογή».
Οι γαλλόφωνοι Αφρικανοί καρδινάλιοι τον έβλεπαν επίσης με συμπάθεια, ως γιο γονέων που μετανάστευσαν από τη Γαλλία : του Λουδοβίκου Μάριου Πρεβόστ, ιταλογαλλικής καταγωγής, και της Μίλντρεντ Μαρτίνεθ, ισπανικής καταγωγής.
Και ολόκληρη η πτέρυγα των καρδιναλίων που ήταν πιο προσεκτική στην παράδοση σίγουρα τον έβλεπε με μεγαλύτερη καλοσύνη από ό,τι την υπόθεση ενός ξένου, ίσως μεταξύ των τελευταίων που διορίστηκαν, στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της γης, από τον Πάπα Μπεργκόλιο. Επίσης εκτίμησαν τις σπουδαίες διαμεσολαβητικές ικανότητες του Πρέβοστ, οι οποίες αναδείχθηκαν στην τελευταία σύνοδο, όπου κατάφερε να φέρει τους συντηρητικούς επισκόπους σε συμφωνία με τους φιλο-ανοιχτούς Γερμανούς επισκόπους, οι οποίοι ζητούσαν, για παράδειγμα, τις διακονικές, αν όχι πρεσβυτερικές, χειροτονίες γυναικών.
Χαρακτηριστικά που οδήγησαν τον καρδινάλιο, ο οποίος αποφοίτησε από τα μαθηματικά, τη θεολογία και το ποινικό δίκαιο , να αναγνωριστεί όχι ως απλός ακόλουθος του Πάπα Φραγκίσκου, αλλά ως άνθρωπος ικανός να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν είχε τη δύναμη να ολοκληρώσει. Αλλά χωρίς δάκρυα.
Και το όνομα που επιλέχθηκε για την αρχιερατεία του το έχει ήδη καταδείξει αυτό. Ο Πρέβοστ θα είναι ο διάδοχος του Αγίου Λέοντα του Μεγάλου , ο οποίος υπερασπίστηκε την καθολική ορθοδοξία και αντιμετώπισε τον Αττίλα πείθοντάς τον να μην εισβάλει στη Ρώμη. Αλλά πάνω απ’ όλα, θα ακολουθήσει τα βήματα του Λέοντα ΙΓ’, του Πάπα της εγκυκλίου Rerum Novarum, η οποία ασχολήθηκε με το κοινωνικό ζήτημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και οδήγησε στην κοινωνική διδασκαλία της Εκκλησίας , η οποία εδραιώθηκε από τη Δεύτερη Βατικανή Σύνοδο και εικονοποιήθηκε από την περίφημη φράση του Παύλου ΣΤ’, «φυλαχτείτε από την οργή των φτωχών», η οποία απευθυνόταν επίσης στις εκκλησιαστικές ιεραρχίες.
Αλλά υπάρχουν περισσότερα. Ο Λέων ΙΒ΄ ήταν επίσης ο Πάπας που έδειξε μεγάλο ανοιχτό πνεύμα και ενδιαφέρον για τους λαούς του εξωτερικού.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ο μερακλίδικος μεζές της Παρασκευής – Κεφτεδάκια σαγανάκι
- Για σεξουαλική παρενόχληση κατηγορείται ο πρώην ιδιοκτήτης των Μπακς, Μαρκ Λάσρι
- Πάπας Λέων 14ος: Οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει
- Νέο Ηράκλειο: Μοτοσικλέτα της ΔΙΑΣ τυλίχθηκε στις φλόγες – Σώθηκαν οι αστυνομικοί [βίντεο]
- Εφορία: Έρχεται ΦΠΑ με το μήνα για πάνω από 5000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες